Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Løkke er Danmarks David Copperfield - de mindre samfund betaler prisen

Jeg tvivler på, Lars Løkke har plejet amourøs omgang med Claudia Schiffer. Alligevel er der flere ligheder mellem statsministeren og 80er-ikon og illusionist David Copperfield.

Alle øjne på venstre hånd. Imens fjerner Copperfield Frihedsgudinden med den højre. Kig på Løkkes udflytning af statslige arbejdspladser. Stur, stur nummer. Men inden applausen har lagt sig, har Løkke med den ledige hånd fjernet uddannelsesmuligheder, børnepenge og den lokale skole.

Ingen. Absolut ingen har forvoldt så meget skade på de mindre, nære samfund som Lars Løkke Rasmussen. Venstre vil bevare og styrke det nære samfund, sagde Henning Christoffersen i 1980’erne. Lars Løkke har forvaltet arven med samme omhu som den legendariske Vanderbilt-familie. Der er intet tilbage.

Lars Løkkes kommunalreform kostede massevis af lokale arbejdspladser. De vigtigste samfundsfunktioner rykkede længere væk. En udvikling med fraflytning, lukkede skoler og et nedadgående aktivitetsniveau lokalt har mange steder været konsekvensen.

Hvis man tror, at tidligere tiders dårlige erfaringer med centralisering, hvor stordriftsfordele er blevet udhulet af administrationsomkostninger i de nye større enheder, gør varigt indtryk i statsministeriet, tror man fejl. Lars Løkke version 2.0 fortsætter en skæv kurs for Danmark.

Lars Løkke har netop foreslået skattelettelser for 23. mia. kroner. Det kan lyde fristende. Men de milde gaver kommer med en pris. Velfærden betaler gildet og regeringens politik er geografisk så skæv, som man kan forvente, når Løkke svinger tryllestaven.

Borgerne i Gentofte, Hørsholm og Rudersdal får i gennemsnit 7.500-8.100 kr. mere mellem hænderne om året, hvis Løkke får sin vilje. Bor man på Langeland, Ærø eller Lolland kan man gennemsnitligt betragtet se frem til væsentlig mindre. 2.600 kr.

Zoomer man ind på konsekvenserne af regeringens planer om at skære i børnepengene står det klart, at jyderne rammes markant hårdere end familier i storbyen, fordi familiemønstret er anderledes vest for Valby bakke.

Et andet skoleeksempel på centraliseringens pris findes på uddannelsesområdet, hvor besparelserne rammer langt hårdere i tyndt befolkede områder end i byerne. Det siger sig selv, at det er nemmere og mindre omkostningstungt for brugerne at lægge funktioner sammen, der er spredt over Storkøbenhavn end over Syd- og Sønderjylland. Så sent som i denne uge meldte AMU-Vest i Esbjerg, at de risikerer at lukke i foråret, hvis regeringen fortsætter sine nedskæringer.

Alle uddannelseslukninger og nedskæringer er alvorlige i tyndt befolkede områder, men det er særligt alvorligt, når regeringens politik rammer erhvervsskoler og AMU-centre midt i en tid, hvor de store industrivirksomheder – der primært ligger i Jylland – skriger på faglært arbejdskraft.

Milde økonomiske vinde blæser over landet. Det er godt. Men hvis alle skal med, skal vi sikre at velfærd, udvikling og uddannelse dækker hele landet. Løkkes regering trækker i en anden retning. Og selv ikke den bedste illusionist kan skjule konsekvenserne af Løkkes svigt af de mindre samfund.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.01.18, 13:23
De borgerlige partier på Christiansborg har desværre opgivet den borgerlige værdikamp, og opgaven ligger nu alene hos Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.01.18, 23:25
Det er ikke værdigt at se kvinder behandle mænd som uartige og uintelligente børn, og det er ikke værdigt at se mænd dukke nakken og lade sig jagte rundt i manegen. Læs mere
Af Naser Khader
12.01.18, 09:54
Jeg ved ikke, om Poul Madsen, Özlem Cekic og andre, der mener, vi selv er ude om det, har gjort sig tanker om, hvordan det ville være at skulle forsikre sine børn, når man går ud af døren, at man nok skal komme hjem igen - fordi de frygter, at dem, der hader deres far, lykkes med at udføre de trusler, de fremsætter? Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
11.01.18, 12:33
Ved dåb bliver der pjasket lidt vand i hovedet på barnet, ved omskæring bliver forhuden skåret af. Forskellen er enorm. Læs mere
Af Signe Munk
10.01.18, 15:27
Det er dybt uansvarligt, at Özlem Cekic i en ny bog til skoleelever skøjter henover debatten om omskæring af drenge. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her