Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Storebæltsulykken kalder på opgør med kiggekøer

Onsdagens tragiske ulykke på Storebæltsbroen blev samtidig et usympatisk gensyn med fænomenet kiggekøer. Ikke mindre end 40 bilister fik bøder for at tage billeder af ulykken, og bilisternes foragtelige opførsel skabte så farlige kødannelser, at politiet måtte lukke broen i vestgående retning. Der er i den grad behov for et opgør med kiggekøerne.

Det er efterhånden blevet fast kutyme, at politiet i forbindelse med færdselsuheld advarer mod kiggekøer.

Kiggekøer opstår, når bilister tilsidesætter hensynet til loven, det er forbudt at tage billeder bag rattet, til medtrafikanter, det skaber farlige situationer, hvis man stopper for at kigge nærmere på de tilskadekomne, og til de kvæstede, som formentlig i de fleste tilfælde gerne vil have sig frabedt ufrivilligt at optræde som trofæbilleder på tilfældige følelseskolde tossers iPhone i en ualmindelig udsat situation.

Selv om blot få sekunders refleksion burde kunne overbevise alle velfungerende mennesker om det uhensigtsmæssige i at forårsage en kiggekø, ser vi det gang på gang.

Jeg skal ikke kunne afgøre, om fænomenets udbredelse skyldes moralsk forfald eller visse mediers efterspørgsel efter de billeder, der er resultatet af kiggekøer. Måske er det en kombination.

Jeg har begrænset tiltro til, at politiets bødeblok – der ellers var flittigt i brug på Storebæltsbroen – kommer til at løse problemet. Hvis (økonomisk) rationalitet kunne løse problemet, ville de mange rationelle grunde til at lade være allerede have aflivet problemstillingen.

Vi må derfor vende os mod noget så gammeldags som social udskamning og en kulturændring.

Medierne bør overveje, hvilke billeder de bruger. Det er en lang og vanskelig journalistisk diskussion, for selvfølgelig kan der være argumenter for at bruge amatørbilleder i forbindelse med store uheld og andre begivenheder, der naturligt har offentlighedens interesse, men der er ganske givet også eksempler på, at billeder ikke burde være bragt.

For det andet må vi kollektivt tage et ansvar og klart tage afstand, når folk i vores omgangskreds bidrager til kiggekøer, eller viser billeder taget fra en kiggekø. Negative sociale konsekvenser vil for de fleste opleves som langt voldsommere end en bøde.

Der skal mange til at stoppe kiggekøerne. Kun få til at skabe dem. Så meget desto mere bør vi stå sammen om at stoppe dem. Det skylder vi hinanden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere