Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Naser Khaders facebookvanvid virker - desværre

Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook.

På Facebook er redaktøren død og genopstået som en algoritme. SoMe-matematikken belønner det ekstreme med en gennemslagskraft, der får JP’s forsides ditto til at minde om side ni i det lokale menighedsrådsblad. 

Derfor er det – desværre – uhyre effektivt, at Naser Khader har opgivet tidligere tiders indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten og har transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Alle bliver dummere, men Naser Khader høster i hundredvis af likes og visninger.     

Medier har altid belønnet det ekstreme. Det sensationelle og fængende.  

Den amerikanske magasinredaktør Dick Stolley er kendt for sætte fænomenet på formel ved i forbindelse med udvælgelsen af forsidebilleder at opstille følgende regler: Ung er bedre end gammel. Flot er bedre end grim. Rig er bedre end fattig. Film er bedre end musik. Musik er bedre end TV. TV er bedre end sport. Og alt er bedre end politik.

Journalistiske udvælgelsesprincipper dannede i mange år ramme for kampen om gennemslagskraft og magt. Den æra sluttede med Facebook og Twitter. Men i stedet for en neutral og ultrademokratisk arena for meningsudveksling har de algoritmer, der styrer Facebookopslags antal visninger, forvandlet Facebook til en konkurrence i vanvid uden nedre grænse.

Den redaktørfrizone giver alle taletid, men primært gennemslagskraft til meningsdannere, der er ublu nok til at lægge saglighed, anstændighed og sandfærdighed på hylden. I den disciplin har Naser Khader excelleret.

Med opdateringer som … at hun slet ikke er neger, men har lavet en omvendt Michael Jackson. At hun slet ikke kommer fra Uganda, men i virkeligheden hedder Hilda Olsen og kommer fra Uggelbølle – og brysterne er købt i Estland … om en navngiven sort, kvindelig debattør, har Naser Khader sikret sig massiv gennemslagskraft.

Senest har Naser Khader brugt de sociale medier til voldsomme personangreb på to nydanske debattører og socialarbejdere. Anklager bl.a. Berlingske efterfølgende har tilbagevist - dog uden det har fået Naser Khader til at træde ud af den beskyttede Facebookverden og over i den virkelige for at svare på Weekendavisen og Berlingskes kritiske spørgsmål om Naser Khaders forsøg på karaktermord. Men hvorfor skulle Naser Khader da også det, kan man spørge? Det er der ikke likes i.

Den nye virkelighed er en udfordring for demokratiet, fordi man ikke kan spørge Facebooks algoritme (… endsige få kendskab til dens kriterier), hvorfor den tildeler tusindvis af visninger til nogle opslag og ingen til andre. Hvis en chefredaktør sætter en absurd, krænkende usandhed på forsiden, findes programmer som Presselogen og i sidste ende Pressenævnet, der svinger pisken. Når Facebook promoverer Naser Khaders nedladende og undergravende update om en debattørs bryster sker intet – udover at Naser Khader bliver berømt.

Siden Gutenberg introducerede trykpressen har man debatteret alverdens redaktørers valg: For platte. For nøgne. For volddige. For sensationshungrende. Redaktørens valg balancerer altid på en knivsæg. Læserne skal have sensation, men hvor spidst kan man vinkle en historie, uden meningen forsvinder?

På Facebook er der ingen nedre grænse for vanvid. Ingen gennemsigtighed. Giver det clicks, bliver det spredt. Ingen er ansvarlige for, hvad der kommer på forsiden. Og hvis der findes en ansvarlig, taler vedkommende ikke dansk, og deltager helt sikkert ikke i Presselogen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
20.02.18, 09:35
EU-tilhængere forsøger at miskreditere Europol-aftale og råber endnu engang ”Ulven kommer” Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.02.18, 16:34
Men globalisterne har en interesse i at påstå det modsatte. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
19.02.18, 14:57
Vægtede målinger som Berlingske Barometret er måske ikke så retvisende, som man lige skulle tro ved første øjekast. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.18, 12:34
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring. Læs mere
Af Signe Munk
16.02.18, 08:39
Kald dog en spade for en spade. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.02.18, 14:08
Når du træder ind i en af disse endnu eksisterende katedraler, er det som at træde ind i en tidskapsel og mærke, hvor meget du har misset i mellemtiden. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.02.18, 08:03
Alternativet er, at velfærdssamfundet smuldrer. Læs mere
Af
14.02.18, 21:58
Jeg har bare så stor respekt for prins Henrik. Han var sjov, sød, klog og vidende. Måske for klog til os her i Danmark. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her