Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Flere dør nu af luftforurening end tobak – regeringen er passiv

Ny undersøgelse viser, at hver eneste europæer i gennemsnit får skåret 2,2 år af sin levetid som følge af luftforurening. Ifølge tysk forsker betyder det, at der på europæisk niveau nu er flere dødsfald om året, der skyldes luftforurening end tobaksrygning. Den danske regering er passiv.

Da regeringen i oktober fremlagde deres klima- og renluftplan, lå der en tilståelse gemt mellem flosklerne. Man skulle helt om på side 11, men her står det så til gengæld sort på hvidt. Regeringen anerkender, at deres klimaplan ikke løser problemerne med luftforurening. Faktisk er ambitionsniveauet så lavt, at regeringen måtte skrive, at tiltagene end ikke får Danmark i mål med at opfylde EU’s målsætninger i forhold til luftforurening som fastsat i NEC-direktivet.

Nu skal man jo ikke sikre danskerne renere luft for EU’s skyld, men for danskernes egen skyld. Og de nye tal om luftforureningens konsekvenser for sundheden herhjemme slår en tyk streg under, at det haster.

Vi har hidtil troet, at mellem 3-4.000 danskere døde for tidligt af luftforurening. I sig selv et uacceptabelt antal, der ud over at være tragisk også gør luftforurening til det største og dyreste miljøbetingede sundhedsproblem i Danmark med en pris på 5,4 mia. kr. om året. 5,4 mia. kr. er mange penge, men det skal nu opjusteres markant.

Den nye tyske undersøgelser viser, at antallet af luftforureningsrelaterede dødsfald er langt højere, og at flere europæere dør af luftforurening end tobaksrygning.

Forskerne fra Universitetsmedicinsk Center Mainz’ undersøgelser peger på, at der dør 6.000 danskere om året af luftforurening.

Så meget desto mere uforståeligt, at regeringen stort set intet gør. Og endda med åbne øjne.

Omkring 70 pct. af partikelforureningen i Danmark fra danske kilder stammer fra brændeovne. En anden afgørende kilde til den dødsensfarlige luftforurening er dieselbiler – særligt de ældste af slagsen. Derfor skal der sættes ind her.

Socialdemokratiet har foreslået, at vi udvider miljøzonerne til flere af de kommuner, der selv efterspørger retten til at stille krav til køretøjers udstødningsgas. Derudover skal vi give kommunerne flere muligheder for at regulere brændeovnene, fordi der er store geografiske forskelle på, om brændeovne udgør et problem, afhængigt af hvor tæt husene ligger. Og så skal vi have udfaset de ældste dieselbiler fra byerne i samarbejde med landets kommuner, f.eks. ved at stramme miljøzonelovgivningen, så den også stiller krav til personbilers forurening.

Vi diskuterer helt legitimt, hvordan vi kan få færre til at ryge. Det skal vi blive ved med. Men vi bliver nødt til at ofre mere energi på debatten om luftforurening. Vi kan i hvert fald ikke længere gemme os bag uvidenhed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
28.02.20, 14:11
Visionerne døde med Jens Kramer Mikkelsens farvel til politik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 13:40
Den nuværende regering kom til magten ved at strø om sig med tomme løfter; åbningstalens moraliseren er gjort grusomt til skamme af virkeligheden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 08:31
TV-medierne spreder bevidst uberettiget frygt om Coronavirus. De to landsdækkende kanaler spiller på vores bekymring. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.02.20, 07:36
Vi diskrimineres og udsættes for fordomme og skal som minimum høres omkring rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.02.20, 16:30
Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne. Læs mere
Af Signe Munk
27.02.20, 14:30
Vi er for dårligt forberedte på det, der har ramt os lige nu – og som vil ramme os oftere. Vi skal have en samlet plan for, hvad vi gør ved de klimaforandringer, der truer med at drukne os. Læs mere
Af Rune Lund
27.02.20, 13:08
Flere multinationale selskaber har igen ikke betalt en eneste krone i skat Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
26.02.20, 21:58
Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.02.20, 21:51
En finsk politiker er genstand for politiundersøgelse, fordi hun går imod (LGBT)strømmen. Et varsel for Danmark? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
26.02.20, 16:00
Socialdemokraternes opgør med arbejdskraftens fri bevægelighed er tom snak - heldigvis. Selv om masser af socialdemokrater bedyrer, at der skal ske noget, så bliver det ved ordene. Læs mere