Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringens centralisering af jordforureningsområdet skader miljøet

Regeringen og Dansk Folkepartis aftale om at centralisere jordforureningsindsatsen er til skade for miljøet, fordi indgående lokalkendskab er afgørende, når der skal ryddes op efter fortidens forureningsynder.

Regionerne har i årevis arbejdet sammen med førende danske miljøteknologiske virksomheder om at rydde op efter de alvorlige generationsforureninger, vi blandt andet har under det tidligere Grindstedværk, i Kærgaard klitplantage og efter Cheminova.

Et eksempel på indsatsen er området bag høfde 42, hvor Region Midtjylland i samarbejde med virksomheden Krüger netop har offentliggjort, at det i et testområde er lykkedes at fjerne alle pesticider og 99,5 procent af kviksølvet fra Cheminovas gamle giftdepot.

Når regeringen sammen med Dansk Folkeparti fjerner opgaven med jordforureninger fra regionerne og centraliserer det hele hos staten, er det med betydelig risiko for, at miljøet betaler prisen, fordi risikoen for kompetencetab er tårnhøj.

Med aftalen rykker medarbejderne længere væk fra forureningsopgaverne, hvilket vil koste i forhold til lokalkendskabet. Det også er årsagen til, at flere eksperter advarer mod at centralisere jordforureningsopgaven.

Samtidig har medierne endnu til gode at finde den person udenfor regeringen, der reelt tror på, at regeringen kan effektivisere jordforureningsindsatsen, så der kan frigøres de lovede 500 millioner til oprensning.

Modsat peger formanden for Danske Regioner venstres Stephanie Lose på, at regeringens effektiviseringsplan meget vel kan få negative konsekvenser for beskyttelsen af grundvandet. Lose udtaler i den forbindelse, at hun har "meget svært ved at se, hvordan regeringen vil spare 500 millioner kroner uden at det vil betyde færre forurenede grunde og dårligere beskyttelse af drikkevandet". 

Udover arbejdet med generationsforureningerne vil regeringen og DF rykke opgaven med at kortlægge og oprense alle andre forurenede grunde væk fra regionerne og over til staten.

Det betyder blandt andet, at ikke færre end 36.000 sager om forurenede grunde skal rykkes fra den regionale behandling tæt på borgerne og ind centralt i staten.

Der bliver altså meget længere fra den grundejer, der står med problemet, til de myndigheder der har ansvaret for området. Det bliver næppe til hverken grundejerens eller miljøet fordel. Tværtimod.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere