Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bedre odds for at vinde i Lotto end i regeringens pensionslotteri

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikales pensionsaftale er hverken en rettighed eller et reelt svar til de nedslidte.

Som socialdemokrat er jeg glad for, at vores forslag om en værdig tilbagetrækning har fået emnet på dagsordenen. I så høj grad at det har presset de partier, der i 2011 afskaffede efterlønnen, til også at tale om nedslidning.

Desværre er flotte ord én ting – reel handling en anden. Regeringen, DF og De Radikales aftale om seniorførtidspensionen, der nu er omdøbt til seniorpension, er ikke noget reelt svar til dem, der er nedslidte.

Faktisk er det bedre at begynde at spille Lotto. Der er nemlig større sandsynlighed for at vinde en million på din lottokupon, end for at du kan gå direkte fra dit fuldtidsjob på seniorpension. Det vil kun 130 om året kunne gøre.

Regeringen vil bruge 0,65 mia. på seniorpensionen om året. Vi vil bruge 3 mia. om året til en ret til tidlig folkepension. Den endelige model ligger ikke fast, fordi vi vil lave den sammen med arbejdsmarkedets parter. Men tal fra Finansministeriet viser, at hvis vi, eksempelvis, gør det muligt at trække sig tilbage tre år før pensionsalderen, så vil ca. 5.000 mennesker hvert år kunne forlade arbejdsmarkedet tidligere. Bliver ordningen toårig, så kan endnu flere trække sig tidligt tilbage.

Og nu kommer vi til endnu et problem ved regeringens svar til de nedslidte: Seniorpension er ikke en rettighed.

Uanset hvor ofte regeringen, DF og De Radikale gentager, at deres pensionsaftale er en rettighed, så er det ikke tilfældet. Partierne bag aftalen om seniorpension har givet nedslidte en mulighed for at søge om et langt udredningsforløb som måske – måske ikke – kan ende ud i en pension. Aftalen rummer nøjagtigt de samme problemer, som gjorde seniorførtidspensionen til en gigantisk fiasko.

Faktisk er der tale om en tilståelsessag. Morten Østergaard sagde det klart og tydeligt i forbindelse med præsentationen af aftalen: Man får ”en ret til at søge.”

Dermed sender aftalepartierne igen nedslidte mennesker ind i et længere afklaringsregime, hvor læger, kommunen eller andre – de vil ikke sige, hvem der skal stå for afklaringen – skal afprøve og teste, om man virkelig er dårlig nok til at få en pension. Det er en uværdig afslutning på mange års hårdt slid på arbejdsmarkedet.

Desuden er det ejendommeligt, at partierne bag aftalen forsøger at skabe en fortælling om, at Socialdemokratiet kommer til at skuffe en masse mennesker, fordi vi har afsat 3 mia. kr. årligt til vores ret til tidlig folkepension. For så bagefter at lande en aftale med sølle 650 mio. kr. årligt til de nedslidte.

Forklaringen på, at regeringen, DF og De Radikale ikke kunne finde flere penge til de nedslidte, er, at partierne også fik sneget skattelettelser ind ad bagvejen i aftalen. Men sådan er det nok, når man skal have Liberal Alliance med.

I Socialdemokratiet vil vi sikre en rettighed for de mest nedslidte. Hvor man kan stoppe på sin arbejdsplads om fredagen og starte sin pensionisttilværelse om mandagen. Hvor man ikke skal igennem lange samtaler med en sagsbehandler på kommunen, der skal sikre, at man har det dårligt nok til at få en pension.

Vi vil give dem, der har knoklet længst på arbejdsmarkedet, retten til at sige, at de har gjort deres.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere