Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Løkke har blæst til kamp mod SOSU’er, lærere og pædagoger

Skatteforhandlingerne er skudt i gang og med dem regeringens kamp mod SOSU’er, lærere og pædagoger.

Lars Løkke turnerer i øjeblikket med sloganet Socialdemokratiet opstiller en falsk modsætning mellem skattelettelser og velfærd. Frasen er hverken catchy eller korrekt, men det største problem er, at den dækker over en skattepolitik, der underminerer dansk velfærd, skaber ulighed og misser en chance for at ruste Danmark til fremtiden.

Lad os kigge lidt på tallene. I fremtiden bliver vi flere i Danmark. Flere børn og flere ældre. Det er dejligt, men det betyder også, at der skal investeres i flere pædagoger, sygeplejersker, lærere, sosu-assistenter, læger osv., hvis det nuværende velfærdsniveau skal holdes. Helt præcist har Finansministeriet slået fast, at det koster 25 milliarder kr. at sikre det nuværende velfærdsniveau.

Og her kommer vi til sammenhængen mellem velfærd og skattelettelser. For som en konsekvens af at Lars Løkkes regering vil bruge 23 milliarder kr. på skattelettelser, har regeringen kun fundet 12,5 milliarder kr. til velfærd. Det er lig nedskæringer i den offentlige service.

Sammenhængen mellem skattelettelser og velfærd er meget klar. Og Lars Løkke prioriterer skattelettelser.

Regeringen forsøger sig med en argumentation, at de skærer i velfærd og offentlige ydelser for at give råd til skattelettelser, der bringer flere i arbejde, der genererer flere skatteindtægter og som til sidst giver råd til bedre velfærd.

Et argument der indirekte men effektivt skydes ned af regeringen selv. I det regeringen oplyser, at deres skattereform vil øge arbejdsudbuddet med 7.600 personer frem mod 2025.

Regeringens tal understreger, at skattelettelser er et ineffektivt værktøj til at skabe vækst. I stedet har Danmark behov for at ruste sig til fremtiden med investeringer i uddannelse og teknologi til vores produktionsvirksomheder.

Som politiker i det her land er det et stort privilegium at komme rundt i alle kroge af vores velfærdsstat. Jeg har været i praktik i ældreplejen, besøgt sygehuse og daginstitutioner. Vores varme hænder løfter en gigantisk opgave, men de løber simpelthen for stærkt.

En dårligere folkeskole, børnehave eller ældrepleje vil gå udover alle. Men de grupper der bliver hårdest ramt, er selvfølgelig de familier, hvor børnene har brug for ekstra støtte i skolen. Eller hvor ældre ikke har råd til at købe ekstra hjælp udover den offentlige.

Verden flytter sig hurtigt i øjeblikket. Hård global konkurrence om arbejdspladser stiller nye krav til alle. Velfærdsstaten er vores garant for, at langt de fleste får en fair chance. En lighed der er definerende for, hvad Danmark er. Samtidig er vores solidariske velfærdsmodel en forudsætning for, at Danmark er blandt de rigeste lande i verden.

Derfor skal vi holde fast i, forny og styrke vores velfærdssamfund. Og derfor er regeringens skattepolitik hverken svaret på Danmarks udfordringer nu eller i fremtiden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Angela Brink
19.01.18, 20:27
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.18, 19:01
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.01.18, 14:25
Selvom sygeplejerskerne i årevis er blevet omrokeret, har en statsminister aldrig stået halvnervøst frem og meddelt dem og hele offentligheden om det. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her