*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

’Adgang forbudt’ på danske strande? Nej tak!

Uanset om stranden er privat eller offentlig ejet, har danskerne – med ganske få undtagelser - en lovfæstet ret til at bruge den. Den ret bør vi værne om.

Lovtekst kan være svær at forstå for os uden juridisk eksamen. Men ikke Naturbeskyttelseslovens afsnit om offentlighedens adgang til de danske strande: ”Strandbredder og andre kyststrækninger er åbne for færdsel til fods, kortvarigt ophold og badning… Offentlighedens adgang må ikke forhindres eller vanskeliggøres”. Bum.

Alligevel kan medierne gang på gang grave historier frem, hvor husejere langs vandet har afspærret adgangen til stranden med skilte, beplantning eller hegn. Senest historien om en grundejer, der oveni hatten nægter at tage det ulovlige strandhegn ned.

Tror man ikke på alt, der står i avisen, kan man forvisse sig om situationen ved at gå en tur langs vandet. Alt for mange grundejere er faldet for fristelsen, og forsøger at holde offentligheden væk fra vores fælles ejendel – strandene.

Reglerne er ellers krystalklare. Man kan købe et hus. Men man kan ikke købe en privat strand med et tilhørende ’adgang forbudt’-skilt. I Danmark står fællesskabets adgang til naturherligheder over en lille gruppe pengestærke menneskers lyst til at have et stykke strand for dem selv. Reglen siger en del om det fantastiske land, vi lever i. Og jeg er stor tilhænger af danskernes adgang til de åbne kyster og vores strande.

Det er kommunerne, der skal håndhæve loven og sikre den uhindrede adgang til strandene. En fornuftig ansvarsdeling, fordi kommunerne er tættere på borgerne end staten. Desværre tyder mediernes gentagne historier på, at kommunerne ikke alle steder håndhæver reglerne lige nidkært.

Huse langs vandet er dyre og deres beboere følgelig ofte velhavende og måske endda indflydelsesrige. Jeg kan ikke dokumentere, at det er forklaringen på nogle kommuners manglende lyst til at gå til stålet i de pågældende sager. Men uanset forklaringen, er det uholdbart.

De danske strande er for alle, og det er derfor helt afgørende, at myndighederne sikrer, at danskernes lovfæstede ret til at færdes på og nyde vores strande rent faktisk kan udøves.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her