Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Legekammerat søges

Jeg har det nogle gange som et lille barn, der spiller bold op ad en mur. I ved, den leg, hvor man ikke kan finde en at spille fodbold med og i stedet ender med at stå selv og spille. Det handler om, at jeg mangler en at spille med. En at ’lege’ med. I politik. Det handler om ideologi!

Poul Schlüter omtalte tilbage i 1980’erne ideologi som ’noget bras’. Jeg kunne ikke være mere uenig. For mig er ideologi vores pejlemærke. Vores politiske kompas, der udstikker den retning, vi vil præge vores samfund i. Vores ledestjerne for det liv og det samfund, vi som politikere ønsker.

Sådan er det ikke altid på Christiansborg. Nogen var helst de klare pejlemærker foruden – som når politiske modstandere omtaler ideologi som både noget bras og noget, der er farligt. Det er ærgerligt. Både for borgerne her i landet, men selvfølgelig også for politikere som mig, der mener, at ideologi er en forudsætning for politisk tankevirksomhed.

Jeg brugte for nylig vores landsmødet i Liberal Alliance til at introducere SYV liberale dyder, som jeg mener, er de værdier, et liberalt kompas skal navigere efter. Dem står jeg meget gerne på mål for. Jeg tager meget gerne debatten med dem, der skulle mene noget andet.

De syv dyder lyder således:

Frihed, Frisind, Fremdrift, Retssikkerhed, Begejstring, Udsyn og Ansvar

Når jeg taler om FRIHED, mener jeg, at vi kun kan udleve vores fulde potentiale, hvis vi er frie. Vi skal kunne efterstræbe vores lykke – uden at knægte andres frihed.

Når jeg taler om FRISIND mener jeg, at frisindet er essentielt i et levende demokrati. Politisk formynderi begrænser borgerne.

Når jeg taler om FREMDRIFT, mener jeg, at det er vejen til nyskabelse og et bedre liv.

Når jeg taler om RETSSIKKERHED, mener jeg, at det er fundamentet for et solidt retssamfund. Ellers hersker lovløsheden, og den stærkes ret vinder over den svage.

Når jeg taler om BEGEJSTRING, mener jeg, at nysgerrighed og glæde ikke må indskrænkes af sortsyn og bekymring for forandring.

Når jeg taler om UDSYN, mener jeg, at et blik for større horisonter er vigtigt for både mennesker og samfund.

Når jeg taler om ANSVAR, mener jeg, at vi skal tage ansvar for vores eget liv og vores egen lykke. Det kræver, at individet ikke skal styres af staten. For så bliver vi ansvarsløse. 

Hvis vi IKKE dyrker disse værdier, bliver vi et samfund, der er præget af alt det modsatte – nemlig

Tvang, Intolerance, Stagnation, Frygt, Sortsyn, Snæversyn og Ansvarsløshed

Helt ærligt – jeg har ikke lyst til at leve i sådan et samfund!

Jeg oplever ofte forundring hos mine politiske modstandere over, at ideologi kan fylde SÅ meget hos os i Liberal Alliance. Men det gør det. Og det skal det.

For der ER forskel på at være liberal, konservativ og socialist.

Derfor synes jeg også, at ideologi fylder for lidt i dansk politik. Ideologi må ofte vige pladsen for populisme, leflen for folkestemninger og ’nødvendighedens politik’, som en tidligere socialdemokratisk finansminister talte om.

Jeg glæder mig til den dag, jeg forhåbentlig vil høre en socialist sige, at ’jeg mener det, fordi det er socialistisk!’

Jeg glæder mig til at finde en, der vil tage debatten i det offentlige rum. Finde den ’legekammerat’, der gerne debattere ideologi og det politiske kompas.

Så kom frit frem, ærlige socialist!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er politisk ordfører, Europa- og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Sonja Mikkelsen
25.09.18, 22:02
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.09.18, 19:33
Det er fremragende, at Italien omsider har fået en handlekraftig regering. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
25.09.18, 16:12
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.09.18, 10:49
Der findes ikke mangel på arbejdskraft. Der findes lønkonkurrence. Og klynk. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her