Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Landbrugspakken smadrer Venstres grønne spin

Venstre har brugt betydelige kræfter på at bilde danskerne ind, at de går op i miljøpolitik. Landbrugspakken er det mest synlige bevis på, at det er rent spin. Nye foruroligende gylletal lægger Venstres allerede flossede grønne profil i ruiner.

I Løkkes første år som statsminister kunne det ikke blive sort nok. Tabte stemmer skulle på bekostningen af miljøet vindes tilbage med en landbrugspakke, der betød meget mere gylle på markerne.

Helt forventeligt var den folkelige opbakning til projektet stærkt begrænset, hvilket fik Løkke til at igangsætte en grøn spinoffensiv.

En halvhjertet og forløjet retorisk manøvre, der ikke blev fulgt op af reelle politiske ændringer, og som med de seneste landbrugspakkerelaterede gylletal nu endegyldigt ligger i ruiner.

Med landbrugspakken fjernede regeringen en række naturbeskyttelsesregler og gav landbruget lov til at sprede meget mere gylle på markerne. I modydelse skulle landmændene med frivillige virkemidler, vådområder og lignende begrænse gyllens skadelige effekter på natur, vandmiljø og drikkevand.

Desværre gik det, helt som blandt andet vi i Socialdemokratiet spåede. De frivillige virkemidler forslår som en skrædder et vist sted.

Nye tal viser, at hvor landmændene lovede at reducere udledningen af kvælstof med 1.451 tons årligt frem til og med 2018, har erhvervet reelt leveret 12 tons. Det er en målopfyldelse på 1 pct.

Samtidig viser en ny undersøgelse, at koncentrationen af kræftfremkaldende nitrat i vandet lige under markerne stiger for første gang i en årrække. Et fænomen, der er direkte koblet til mængden af gylle på markerne.

Symptomatisk puster miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen sig op med beretningen om, hvor højt han råbte og bandede, da han hørte om landbrugets gigantiske gyllesvigt.

Politiske handlinger, der ellers kunne rette op på landbrugspakkens miljøsvineri, er der til gengæld intet af fra Ellemann. Og således fortsætter regeringens grønne spin. Masser af ord. Ingen handling.

Heldigvis kan man ikke løbe fra virkeligheden, og den er, at landbrugspakken blev den forudsigelige miljømæssige belastning af drikkevandet, vandmiljøet, luftkvaliteten og naturen som spået.

Ellemann kan bande. Løkke kan male Venstres logo grønt. Landbrugspakken har fortjent smadret Venstres profil og pillet den tynde fernis af grønt spin fra hinanden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under én af ud ti muslimske indvandrere bliver integreret Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere