Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Storebæltsulykken kalder på opgør med kiggekøer

Onsdagens tragiske ulykke på Storebæltsbroen blev samtidig et usympatisk gensyn med fænomenet kiggekøer. Ikke mindre end 40 bilister fik bøder for at tage billeder af ulykken, og bilisternes foragtelige opførsel skabte så farlige kødannelser, at politiet måtte lukke broen i vestgående retning. Der er i den grad behov for et opgør med kiggekøerne.

Det er efterhånden blevet fast kutyme, at politiet i forbindelse med færdselsuheld advarer mod kiggekøer.

Kiggekøer opstår, når bilister tilsidesætter hensynet til loven, det er forbudt at tage billeder bag rattet, til medtrafikanter, det skaber farlige situationer, hvis man stopper for at kigge nærmere på de tilskadekomne, og til de kvæstede, som formentlig i de fleste tilfælde gerne vil have sig frabedt ufrivilligt at optræde som trofæbilleder på tilfældige følelseskolde tossers iPhone i en ualmindelig udsat situation.

Selv om blot få sekunders refleksion burde kunne overbevise alle velfungerende mennesker om det uhensigtsmæssige i at forårsage en kiggekø, ser vi det gang på gang.

Jeg skal ikke kunne afgøre, om fænomenets udbredelse skyldes moralsk forfald eller visse mediers efterspørgsel efter de billeder, der er resultatet af kiggekøer. Måske er det en kombination.

Jeg har begrænset tiltro til, at politiets bødeblok – der ellers var flittigt i brug på Storebæltsbroen – kommer til at løse problemet. Hvis (økonomisk) rationalitet kunne løse problemet, ville de mange rationelle grunde til at lade være allerede have aflivet problemstillingen.

Vi må derfor vende os mod noget så gammeldags som social udskamning og en kulturændring.

Medierne bør overveje, hvilke billeder de bruger. Det er en lang og vanskelig journalistisk diskussion, for selvfølgelig kan der være argumenter for at bruge amatørbilleder i forbindelse med store uheld og andre begivenheder, der naturligt har offentlighedens interesse, men der er ganske givet også eksempler på, at billeder ikke burde være bragt.

For det andet må vi kollektivt tage et ansvar og klart tage afstand, når folk i vores omgangskreds bidrager til kiggekøer, eller viser billeder taget fra en kiggekø. Negative sociale konsekvenser vil for de fleste opleves som langt voldsommere end en bøde.

Der skal mange til at stoppe kiggekøerne. Kun få til at skabe dem. Så meget desto mere bør vi stå sammen om at stoppe dem. Det skylder vi hinanden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der, hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere