Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære socialdemokrater, I styrer bare valg af skole til jeres egne børn, men hold fingrene fra andres frie valg. Tak.

Det er vigtigt, at vi som politikere respekterer danskernes valg. Også når det gælder skole og uddannelse. Desværre er den respekt ikke at finde hos Socialdemokratiet med deres seneste angreb på friskolerne.

Jeg går ind for frihed. Jeg går ind for valgfrihed. Jeg går ind for retten til, at alle danske familier selv kan vælge, hvad der er godt for dem og deres liv. Det gælder på alle velfærdsområder, og det gælder i høj grad også på skoleområdet.

Derfor måtte jeg da lige synke en ekstra gang, da jeg læste, at Socialdemokratiet nu vil begrænse, hvor mange børn der må gå i friskole. Fra partiets uddannelsesordfører er meldingen, at 9 ud af 10 børn skal gå i folkeskolen.

Javel ja, hvem er det så, der ikke må gå i friskole? Politikernes børn? Elitens børn? Eller snarere dem i den anden ende af den sociale skala? Hvem skal nægtes det frie valg? Det kunne jo være rart at få svar på.

I dag går cirka 20 pct. af danske børn i friskole. Det har familierne selv valgt, og det skal de da selvfølgelig have mulighed for. Alt andet er mangel på respekt og udtryk for arrogance. Vi lever ikke i et diktatur.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at familierne selv ved, hvad der er bedst for deres børn. Hvem skulle ellers vide det? Socialdemokratiet?

Nej vel. Socialdemokratiets formand, gruppeformand og undervisningsordfører har alle iført sig en jeg-alene-vide-attitude over for danske familier med skolebørn. Det er arrogance på ufatteligt højt niveau.  

I Danmark har vi en fin tradition med folkeskoler, men vi har også en fin tradition med de frie skoler. At der er et frit valg mellem folkeskole og privatskole. Måske kommunen har lukket den lokale skole, og en ny friskole er opstået i stedet. Måske en friskole har en profil, der passer ind i familiens værdier frem for folkeskolen. Og måske en friskole er det sted, hvor alle vennerne går og derfor er blevet valgt til.

Det blander jeg mig ikke i. Og det vil jeg heller ikke. Min opgave som politiker er at give danskerne nogle muligheder i stedet for begrænsninger. Og jeg er ikke i tvivl om, at danskerne selv er de bedste til at træffe beslutninger for dem selv og deres børn. Hvem skulle ellers være det?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er fhv. medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.06.19, 12:35
Udenfor lynede og tordnede det. Der var høj og intens stemning i de "morderiske" telte. Læs mere
Af Christina Egelund
18.06.19, 10:54
Mayday mayday, kalder retsstaten. Sådan rungede det i mit hoved, da jeg læste om den seneste sag om et alvorligt brist i datasikkerheden i staten. Her et brist, der sagtens kan have ført til justitsmord. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.06.19, 09:59
Jeg nyder hvert sekund, velvidende at politikerskabte trængsler formentlig snart vil regne ned over vore syndige hoveder. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.06.19, 06:05
Vi kan lukke øjnene, men står i et valg mellem nationalisme eller imperialisme. Læs mere
Af Anna Thygesen
14.06.19, 11:45
Det er egentlig vildt nok, at et parti, der i den grad bekender sig til markedskræfterne, ikke har fattet en brik, når det gælder partiets egne kunder i butikken. Læs mere