Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Blinde udelukket - Nilles Busrejser og Riis Rejser skulle skamme sig

Michelle og Esben er gift, blinde og vil gerne på bryllupsrejse til Bornholm. Det kan de bare ikke komme, da hverken Nilles Busrejser eller Riis Rejser vil have deres førerhunde med i bussen. Virksomhederne angiver den ene dødssyge, dårlige undskyldning efter den anden. De skulle skamme sig.

TV2Nord har i dag historien om, at det nygifte par Michelle og Esben Andersen, der begge har synshandicap, gerne vil på bryllupsrejse. Det eneste der står mellem det unge par og deres helt almindelige ønske for fremtiden er to busselskaber, der ikke transportere Michelle og Esben, fordi de to har brug for at have deres førerhunde med til solskinsøen.

I Danmark er det et princip og en værdi, at vi forsøger at indrette vores samfund, så mennesker med handicap kan leve et tilfredsstillende og ligeværdigt liv. Det er dybt kritisabelt og komplet uforståeligt, at Nilles Busrejser og Riis Rejser – der tilsammen har mere end 100års erfaring med at drive forretning i Danmark – har forstået så lidt af, hvilket ansvar der påhviler dem som dansk virksomhed. Det er skammeligt.

Endnu værre bliver det, når virksomhederne forsøger at forklare deres moralske kollaps.

”For at rejse med Riis Rejser, så skal man være selvhjulpen”, siger direktør for Riis Rejser, Søren Riis. Riis Rejser frygter, at chaufføren på busturen og de andre passagerer bliver nødt til at tage et stort ekstra hensyn til det blinde par, og det mener direktøren ikke er rimeligt.   

Et er, at Riis Rejser går direkte imod Michelle og Esbens egen vurdering af deres evne til at klare sig (Det nygifte par siger, at de ingen skrupler har ved turen). Det er i sig selv nedværdigende. Værre er Søren Riis egentlige begrundelse. Riis Rejser mener ikke, at de andre gæster vil hjælpe med de småting (hente mad i buffeten osv.), som Michelle og Esben måtte få brug for på turen.

Man må sige, at Søren Riis ikke gør sig store tanker om sine kunders empati og medmenneskelighed. Mon kunderne er tilfredse med den karakteristik?

Endnu mere ynkeligt bliver det hos Nilles Busrejser, hvor direktør Miriam Christiansen som begrundelse for ikke at ville køre med Michelle og Esben bl.a. siger… ”at selskabet af sikkerhedsårsager ikke vil have hunde med i bussen, fordi de ikke er spændt fast”. Den lader vi lige stå…

Det er en tragisk historie om grov forskelsbehandling og ligegyldighed overfor to mennesker, der flot forsøger at tage kampen op med tilværelsen - handicap til trods. Endnu mere tragisk fordi historien ifølge dansk blindesamfund ikke er enestående. Blinde oplever ofte at blive afvist på restauranter og i butikker.

Eneste lyspunkt er, at et bredt flertal bestående af som minimum V og S (jeg er overbevist om, at flere partier bakker op, når de læser om sagen) nu vil ændre loven, så forskelsbehandling ligesom på arbejdsmarkedet gøres forbudt i det øvrige samfund. Det er super godt. Men.

Hvis ikke vi – danske virksomheder og almindelige mennesker – selvstændigt tager et ansvar for at hjælpe medmennesker med handicap, så kan vi lovgive herfra og til Trump begynder at tale pænt om mennesker med Handicap, det nytter ingenting. Alle love og regler vil have blinde vinkler. Det betyder ikke, at vi ikke skal lovgive. Det skal vi. De giver juridiske rettigheder og skaber normer. Men hvis ikke alle i fællesskab – også Nilles Busrejser eller Riis Rejser – tager et ansvar og gør vores til, at mennesker med handicap får adgang til vores samfund på lige vilkår, kommer vi ingen vegne.

Heldigvis er jeg sikker på, at der findes få virksomheder i Danmark med moral og anstændighed som Nilles Busrejser og Riis Rejser.

Ps. Hvis ikke de to benævnte rejseselskaber indser deres brøde og ændrer deres tilgang til mennesker med handicap, så skal jeg personligt kvit og frit køre Michelle og Esben tur/retur til Bornholm. Her er jeg i øvrigt sikker på, at der findes turarrangører, der kan sikre indhold til deres fortjente bryllupsrejse.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her