Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Først skattevæsnet - nu skal jordforureningsområdet centraliseres i stykker

Først centraliserede og besparede man skattevæsnet i stykker. Sporene skræmmer. Ikke desto mindre ordinerer regeringen og Dansk Folkeparti nu samme kur på jordforureningsområdet. Miljø og grundvand bliver taberne.

Store besparelser og en massiv centralisering er hovedårsagen til, at det danske skattesystem lægger underdrejet i et omfang, så det truer opbakningen og tilliden til fundamentet i vores velfærdssamfund – vores evne til via skatteindtægter at finansiere den solidariske model.

Man kunne derfor have en forventning om, at de borgerliges centraliseringsappetit er aftagende. Det er den ikke.

Tværtimod blev regeringen søndag aften enig om DF om at centralisere hele jordforureningsområdet. Således skal alle de store generationsforureninger og de 36.000 (!) mindre forureningssager rykkes væk fra regionerne og centraliseres under miljøministeriet.

Det betyder, at der fremover bliver længere mellem medarbejderne og de forurenede grunde. Risikoen for at både lokalkendskab og afgørende specialistkompetencer tabes i processen, er mere end overhængende.

Samtidig med regeringen ruller centraliseringen henover jordforureningsområdet, skal der ”effektiviseres” for halv milliard kroner.

Vi har endnu til gode, at regeringen fremlægger en realistisk plan for, hvordan en sådan effektivisering kan gennemføres. Faktisk er ingen vel endnu stødt på det menneske uden for regeringen og DF, der mener, at man kan trylle en halv milliard frem ved effektiviseringer. Omvendt konkluderede Rigsrevisionen så sent som i juni, at regionerne med hensyn til jordforureninger samarbejder og løser opgaven effektivt.

Spørger man Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose fra Venstre, er dommen klar.

Venstreformanden mener ikke, man kan ”spare 500 millioner kroner uden at det vil betyde færre forurenede grunde og dårligere beskyttelse af drikkevandet”.

Samtidig peger Lose på, at ”besparelser(ne) udgør mere end ti procent af regionernes budget til området. Det svarer til, at 100 ud af de 225 regionale ingeniører, geologer og biokemikere, der i dag tager jordprøver og laver boringer, skal afskediges”.

Parallellen til skattevæsnet er ligeså slående som skræmmende. Eksperter med lokalkendskab afskediges, og opgaveløsningen centraliseres. Det er dybt bekymrende.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under én af ud ti muslimske indvandrere bliver integreret Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere