Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bedre odds for at vinde i Lotto end i regeringens pensionslotteri

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikales pensionsaftale er hverken en rettighed eller et reelt svar til de nedslidte.

Som socialdemokrat er jeg glad for, at vores forslag om en værdig tilbagetrækning har fået emnet på dagsordenen. I så høj grad at det har presset de partier, der i 2011 afskaffede efterlønnen, til også at tale om nedslidning.

Desværre er flotte ord én ting – reel handling en anden. Regeringen, DF og De Radikales aftale om seniorførtidspensionen, der nu er omdøbt til seniorpension, er ikke noget reelt svar til dem, der er nedslidte.

Faktisk er det bedre at begynde at spille Lotto. Der er nemlig større sandsynlighed for at vinde en million på din lottokupon, end for at du kan gå direkte fra dit fuldtidsjob på seniorpension. Det vil kun 130 om året kunne gøre.

Regeringen vil bruge 0,65 mia. på seniorpensionen om året. Vi vil bruge 3 mia. om året til en ret til tidlig folkepension. Den endelige model ligger ikke fast, fordi vi vil lave den sammen med arbejdsmarkedets parter. Men tal fra Finansministeriet viser, at hvis vi, eksempelvis, gør det muligt at trække sig tilbage tre år før pensionsalderen, så vil ca. 5.000 mennesker hvert år kunne forlade arbejdsmarkedet tidligere. Bliver ordningen toårig, så kan endnu flere trække sig tidligt tilbage.

Og nu kommer vi til endnu et problem ved regeringens svar til de nedslidte: Seniorpension er ikke en rettighed.

Uanset hvor ofte regeringen, DF og De Radikale gentager, at deres pensionsaftale er en rettighed, så er det ikke tilfældet. Partierne bag aftalen om seniorpension har givet nedslidte en mulighed for at søge om et langt udredningsforløb som måske – måske ikke – kan ende ud i en pension. Aftalen rummer nøjagtigt de samme problemer, som gjorde seniorførtidspensionen til en gigantisk fiasko.

Faktisk er der tale om en tilståelsessag. Morten Østergaard sagde det klart og tydeligt i forbindelse med præsentationen af aftalen: Man får ”en ret til at søge.”

Dermed sender aftalepartierne igen nedslidte mennesker ind i et længere afklaringsregime, hvor læger, kommunen eller andre – de vil ikke sige, hvem der skal stå for afklaringen – skal afprøve og teste, om man virkelig er dårlig nok til at få en pension. Det er en uværdig afslutning på mange års hårdt slid på arbejdsmarkedet.

Desuden er det ejendommeligt, at partierne bag aftalen forsøger at skabe en fortælling om, at Socialdemokratiet kommer til at skuffe en masse mennesker, fordi vi har afsat 3 mia. kr. årligt til vores ret til tidlig folkepension. For så bagefter at lande en aftale med sølle 650 mio. kr. årligt til de nedslidte.

Forklaringen på, at regeringen, DF og De Radikale ikke kunne finde flere penge til de nedslidte, er, at partierne også fik sneget skattelettelser ind ad bagvejen i aftalen. Men sådan er det nok, når man skal have Liberal Alliance med.

I Socialdemokratiet vil vi sikre en rettighed for de mest nedslidte. Hvor man kan stoppe på sin arbejdsplads om fredagen og starte sin pensionisttilværelse om mandagen. Hvor man ikke skal igennem lange samtaler med en sagsbehandler på kommunen, der skal sikre, at man har det dårligt nok til at få en pension.

Vi vil give dem, der har knoklet længst på arbejdsmarkedet, retten til at sige, at de har gjort deres.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Den danske fregats deltagelse i den franske hangarskibsgruppe vil blive opfattet som dansk forståelse for den nye franske strategi. Og det kræver, at den danske politik i relation til det arktiske råd revideres. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere