Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære socialdemokrater, I styrer bare valg af skole til jeres egne børn, men hold fingrene fra andres frie valg. Tak.

Det er vigtigt, at vi som politikere respekterer danskernes valg. Også når det gælder skole og uddannelse. Desværre er den respekt ikke at finde hos Socialdemokratiet med deres seneste angreb på friskolerne.

Jeg går ind for frihed. Jeg går ind for valgfrihed. Jeg går ind for retten til, at alle danske familier selv kan vælge, hvad der er godt for dem og deres liv. Det gælder på alle velfærdsområder, og det gælder i høj grad også på skoleområdet.

Derfor måtte jeg da lige synke en ekstra gang, da jeg læste, at Socialdemokratiet nu vil begrænse, hvor mange børn der må gå i friskole. Fra partiets uddannelsesordfører er meldingen, at 9 ud af 10 børn skal gå i folkeskolen.

Javel ja, hvem er det så, der ikke må gå i friskole? Politikernes børn? Elitens børn? Eller snarere dem i den anden ende af den sociale skala? Hvem skal nægtes det frie valg? Det kunne jo være rart at få svar på.

I dag går cirka 20 pct. af danske børn i friskole. Det har familierne selv valgt, og det skal de da selvfølgelig have mulighed for. Alt andet er mangel på respekt og udtryk for arrogance. Vi lever ikke i et diktatur.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at familierne selv ved, hvad der er bedst for deres børn. Hvem skulle ellers vide det? Socialdemokratiet?

Nej vel. Socialdemokratiets formand, gruppeformand og undervisningsordfører har alle iført sig en jeg-alene-vide-attitude over for danske familier med skolebørn. Det er arrogance på ufatteligt højt niveau.  

I Danmark har vi en fin tradition med folkeskoler, men vi har også en fin tradition med de frie skoler. At der er et frit valg mellem folkeskole og privatskole. Måske kommunen har lukket den lokale skole, og en ny friskole er opstået i stedet. Måske en friskole har en profil, der passer ind i familiens værdier frem for folkeskolen. Og måske en friskole er det sted, hvor alle vennerne går og derfor er blevet valgt til.

Det blander jeg mig ikke i. Og det vil jeg heller ikke. Min opgave som politiker er at give danskerne nogle muligheder i stedet for begrænsninger. Og jeg er ikke i tvivl om, at danskerne selv er de bedste til at træffe beslutninger for dem selv og deres børn. Hvem skulle ellers være det?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (f. 1977) er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Hun er gruppeformand, politisk ordfører og retsordfører. Hun har boet mange år i Paris, og arbejdede før hun blev valgt til Folketinget i 10 år i det familiedrevne Jambo Feriepark i Nordjylland. Har siddet i bestyrelsen for VisitDenmark. Christina er frankofil på nørdeniveau, elsker frihedsrettigheder, Vesterhavet og film.
Seneste blogs
Af Casper Hedegaard
21.11.18, 12:39
Besparelser på uddannelse sætter en stærk begrænsing på vores lands udviklingspotentiale. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.11.18, 11:23
Vi skal have strengere straffe, mere politi og politikere med røv i bukserne. Luk også vores grænser og stop indvandringen, vi har problemer nok, som det er. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
21.11.18, 10:07
Frygten hersker rundt omkring i vores Europa. Derfor skal der en grundig massage til, og den skal leveres af trygge proeuropæiske hænder. Venstre er klar på at vise vejen! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her