Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tak for opmærksomheden – LA praler gerne af billigere biler

Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.”

Blandt andet har direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, i et indlæg i Altinget kaldt det for en absurd reklame, mens den tidligere DR-journalist Reimer Bo har lagt en spydig video op på Facebook. Og så er der sædvanligvis de mange sure kommentarer på sociale medier.

Lad mig først kvittere for opmærksomheden. Vi er glade for, at kampagnen er nået bredt ud. Og når vi får kritik fra den tidligere radikale borgmester i København, Klaus Bondam, samt den nuværende socialdemokratisk-betalte journalist Reimer Bo, så må vi gøre et eller andet rigtigt.

Lad mig først slå fast, at Liberal Alliances nuværende kampagne handler om vores fire mærkesager: Lavere skat, mere frihed, højere vækst og en mere effektiv offentlig sektor. I den forbindelse fremhæver vi i kampagnen en lang række liberale resultater – ikke kun de billigere biler. Vi har blandt andet også været med til at sikre, at syge mennesker har lovlig adgang til medicinsk cannabis, vi har fjernet afgifter for milliarder af kroner for virksomhederne og udvidet ytringsfriheden ved at afskaffe blasfemiparagraffen. Og meget mere.

Men lad os bare tage den med bilerne, for det står vi gerne ved. Vi ser det faktisk som en af vores største sejre.

Vi bestræber os på at lave politik, som gør hverdagen nemmere for alle danskere. Ikke kun for den gruppe af privilegerede byboere, som klarer sig fint ved hjælp af metro, S-tog og ladcykel. Hvis man skal få en hverdag til at hænge sammen i forstæderne, provinsen og landdistrikterne – ja, dybest set alle andre steder end i hjertet af København, så ved man, at det er helt nødvendigt at have en bil.

Jeg tror faktisk, at almindelige danskere, som skal køre langt for at komme på arbejde, er glade for, at transporten nu er blevet markant billigere.

Jeg tror også, at børnefamilierne er glade. Her skal nogle forældre på en almindelig hverdag både aflevere og hente børn i flere forskellige daginstitutioner og senere på dagen køre dem til fritidsaktiviteter. Mon ikke de er glade for, at det familieliv, de har valgt, er blevet lidt billigere? Jeg tror også, at de er tilfredse med at kunne købe en større og mere sikker bil.

Jeg tror såmænd også, at mange københavnere er glade for billigere biler. Selvom man bruger cyklen til hverdag, har mange også behov for en bil.

Cyklistforbundets direktør Klaus Bondam ser gerne, at der bruges flere penge på cyklisme og kollektiv trafik. Her kan jeg oplyse Klaus Bondam, at vi i forvejen bruger langt flere penge på den kollektive trafik end på biler. Hvert år bruger vi tæt på 10 milliarder kroner på tog og skinner, men kun en tredjedel på vores veje. På trods af at ca. 90 procent af persontransporten foregår på landevejene. I øvrigt er det jo ikke sådan, at cykler bliver dyrere, fordi biler bliver billigere. Rigtig mange af os har både cykel og bil. Det har jeg selv Hver ting til sin tid og ærinde. Det er altså en falsk modsætning, Klaus Bondam stiller op.

Selvom vi har fået billigere biler af tre omgange, så finder der stadig en absurd overbeskatning sted. Bilafgifterne er en sag, der har ligget mig på sinde i mange år -og har jeg til dato ikke hørt et eneste fornuftigt argument for, at vi i Danmark skal have latterligt høje afgifter på biler.

De økonomiske vismænd har i en stor analyse netop påpeget, at de samlede bilskatter er 16 milliarder højere, end hvad der er samfundsmæssigt fornuftigt. Biler beskattes altså langt højere, end de omkostninger de påfører samfundet. Dermed er der et samfundsøkonomisk tab i forbindelse med bilbeskatningen.

Eksempelvis er beskatningen på benzinbiler pr. kilometer 120 procent højere, end de omkostninger, der følger med en bil.

Nu har Liberal Alliance sænket registreringsafgiften tre gange, så vi er allerede kommet langt. Men vi ser gerne, at bilskatten helt bliver afskaffet! Så vil jeg gerne love jer, at I får nye bannere at se i Københavns gader, hvis det en dag lykkes.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er politisk ordfører, Europa- og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her