Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringens centralisering af jordforureningsområdet skader miljøet

Regeringen og Dansk Folkepartis aftale om at centralisere jordforureningsindsatsen er til skade for miljøet, fordi indgående lokalkendskab er afgørende, når der skal ryddes op efter fortidens forureningsynder.

Regionerne har i årevis arbejdet sammen med førende danske miljøteknologiske virksomheder om at rydde op efter de alvorlige generationsforureninger, vi blandt andet har under det tidligere Grindstedværk, i Kærgaard klitplantage og efter Cheminova.

Et eksempel på indsatsen er området bag høfde 42, hvor Region Midtjylland i samarbejde med virksomheden Krüger netop har offentliggjort, at det i et testområde er lykkedes at fjerne alle pesticider og 99,5 procent af kviksølvet fra Cheminovas gamle giftdepot.

Når regeringen sammen med Dansk Folkeparti fjerner opgaven med jordforureninger fra regionerne og centraliserer det hele hos staten, er det med betydelig risiko for, at miljøet betaler prisen, fordi risikoen for kompetencetab er tårnhøj.

Med aftalen rykker medarbejderne længere væk fra forureningsopgaverne, hvilket vil koste i forhold til lokalkendskabet. Det også er årsagen til, at flere eksperter advarer mod at centralisere jordforureningsopgaven.

Samtidig har medierne endnu til gode at finde den person udenfor regeringen, der reelt tror på, at regeringen kan effektivisere jordforureningsindsatsen, så der kan frigøres de lovede 500 millioner til oprensning.

Modsat peger formanden for Danske Regioner venstres Stephanie Lose på, at regeringens effektiviseringsplan meget vel kan få negative konsekvenser for beskyttelsen af grundvandet. Lose udtaler i den forbindelse, at hun har "meget svært ved at se, hvordan regeringen vil spare 500 millioner kroner uden at det vil betyde færre forurenede grunde og dårligere beskyttelse af drikkevandet". 

Udover arbejdet med generationsforureningerne vil regeringen og DF rykke opgaven med at kortlægge og oprense alle andre forurenede grunde væk fra regionerne og over til staten.

Det betyder blandt andet, at ikke færre end 36.000 sager om forurenede grunde skal rykkes fra den regionale behandling tæt på borgerne og ind centralt i staten.

Der bliver altså meget længere fra den grundejer, der står med problemet, til de myndigheder der har ansvaret for området. Det bliver næppe til hverken grundejerens eller miljøet fordel. Tværtimod.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der, hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere