Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Flere dør nu af luftforurening end tobak – regeringen er passiv

Ny undersøgelse viser, at hver eneste europæer i gennemsnit får skåret 2,2 år af sin levetid som følge af luftforurening. Ifølge tysk forsker betyder det, at der på europæisk niveau nu er flere dødsfald om året, der skyldes luftforurening end tobaksrygning. Den danske regering er passiv.

Da regeringen i oktober fremlagde deres klima- og renluftplan, lå der en tilståelse gemt mellem flosklerne. Man skulle helt om på side 11, men her står det så til gengæld sort på hvidt. Regeringen anerkender, at deres klimaplan ikke løser problemerne med luftforurening. Faktisk er ambitionsniveauet så lavt, at regeringen måtte skrive, at tiltagene end ikke får Danmark i mål med at opfylde EU’s målsætninger i forhold til luftforurening som fastsat i NEC-direktivet.

Nu skal man jo ikke sikre danskerne renere luft for EU’s skyld, men for danskernes egen skyld. Og de nye tal om luftforureningens konsekvenser for sundheden herhjemme slår en tyk streg under, at det haster.

Vi har hidtil troet, at mellem 3-4.000 danskere døde for tidligt af luftforurening. I sig selv et uacceptabelt antal, der ud over at være tragisk også gør luftforurening til det største og dyreste miljøbetingede sundhedsproblem i Danmark med en pris på 5,4 mia. kr. om året. 5,4 mia. kr. er mange penge, men det skal nu opjusteres markant.

Den nye tyske undersøgelser viser, at antallet af luftforureningsrelaterede dødsfald er langt højere, og at flere europæere dør af luftforurening end tobaksrygning.

Forskerne fra Universitetsmedicinsk Center Mainz’ undersøgelser peger på, at der dør 6.000 danskere om året af luftforurening.

Så meget desto mere uforståeligt, at regeringen stort set intet gør. Og endda med åbne øjne.

Omkring 70 pct. af partikelforureningen i Danmark fra danske kilder stammer fra brændeovne. En anden afgørende kilde til den dødsensfarlige luftforurening er dieselbiler – særligt de ældste af slagsen. Derfor skal der sættes ind her.

Socialdemokratiet har foreslået, at vi udvider miljøzonerne til flere af de kommuner, der selv efterspørger retten til at stille krav til køretøjers udstødningsgas. Derudover skal vi give kommunerne flere muligheder for at regulere brændeovnene, fordi der er store geografiske forskelle på, om brændeovne udgør et problem, afhængigt af hvor tæt husene ligger. Og så skal vi have udfaset de ældste dieselbiler fra byerne i samarbejde med landets kommuner, f.eks. ved at stramme miljøzonelovgivningen, så den også stiller krav til personbilers forurening.

Vi diskuterer helt legitimt, hvordan vi kan få færre til at ryge. Det skal vi blive ved med. Men vi bliver nødt til at ofre mere energi på debatten om luftforurening. Vi kan i hvert fald ikke længere gemme os bag uvidenhed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
18.11.19, 16:34
Ledigheden i Danmark er rekordlav på cirka 4 procent. Men for de nyuddannede akademikere er ledigheden på hele 30 procent. Der er noget helt galt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.11.19, 22:30
60-70 pct. af os abonnerer efter Cas Muddes overbevisning på arvegods fra neofascistiske grupper. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere