Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Legekammerat søges

Jeg har det nogle gange som et lille barn, der spiller bold op ad en mur. I ved, den leg, hvor man ikke kan finde en at spille fodbold med og i stedet ender med at stå selv og spille. Det handler om, at jeg mangler en at spille med. En at ’lege’ med. I politik. Det handler om ideologi!

Poul Schlüter omtalte tilbage i 1980’erne ideologi som ’noget bras’. Jeg kunne ikke være mere uenig. For mig er ideologi vores pejlemærke. Vores politiske kompas, der udstikker den retning, vi vil præge vores samfund i. Vores ledestjerne for det liv og det samfund, vi som politikere ønsker.

Sådan er det ikke altid på Christiansborg. Nogen var helst de klare pejlemærker foruden – som når politiske modstandere omtaler ideologi som både noget bras og noget, der er farligt. Det er ærgerligt. Både for borgerne her i landet, men selvfølgelig også for politikere som mig, der mener, at ideologi er en forudsætning for politisk tankevirksomhed.

Jeg brugte for nylig vores landsmødet i Liberal Alliance til at introducere SYV liberale dyder, som jeg mener, er de værdier, et liberalt kompas skal navigere efter. Dem står jeg meget gerne på mål for. Jeg tager meget gerne debatten med dem, der skulle mene noget andet.

De syv dyder lyder således:

Frihed, Frisind, Fremdrift, Retssikkerhed, Begejstring, Udsyn og Ansvar

Når jeg taler om FRIHED, mener jeg, at vi kun kan udleve vores fulde potentiale, hvis vi er frie. Vi skal kunne efterstræbe vores lykke – uden at knægte andres frihed.

Når jeg taler om FRISIND mener jeg, at frisindet er essentielt i et levende demokrati. Politisk formynderi begrænser borgerne.

Når jeg taler om FREMDRIFT, mener jeg, at det er vejen til nyskabelse og et bedre liv.

Når jeg taler om RETSSIKKERHED, mener jeg, at det er fundamentet for et solidt retssamfund. Ellers hersker lovløsheden, og den stærkes ret vinder over den svage.

Når jeg taler om BEGEJSTRING, mener jeg, at nysgerrighed og glæde ikke må indskrænkes af sortsyn og bekymring for forandring.

Når jeg taler om UDSYN, mener jeg, at et blik for større horisonter er vigtigt for både mennesker og samfund.

Når jeg taler om ANSVAR, mener jeg, at vi skal tage ansvar for vores eget liv og vores egen lykke. Det kræver, at individet ikke skal styres af staten. For så bliver vi ansvarsløse. 

Hvis vi IKKE dyrker disse værdier, bliver vi et samfund, der er præget af alt det modsatte – nemlig

Tvang, Intolerance, Stagnation, Frygt, Sortsyn, Snæversyn og Ansvarsløshed

Helt ærligt – jeg har ikke lyst til at leve i sådan et samfund!

Jeg oplever ofte forundring hos mine politiske modstandere over, at ideologi kan fylde SÅ meget hos os i Liberal Alliance. Men det gør det. Og det skal det.

For der ER forskel på at være liberal, konservativ og socialist.

Derfor synes jeg også, at ideologi fylder for lidt i dansk politik. Ideologi må ofte vige pladsen for populisme, leflen for folkestemninger og ’nødvendighedens politik’, som en tidligere socialdemokratisk finansminister talte om.

Jeg glæder mig til den dag, jeg forhåbentlig vil høre en socialist sige, at ’jeg mener det, fordi det er socialistisk!’

Jeg glæder mig til at finde en, der vil tage debatten i det offentlige rum. Finde den ’legekammerat’, der gerne debattere ideologi og det politiske kompas.

Så kom frit frem, ærlige socialist!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er gruppeformand, politisk ordfører og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
18.01.19, 16:30
Folketinget har bevæget sig langt ind over dørtrinet, når det vil kriminalisere ytringer inden for hjemmets fire vægge, og der har det ikke noget at gøre. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.01.19, 16:30
Næppe. Men man har lov til at håbe. Lad os kigge i krystalkuglen. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.19, 11:44
Journalister bør bore mere i, hvor lægerne sjæles fra.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.01.19, 20:29
Blablabla, økonomi, blablabla Læs mere
Af Casper Hedegaard
17.01.19, 19:21
Sådan lød det fra min politiske kollega fra Nordsjælland, da vi drøftede kommunalbudget for 2019. Er det retfærdigt, at der er kommuner, der har så mange penge, at de ikke kan nå at bruge dem, hvor andre kommuner må lukke børnehaver og skoler? Læs mere
Af Signe Munk
17.01.19, 17:04
Vi risikerer reformlammelse i hele vores sundhedsvæsen. Og det er virkelig det sidste, vi har brug for. Læs mere
Af Naser Khader
17.01.19, 16:30
Vi må aldrig lade vitale dele af vores samfund være afhængige af ikkedemokratiske stater og interesser, selv om der kan være en kortsigtet økonomisk gevinst. Læs mere
Af Rune Lund
17.01.19, 13:28
Der er mere centralisering, privatisering og ulighed i sundhed på vej, hvis regeringen kommer igennem med sin reform. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.19, 09:37
En befrielse, at akademikere kan skrive så gennemført fornuftigt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her