Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tror regeringen, at danskerne er idioter?

Først handlede regeringens skattepolitik om Lamborghinier, så om HK’ere og senest nu om kamp mod velfærdsafhængighed. Tror regeringen, at danskerne er idioter? Lad os nu få en fair debat om skat og om, hvordan Danmark bliver rigere.

Selvom blækket i regeringens skatteudspil ikke endnu er tørt, sidder man tilbage med en skizofren fornemmelse, har man fulgt forskellige ministres helt forskellige begrundelser for egen politik.

Først handlede regeringens skattepolitik for erhvervsminister Brian Mikkelsen om billigere Lamborghinier. Et smalt fokus taget i betragtning at en ny Aventador uden afgift koster i omegnen af 3 millioner kroner.

Så kom Løkke selv på banen i et forsøg på at bilde danskerne ind, at regeringens skattelettelser målrettet de rigeste i virkeligheden giver den største gevinst for HK’eren.

En påstand der alene er korrekt, hvis man regner i procenter (… og det giver ikke rigtig mening, så længe Fakta, Brugsen og Netto insisterer på at prissætte deres varer i faktiske beløb og ikke som en procentdel af din løn), og tilmed alene hvis man konstruerer et regneeksempel, hvor HK’erens husleje sættes til det samme som direktørens (... hvilket om muligt er endnu mere fjollet end at regne skattegevinster som en procentdel af egen løn).

Regeringen satser tilsyneladende på, at vi er idioter, når statsministeren tror, at han kan bilde danskerne ind, at målrettede skattelettelser til de mest velhavende i realiteten gavner HK’eren mere end direktøren. Sådan er det selvfølgelig ikke. Og det ødelægger den politiske debat om Danmarks fremtid, at Statsministeren så groft og åbenlyst må ty til manipulation for at få regeringens politik til at glide ned.

Heldigvis er Brian Mikkelsen ikke mere skræmt af modtagelsen af sit Lamborghini-stunt, end at han til det engelsksprogede medie Bloomberg udråber regeringens skattepolitik til et opgør med en påstået velfærdsafhængighed. En afhængighed som - i det konservative univers - er en møllesten om nakken på dansk vækst.

Jeg har væsentlig mere respekt for Brian Mikkelsen klare tale end statsministerens brugtvogns fiksfakserier. Men jeg er lodret uenig i, at dårligere velfærd og billigere Lamborghinier er det, der skal til, hvis Danmark også i fremtiden skal være et af verdens lykkeligste og rigeste lande.

Velfærd er ikke en møllesten om halsen på dansk økonomi. Velfærd – vores verdensklasse uddannelser, gode veje og stærke sundhedssystem – er tværtimod en vigtig forudsætning for, at dansk økonomi forbliver stærk.

Det er også derfor, at hovedparten af dansk erhvervsliv er langt mere interesseret i at sikre, at den danske arbejdsstyrke har de rette kompetencer, end de er i Brian Mikkelsens sportsvogne. Danmarks konkurrenceevne har aldrig primært bestået i at være marginalt billigere, men i at producere klogere, bedre og mere energirigtigt. I at producere varer, der kan sælges dyrt, fordi de har en høj kvalitet.

Regeringen kan gentage i uendelighed, at vi skal skære i velfærden, så vi kan sætte skatten ned for de rigeste, så de arbejder hårdere, så de betaler mere i skat, så vi i sidste ende får råd til mere velfærd. Det er simpelthen en forfejlet analyse – en sølle bortforklaring.

Danskerne kan selvfølgelig gennemskue, at vores skoler, hospitaler og daginstitutioner ikke bliver bedre af, at vi tager deres penge for at sætte prisen ned på biler.

Danmark bliver gang på gang fremhævet som et af verdens bedste lande at drive virksomhed i. Det skyldes blandt andet de goder, velfærdssamfundet stiller til rådighed for erhvervslivet. Vores samfundsmodel har givet os rigdom, social mobilitet og en mere rimelig fordeling af goderne end konkurrerende samfundsmodeller. Det skal vi holde fast i. Derfor skal det nuværende opsving ikke bruges på skattelettelser til dem, der har mest. Det er ikke alene unfair og ulighedsskabende. Det er bad for business.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.01.18, 13:23
De borgerlige partier på Christiansborg har desværre opgivet den borgerlige værdikamp, og opgaven ligger nu alene hos Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.01.18, 23:25
Det er ikke værdigt at se kvinder behandle mænd som uartige og uintelligente børn, og det er ikke værdigt at se mænd dukke nakken og lade sig jagte rundt i manegen. Læs mere
Af Naser Khader
12.01.18, 09:54
Jeg ved ikke, om Poul Madsen, Özlem Cekic og andre, der mener, vi selv er ude om det, har gjort sig tanker om, hvordan det ville være at skulle forsikre sine børn, når man går ud af døren, at man nok skal komme hjem igen - fordi de frygter, at dem, der hader deres far, lykkes med at udføre de trusler, de fremsætter? Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
11.01.18, 12:33
Ved dåb bliver der pjasket lidt vand i hovedet på barnet, ved omskæring bliver forhuden skåret af. Forskellen er enorm. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her