Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Flere dør nu af luftforurening end tobak – regeringen er passiv

Ny undersøgelse viser, at hver eneste europæer i gennemsnit får skåret 2,2 år af sin levetid som følge af luftforurening. Ifølge tysk forsker betyder det, at der på europæisk niveau nu er flere dødsfald om året, der skyldes luftforurening end tobaksrygning. Den danske regering er passiv.

Da regeringen i oktober fremlagde deres klima- og renluftplan, lå der en tilståelse gemt mellem flosklerne. Man skulle helt om på side 11, men her står det så til gengæld sort på hvidt. Regeringen anerkender, at deres klimaplan ikke løser problemerne med luftforurening. Faktisk er ambitionsniveauet så lavt, at regeringen måtte skrive, at tiltagene end ikke får Danmark i mål med at opfylde EU’s målsætninger i forhold til luftforurening som fastsat i NEC-direktivet.

Nu skal man jo ikke sikre danskerne renere luft for EU’s skyld, men for danskernes egen skyld. Og de nye tal om luftforureningens konsekvenser for sundheden herhjemme slår en tyk streg under, at det haster.

Vi har hidtil troet, at mellem 3-4.000 danskere døde for tidligt af luftforurening. I sig selv et uacceptabelt antal, der ud over at være tragisk også gør luftforurening til det største og dyreste miljøbetingede sundhedsproblem i Danmark med en pris på 5,4 mia. kr. om året. 5,4 mia. kr. er mange penge, men det skal nu opjusteres markant.

Den nye tyske undersøgelser viser, at antallet af luftforureningsrelaterede dødsfald er langt højere, og at flere europæere dør af luftforurening end tobaksrygning.

Forskerne fra Universitetsmedicinsk Center Mainz’ undersøgelser peger på, at der dør 6.000 danskere om året af luftforurening.

Så meget desto mere uforståeligt, at regeringen stort set intet gør. Og endda med åbne øjne.

Omkring 70 pct. af partikelforureningen i Danmark fra danske kilder stammer fra brændeovne. En anden afgørende kilde til den dødsensfarlige luftforurening er dieselbiler – særligt de ældste af slagsen. Derfor skal der sættes ind her.

Socialdemokratiet har foreslået, at vi udvider miljøzonerne til flere af de kommuner, der selv efterspørger retten til at stille krav til køretøjers udstødningsgas. Derudover skal vi give kommunerne flere muligheder for at regulere brændeovnene, fordi der er store geografiske forskelle på, om brændeovne udgør et problem, afhængigt af hvor tæt husene ligger. Og så skal vi have udfaset de ældste dieselbiler fra byerne i samarbejde med landets kommuner, f.eks. ved at stramme miljøzonelovgivningen, så den også stiller krav til personbilers forurening.

Vi diskuterer helt legitimt, hvordan vi kan få færre til at ryge. Det skal vi blive ved med. Men vi bliver nødt til at ofre mere energi på debatten om luftforurening. Vi kan i hvert fald ikke længere gemme os bag uvidenhed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere