Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Værdig tilbagetrækning – endelig en reform, der ikke vender den tunge ende nedad

Imens Socialdemokratiet arbejder for at sikre nedslidte danskere en værdig tilbagetrækning, ønsker regeringen at afskaffe efterlønnen. De borgerlige gør det nemt at se forskel i dansk politik.

Mon ikke de fleste danskere med ordet reform tænker på tiltag, der forringer tilværelsen for mennesker med en indkomst i den lavere ende af skalaen. De seneste 10 års borgerlige angreb på både dagpenge og efterløn gør det i hvert fald svært at fortænke nogen i at anlægge en betydelig skepsis, når Christiansborg varsler reformer.

Også derfor er det fornuftigt, at Socialdemokratiet vil sikre en værdig og tidligere tilbagetrækning for dem, der har knoklet længst på arbejdsmarkedet, og som en konsekvens er blevet nedslidte. Et på en gang visionært og jordnært forslag til en reform, der ikke vender den tunge ende nedad – tværtimod.

En fordelingsmæssig pointe, der kun bliver stærkere af, at Socialdemokratiet foreslår de forbedrede pensionsmuligheder finansieret ved at fjerne muligheden for, at virksomheder kan fratrække meget store lønninger og tilbagerulle skattelettelsen på høje aktieindkomster. Og ved at indføre et ekstra samfundsbidrag fra den finansielle sektor.

Den ene tabel efter den anden har i årevis dokumenteret uligheden på arbejdsmarkedet.

En mandlig akademiker kan se frem til at leve omkring syv år længere end en ufaglært mand. Og selv om den ufaglærte typisk er startet væsentligt tidligere på arbejdsmarkedet end akademikeren, har de to mænd samme pensionsalder i dag.

Samtidig oplever ufaglærte næsten tre gange så hyppigt som akademikeren smerter, der begrænser dem i at arbejde. Ud over at mennesker med korte uddannelser altså kan se frem til færre år med børnebørnene, risikerer de i højere grad end andre et otium plaget af fysiske skavanker og begrænsninger.

De åbenlyse indbyggede uligheder i pensionssystemet burde stå klart for enhver. Men ikke regeringen.

Finansminister Kristian Jensen udtaler f.eks. om Socialdemokratiets forslag, at »det, vi kan se i øjeblikket, det er, at rigtig mange over-60-årige har det godt på arbejdsmarkedet og arbejder mere end tidligere. Og derfor synes jeg, det er en forkert vej at gå«.

Endnu længere går økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der tilmed ønsker at afskaffe de sidste rester af efterlønsordningen.

På plussiden kan man sige, at det er nemt at se forskel i dansk politik.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Søren Gade
20.11.19, 08:55
Det er ikke rimeligt, at borgere fra andre EU-lande efter én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder. Jeg mener, at danske velfærdsydelser tilhører danskerne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.19, 23:03
Vi kender alt for lidt til hinanden indenfor Rigsfællesskabet Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.11.19, 22:28
Venstres formand har udtrykt sig stærkt problematisk på Venstres landsmøde. Læs mere
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
18.11.19, 16:34
Ledigheden i Danmark er rekordlav på cirka 4 procent. Men for de nyuddannede akademikere er ledigheden på hele 30 procent. Der er noget helt galt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.11.19, 22:30
60-70 pct. af os abonnerer efter Cas Muddes overbevisning på arvegods fra neofascistiske grupper. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere