Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Landbrugspakken smadrer Venstres grønne spin

Venstre har brugt betydelige kræfter på at bilde danskerne ind, at de går op i miljøpolitik. Landbrugspakken er det mest synlige bevis på, at det er rent spin. Nye foruroligende gylletal lægger Venstres allerede flossede grønne profil i ruiner.

I Løkkes første år som statsminister kunne det ikke blive sort nok. Tabte stemmer skulle på bekostningen af miljøet vindes tilbage med en landbrugspakke, der betød meget mere gylle på markerne.

Helt forventeligt var den folkelige opbakning til projektet stærkt begrænset, hvilket fik Løkke til at igangsætte en grøn spinoffensiv.

En halvhjertet og forløjet retorisk manøvre, der ikke blev fulgt op af reelle politiske ændringer, og som med de seneste landbrugspakkerelaterede gylletal nu endegyldigt ligger i ruiner.

Med landbrugspakken fjernede regeringen en række naturbeskyttelsesregler og gav landbruget lov til at sprede meget mere gylle på markerne. I modydelse skulle landmændene med frivillige virkemidler, vådområder og lignende begrænse gyllens skadelige effekter på natur, vandmiljø og drikkevand.

Desværre gik det, helt som blandt andet vi i Socialdemokratiet spåede. De frivillige virkemidler forslår som en skrædder et vist sted.

Nye tal viser, at hvor landmændene lovede at reducere udledningen af kvælstof med 1.451 tons årligt frem til og med 2018, har erhvervet reelt leveret 12 tons. Det er en målopfyldelse på 1 pct.

Samtidig viser en ny undersøgelse, at koncentrationen af kræftfremkaldende nitrat i vandet lige under markerne stiger for første gang i en årrække. Et fænomen, der er direkte koblet til mængden af gylle på markerne.

Symptomatisk puster miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen sig op med beretningen om, hvor højt han råbte og bandede, da han hørte om landbrugets gigantiske gyllesvigt.

Politiske handlinger, der ellers kunne rette op på landbrugspakkens miljøsvineri, er der til gengæld intet af fra Ellemann. Og således fortsætter regeringens grønne spin. Masser af ord. Ingen handling.

Heldigvis kan man ikke løbe fra virkeligheden, og den er, at landbrugspakken blev den forudsigelige miljømæssige belastning af drikkevandet, vandmiljøet, luftkvaliteten og naturen som spået.

Ellemann kan bande. Løkke kan male Venstres logo grønt. Landbrugspakken har fortjent smadret Venstres profil og pillet den tynde fernis af grønt spin fra hinanden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.10.19, 15:20
Selvom der er fuld blus på arbejdsmarkedet, kan vi så se hinanden i øjnene og påstå, at fællesskabet er klar til at gribe os, hvis dampen går af kedlerne? Læs mere