Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Værdig tilbagetrækning – endelig en reform, der ikke vender den tunge ende nedad

Imens Socialdemokratiet arbejder for at sikre nedslidte danskere en værdig tilbagetrækning, ønsker regeringen at afskaffe efterlønnen. De borgerlige gør det nemt at se forskel i dansk politik.

Mon ikke de fleste danskere med ordet reform tænker på tiltag, der forringer tilværelsen for mennesker med en indkomst i den lavere ende af skalaen. De seneste 10 års borgerlige angreb på både dagpenge og efterløn gør det i hvert fald svært at fortænke nogen i at anlægge en betydelig skepsis, når Christiansborg varsler reformer.

Også derfor er det fornuftigt, at Socialdemokratiet vil sikre en værdig og tidligere tilbagetrækning for dem, der har knoklet længst på arbejdsmarkedet, og som en konsekvens er blevet nedslidte. Et på en gang visionært og jordnært forslag til en reform, der ikke vender den tunge ende nedad – tværtimod.

En fordelingsmæssig pointe, der kun bliver stærkere af, at Socialdemokratiet foreslår de forbedrede pensionsmuligheder finansieret ved at fjerne muligheden for, at virksomheder kan fratrække meget store lønninger og tilbagerulle skattelettelsen på høje aktieindkomster. Og ved at indføre et ekstra samfundsbidrag fra den finansielle sektor.

Den ene tabel efter den anden har i årevis dokumenteret uligheden på arbejdsmarkedet.

En mandlig akademiker kan se frem til at leve omkring syv år længere end en ufaglært mand. Og selv om den ufaglærte typisk er startet væsentligt tidligere på arbejdsmarkedet end akademikeren, har de to mænd samme pensionsalder i dag.

Samtidig oplever ufaglærte næsten tre gange så hyppigt som akademikeren smerter, der begrænser dem i at arbejde. Ud over at mennesker med korte uddannelser altså kan se frem til færre år med børnebørnene, risikerer de i højere grad end andre et otium plaget af fysiske skavanker og begrænsninger.

De åbenlyse indbyggede uligheder i pensionssystemet burde stå klart for enhver. Men ikke regeringen.

Finansminister Kristian Jensen udtaler f.eks. om Socialdemokratiets forslag, at »det, vi kan se i øjeblikket, det er, at rigtig mange over-60-årige har det godt på arbejdsmarkedet og arbejder mere end tidligere. Og derfor synes jeg, det er en forkert vej at gå«.

Endnu længere går økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der tilmed ønsker at afskaffe de sidste rester af efterlønsordningen.

På plussiden kan man sige, at det er nemt at se forskel i dansk politik.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere