Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bedre odds for at vinde i Lotto end i regeringens pensionslotteri

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikales pensionsaftale er hverken en rettighed eller et reelt svar til de nedslidte.

Som socialdemokrat er jeg glad for, at vores forslag om en værdig tilbagetrækning har fået emnet på dagsordenen. I så høj grad at det har presset de partier, der i 2011 afskaffede efterlønnen, til også at tale om nedslidning.

Desværre er flotte ord én ting – reel handling en anden. Regeringen, DF og De Radikales aftale om seniorførtidspensionen, der nu er omdøbt til seniorpension, er ikke noget reelt svar til dem, der er nedslidte.

Faktisk er det bedre at begynde at spille Lotto. Der er nemlig større sandsynlighed for at vinde en million på din lottokupon, end for at du kan gå direkte fra dit fuldtidsjob på seniorpension. Det vil kun 130 om året kunne gøre.

Regeringen vil bruge 0,65 mia. på seniorpensionen om året. Vi vil bruge 3 mia. om året til en ret til tidlig folkepension. Den endelige model ligger ikke fast, fordi vi vil lave den sammen med arbejdsmarkedets parter. Men tal fra Finansministeriet viser, at hvis vi, eksempelvis, gør det muligt at trække sig tilbage tre år før pensionsalderen, så vil ca. 5.000 mennesker hvert år kunne forlade arbejdsmarkedet tidligere. Bliver ordningen toårig, så kan endnu flere trække sig tidligt tilbage.

Og nu kommer vi til endnu et problem ved regeringens svar til de nedslidte: Seniorpension er ikke en rettighed.

Uanset hvor ofte regeringen, DF og De Radikale gentager, at deres pensionsaftale er en rettighed, så er det ikke tilfældet. Partierne bag aftalen om seniorpension har givet nedslidte en mulighed for at søge om et langt udredningsforløb som måske – måske ikke – kan ende ud i en pension. Aftalen rummer nøjagtigt de samme problemer, som gjorde seniorførtidspensionen til en gigantisk fiasko.

Faktisk er der tale om en tilståelsessag. Morten Østergaard sagde det klart og tydeligt i forbindelse med præsentationen af aftalen: Man får ”en ret til at søge.”

Dermed sender aftalepartierne igen nedslidte mennesker ind i et længere afklaringsregime, hvor læger, kommunen eller andre – de vil ikke sige, hvem der skal stå for afklaringen – skal afprøve og teste, om man virkelig er dårlig nok til at få en pension. Det er en uværdig afslutning på mange års hårdt slid på arbejdsmarkedet.

Desuden er det ejendommeligt, at partierne bag aftalen forsøger at skabe en fortælling om, at Socialdemokratiet kommer til at skuffe en masse mennesker, fordi vi har afsat 3 mia. kr. årligt til vores ret til tidlig folkepension. For så bagefter at lande en aftale med sølle 650 mio. kr. årligt til de nedslidte.

Forklaringen på, at regeringen, DF og De Radikale ikke kunne finde flere penge til de nedslidte, er, at partierne også fik sneget skattelettelser ind ad bagvejen i aftalen. Men sådan er det nok, når man skal have Liberal Alliance med.

I Socialdemokratiet vil vi sikre en rettighed for de mest nedslidte. Hvor man kan stoppe på sin arbejdsplads om fredagen og starte sin pensionisttilværelse om mandagen. Hvor man ikke skal igennem lange samtaler med en sagsbehandler på kommunen, der skal sikre, at man har det dårligt nok til at få en pension.

Vi vil give dem, der har knoklet længst på arbejdsmarkedet, retten til at sige, at de har gjort deres.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
23.09.19, 08:43
Jeg kender ingen andre, altså bortset fra mine gamle politikervenner, der ikke må tage et job i bestemte brancher, uden man bliver forarget. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.19, 06:32
Det er kun de venstreorienterede og de liberale, som drømmer om mere mangfoldighed, frihed og flere penge. Læs mere
Af Ane Liebing Grøngaard
21.09.19, 10:16
Jeg håber, at alvoren efterhånden er sunket så meget ind, at vi må kalde en spade for en spade og sige højt, at vi er bange for fremtiden. Også selv om vi ødelægger den gode stemning. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.19, 23:19
Monopolvirksomheden er en del af den nye totalitære orden. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.19, 14:59
Den gode nyhed er, at det kan forhindres med to byggesten. Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
20.09.19, 14:16
I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden. Læs mere
Af Anna Thygesen
20.09.19, 11:00
Det er stadig jungleloven, der hersker i 3F – selv om de påstår noget andet. Og med deres arrogante attitude ender fagforeningen på Arbejdermuseet. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.09.19, 10:51
Og det ændres ikke nævneværdigt med indgrebet den 19. september. Læs mere
Af Camilla Burgwald
20.09.19, 10:10
Forestil dig, at lade dine indre dramaer udspille sig med nationen som publikum. Mens du forsøger at lede landet. Jeg har selv været i politik og ved af erfaring, at der kan være meget mere på spil end rene politiske målsætninger.  Læs mere
Af Signe Munk
19.09.19, 17:32
Vi skal turde tage livtag med alkoholkulturen for de unge og for hinanden. Læs mere