Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Landbrugspakken smadrer Venstres grønne spin

Venstre har brugt betydelige kræfter på at bilde danskerne ind, at de går op i miljøpolitik. Landbrugspakken er det mest synlige bevis på, at det er rent spin. Nye foruroligende gylletal lægger Venstres allerede flossede grønne profil i ruiner.

I Løkkes første år som statsminister kunne det ikke blive sort nok. Tabte stemmer skulle på bekostningen af miljøet vindes tilbage med en landbrugspakke, der betød meget mere gylle på markerne.

Helt forventeligt var den folkelige opbakning til projektet stærkt begrænset, hvilket fik Løkke til at igangsætte en grøn spinoffensiv.

En halvhjertet og forløjet retorisk manøvre, der ikke blev fulgt op af reelle politiske ændringer, og som med de seneste landbrugspakkerelaterede gylletal nu endegyldigt ligger i ruiner.

Med landbrugspakken fjernede regeringen en række naturbeskyttelsesregler og gav landbruget lov til at sprede meget mere gylle på markerne. I modydelse skulle landmændene med frivillige virkemidler, vådområder og lignende begrænse gyllens skadelige effekter på natur, vandmiljø og drikkevand.

Desværre gik det, helt som blandt andet vi i Socialdemokratiet spåede. De frivillige virkemidler forslår som en skrædder et vist sted.

Nye tal viser, at hvor landmændene lovede at reducere udledningen af kvælstof med 1.451 tons årligt frem til og med 2018, har erhvervet reelt leveret 12 tons. Det er en målopfyldelse på 1 pct.

Samtidig viser en ny undersøgelse, at koncentrationen af kræftfremkaldende nitrat i vandet lige under markerne stiger for første gang i en årrække. Et fænomen, der er direkte koblet til mængden af gylle på markerne.

Symptomatisk puster miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen sig op med beretningen om, hvor højt han råbte og bandede, da han hørte om landbrugets gigantiske gyllesvigt.

Politiske handlinger, der ellers kunne rette op på landbrugspakkens miljøsvineri, er der til gengæld intet af fra Ellemann. Og således fortsætter regeringens grønne spin. Masser af ord. Ingen handling.

Heldigvis kan man ikke løbe fra virkeligheden, og den er, at landbrugspakken blev den forudsigelige miljømæssige belastning af drikkevandet, vandmiljøet, luftkvaliteten og naturen som spået.

Ellemann kan bande. Løkke kan male Venstres logo grønt. Landbrugspakken har fortjent smadret Venstres profil og pillet den tynde fernis af grønt spin fra hinanden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Josephine Fock
18.02.19, 08:01
De konstante lovændringer på udlændingeområdet har enorme konsekvenser for mennesker med flygtningebaggrund. Samtidig efterlader stramningerne frivillige i meget vanskelige dilemmaer i forhold til flygtninges sundhed, familiesammenføring og integration Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.19, 17:40
Klogt; for det er nemlig blevet på bekostning af børn og unge, at uddannelse, sundhed og socialområdet nedprioriteres til fordel for kommissioner. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.02.19, 13:33
Statsrevisorerne bør honoreres efter fremmøde. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.19, 06:35
Her søger jeg mørke og stilhed for bedre at kunne håndtere lyset, larmen og løgnen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her