Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Plastikforurening eksploderer – regeringen er passiv

Luppen skal frem, hvis man ønsker at iagttage regeringens ambitioner om at tackle det store og stigende miljøproblem, som plastic i naturen udgør.

Sundhedsreformen løb med overskrifterne i sidste uge, men måske skulle medierne have brugt mindre tid på Løkkes centraliseringsreform og mere på en ny rapport om plasticforurening. For hvor Løkke ifølge meningsmålingerne meget vel kan forsvinde ved næste valg, gør plasticforureningen det desværre ikke.

Innovationsfonden og konsulenthuset McKinsey offentliggjorde torsdag en ny rapport om plasticforurening og -genbrug og Danmarks rolle i spørgsmålet. Rapporten er foruroligende læsning. Hvert menneske smider i gennemsnit, hvad der svarer til halvdelen af deres kropsvægt i plastic, ud hvert år. Det er virkelig mange Hariboposer, Colaflasker eller tomatbakker. Og tallet fordobles i løbet af 10 år, hvis ikke vi handler.

Det største problem er, at alt for meget af den plastic, som vi bruger, ender i naturen. Primært i havet. Den jyske vestkyst er massivt ramt af plasticforurening – omtrent 1.000 tons plastikaffald skylles årligt op på kysten. Ufattelige mængder, men også en naturlig konsekvens af, at der alene i den isfri del af det arktiske ocean flyder omkring 300 mia. stykker plastic.

I Danmark er vi vant til at tænke på os selv som grønne. I forhold til plastic er vi kulsorte. Opgjort i benævnte McKinseyrapport ligger Danmark nummer 23 af 30 europæiske lande, når det kommer til at genanvende plastic. I stedet brænder vi plasten af – et produkt, som lidt frisk sagt er olie på fast form. Ikke imponerende for et særdeles veludviklet land med en endnu mere veludviklet grøn selvforståelse.

Rapporten rummer også lyspunkter. Det konkluderes, at danskerne er klar til kamp mod plasticen i naturen. 99 pct. af os mener, det er vigtigt at bekæmpe plastproblemerne. Et argument, der burde vække genklang i en meningsmålingspresset regering. Dertil skriver rapporten videre og ganske opsigtsvækkende, at Danmark hvert eneste år mister 1,5 mia. kr. ved at importere jomfrueligt plast frem for at genbruge plast fra affaldssortering.

Der er således både politiske og økonomiske argumenter, så langt øjet rækker, for at bekæmpe plasticforureningen og sætte turbo på genanvendelse af det værdifulde og klimabelastende materiale.

De gode argumenter er desværre spildt på regeringen. I regeringens nyligt præsenterede plastplan er der ingen konkrete mål for øget genanvendelse af plastic. Ingen konkrete mål for reduktion af plasticforbruget. Ingen konkrete mål for planens miljø- eller klimaeffekt.

Planen er primært en dansk oversættelse af EU-forslag, som Danmark alligevel skal implementere, krydret med en masse varm luft, frivillige aftaler og gode håb for fremtiden. Regeringen afsætter 12 mio. kr. om året til planen. Et tal, som man kan sætte i relief ved at anføre, at Danmark får omkring 200 mio. kr. ind i emballageafgiften fra poser hvert eneste år.

Hvis Danmark skal i førersædet i forhold til plasticudfordringen, skal der andre boller på plasticsuppen. Det dur ikke, at regeringen på forhånd afskriver at bruge afgifter til at få gang i genbrug af plastic og til at regulere appetitten på de plastprodukter, der nemt kan undværes eller udskiftes til grønnere alternativer.

Derudover er der behov for, at vi i samarbejde med industrien får undersøgt og lagt fast, hvilke genanvendelig plasttyper fremtidens plastprodukter skal produceres af. Ligeledes er der behov for investeringer i sorteringsanlæg, så vi kan omdanne plastic fra affald til et værdifuldt råstof på ny.

Plastic kvæler livet i havene og forpester naturen. Der er både økonomi og grønne arbejdspladser i at gøre noget ved problemet. Desværre gør regeringen alt for lidt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere