Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bliver Løkkes nytårstale en lang centralisering af sundhedsvæsnet?

Hvis Søren Gade, Stephanie Lose, Jesper Frost Rasmussen og Lars Krarup har fingeren på pulsen i Venstre – og det har de formentlig – er der grund til at frygte, at statsministerens nytårstale bliver en lang centralisering af vores sundhedsvæsen. Med andre ord: en Løkke classic.

Statsministeren har fået hård kritik for sin nytårstale, allerede inden den er holdt. Og kritikken kommer fra egne rækker. Tidligere gruppeformand og V-minister Søren Gade, V-borgmestrene Lars Krarup og Jesper Frost samt V-regionsformand Stephanie Lose har alle lagt deres betydelige politiske vægt bag et opgør med Løkke om sidstnævntes forventede centralisering af sundhedsvæsnet og angreb på de folkevalgte i regionerne.

Stephanie Lose taler ligefrem om, at statsministeren tilsyneladende er parat til at handle med Venstres dna, hvis han imødekommer De Konservative, LA og DF’s ønske om at nedlægge regionerne og centralisere kontrollen med sygehusene.

Det er ikke hver dag, jeg uden at blinke erklærer mig enig med så lang en række af fremtrædende venstrefolk. Men i denne sag har Gade, Lose, Frost og Krarup ret. Og jeg håber for sammenhængen i Danmark, at de vinder opgøret med Løkke.

De almindeligvis velinformerede venstrespidser frygter, at Lars Løkke er i gang med at flytte magten over sygehusene væk fra lokale, folkevalgte politikere og til professionelle bestyrelsesmedlemmer og bureaukrater på Slotsholmen i København. Det ville være en katastrofe. For sammenhængen i Danmark og for dem, der ikke bor i de største byer.

Set gennem et regneark fra et skrivebord på Slotsholmen kan man sikkert sagtens finde besparelsespotentiale ved at lukke mindre sundhedsenheder og flytte flere sundhedsydelser ind til de store universitetsbyer.

Men sagen er, at sundhedspolitik ikke kun handler om penge. Det handler også om tryghed og lokale forhold. Derfor er det særdeles fornuftigt, at det er politikere, der bor i lokalområdet, som skal stå til ansvar for befolkningen, når der træffes vigtige beslutninger om sygehusenes placering og service.

Eller som Søren Gade udtalte:

»Jeg er helt sikker på, at vi kan spare nogle penge, hvis vi overlader sundhedsvæsenet til regneark og djøfere på Slotsholmen, men udfordringen er, at de ikke bor i de områder, de skal træffe beslutninger om. Der er altså politikere i Nord-, Midt- og Sønderjylland og på Fyn, som har et indtryk af, hvordan borgerne føler sig dækket ind. Politik handler nogle gange om at træffe beslutninger, der ikke nødvendigvis er de mest optimale økonomisk, men i stedet understøtter en udvikling i samfundet. Det kan godt ske, at borgerne er mere interesseret i en lidt dyrere løsning, hvis den for eksempel sikrer liv i landdistrikterne eller en bedre geografisk lægedækning.«

Jeg er helt enig. Nu håber jeg blot, at statsministeren lytter, inden nytårstalen sætter gang i endnu en fejlagtig centralisering af Danmark.

Godt nytår!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
18.11.19, 16:34
Ledigheden i Danmark er rekordlav på cirka 4 procent. Men for de nyuddannede akademikere er ledigheden på hele 30 procent. Der er noget helt galt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.11.19, 22:30
60-70 pct. af os abonnerer efter Cas Muddes overbevisning på arvegods fra neofascistiske grupper. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere