Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Landbrugspakken smadrer Venstres grønne spin

Venstre har brugt betydelige kræfter på at bilde danskerne ind, at de går op i miljøpolitik. Landbrugspakken er det mest synlige bevis på, at det er rent spin. Nye foruroligende gylletal lægger Venstres allerede flossede grønne profil i ruiner.

I Løkkes første år som statsminister kunne det ikke blive sort nok. Tabte stemmer skulle på bekostningen af miljøet vindes tilbage med en landbrugspakke, der betød meget mere gylle på markerne.

Helt forventeligt var den folkelige opbakning til projektet stærkt begrænset, hvilket fik Løkke til at igangsætte en grøn spinoffensiv.

En halvhjertet og forløjet retorisk manøvre, der ikke blev fulgt op af reelle politiske ændringer, og som med de seneste landbrugspakkerelaterede gylletal nu endegyldigt ligger i ruiner.

Med landbrugspakken fjernede regeringen en række naturbeskyttelsesregler og gav landbruget lov til at sprede meget mere gylle på markerne. I modydelse skulle landmændene med frivillige virkemidler, vådområder og lignende begrænse gyllens skadelige effekter på natur, vandmiljø og drikkevand.

Desværre gik det, helt som blandt andet vi i Socialdemokratiet spåede. De frivillige virkemidler forslår som en skrædder et vist sted.

Nye tal viser, at hvor landmændene lovede at reducere udledningen af kvælstof med 1.451 tons årligt frem til og med 2018, har erhvervet reelt leveret 12 tons. Det er en målopfyldelse på 1 pct.

Samtidig viser en ny undersøgelse, at koncentrationen af kræftfremkaldende nitrat i vandet lige under markerne stiger for første gang i en årrække. Et fænomen, der er direkte koblet til mængden af gylle på markerne.

Symptomatisk puster miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen sig op med beretningen om, hvor højt han råbte og bandede, da han hørte om landbrugets gigantiske gyllesvigt.

Politiske handlinger, der ellers kunne rette op på landbrugspakkens miljøsvineri, er der til gengæld intet af fra Ellemann. Og således fortsætter regeringens grønne spin. Masser af ord. Ingen handling.

Heldigvis kan man ikke løbe fra virkeligheden, og den er, at landbrugspakken blev den forudsigelige miljømæssige belastning af drikkevandet, vandmiljøet, luftkvaliteten og naturen som spået.

Ellemann kan bande. Løkke kan male Venstres logo grønt. Landbrugspakken har fortjent smadret Venstres profil og pillet den tynde fernis af grønt spin fra hinanden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her