Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bliver Løkkes nytårstale en lang centralisering af sundhedsvæsnet?

Hvis Søren Gade, Stephanie Lose, Jesper Frost Rasmussen og Lars Krarup har fingeren på pulsen i Venstre – og det har de formentlig – er der grund til at frygte, at statsministerens nytårstale bliver en lang centralisering af vores sundhedsvæsen. Med andre ord: en Løkke classic.

Statsministeren har fået hård kritik for sin nytårstale, allerede inden den er holdt. Og kritikken kommer fra egne rækker. Tidligere gruppeformand og V-minister Søren Gade, V-borgmestrene Lars Krarup og Jesper Frost samt V-regionsformand Stephanie Lose har alle lagt deres betydelige politiske vægt bag et opgør med Løkke om sidstnævntes forventede centralisering af sundhedsvæsnet og angreb på de folkevalgte i regionerne.

Stephanie Lose taler ligefrem om, at statsministeren tilsyneladende er parat til at handle med Venstres dna, hvis han imødekommer De Konservative, LA og DF’s ønske om at nedlægge regionerne og centralisere kontrollen med sygehusene.

Det er ikke hver dag, jeg uden at blinke erklærer mig enig med så lang en række af fremtrædende venstrefolk. Men i denne sag har Gade, Lose, Frost og Krarup ret. Og jeg håber for sammenhængen i Danmark, at de vinder opgøret med Løkke.

De almindeligvis velinformerede venstrespidser frygter, at Lars Løkke er i gang med at flytte magten over sygehusene væk fra lokale, folkevalgte politikere og til professionelle bestyrelsesmedlemmer og bureaukrater på Slotsholmen i København. Det ville være en katastrofe. For sammenhængen i Danmark og for dem, der ikke bor i de største byer.

Set gennem et regneark fra et skrivebord på Slotsholmen kan man sikkert sagtens finde besparelsespotentiale ved at lukke mindre sundhedsenheder og flytte flere sundhedsydelser ind til de store universitetsbyer.

Men sagen er, at sundhedspolitik ikke kun handler om penge. Det handler også om tryghed og lokale forhold. Derfor er det særdeles fornuftigt, at det er politikere, der bor i lokalområdet, som skal stå til ansvar for befolkningen, når der træffes vigtige beslutninger om sygehusenes placering og service.

Eller som Søren Gade udtalte:

»Jeg er helt sikker på, at vi kan spare nogle penge, hvis vi overlader sundhedsvæsenet til regneark og djøfere på Slotsholmen, men udfordringen er, at de ikke bor i de områder, de skal træffe beslutninger om. Der er altså politikere i Nord-, Midt- og Sønderjylland og på Fyn, som har et indtryk af, hvordan borgerne føler sig dækket ind. Politik handler nogle gange om at træffe beslutninger, der ikke nødvendigvis er de mest optimale økonomisk, men i stedet understøtter en udvikling i samfundet. Det kan godt ske, at borgerne er mere interesseret i en lidt dyrere løsning, hvis den for eksempel sikrer liv i landdistrikterne eller en bedre geografisk lægedækning.«

Jeg er helt enig. Nu håber jeg blot, at statsministeren lytter, inden nytårstalen sætter gang i endnu en fejlagtig centralisering af Danmark.

Godt nytår!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
28.02.20, 14:11
Visionerne døde med Jens Kramer Mikkelsens farvel til politik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 13:40
Den nuværende regering kom til magten ved at strø om sig med tomme løfter; åbningstalens moraliseren er gjort grusomt til skamme af virkeligheden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 08:31
TV-medierne spreder bevidst uberettiget frygt om Coronavirus. De to landsdækkende kanaler spiller på vores bekymring. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.02.20, 07:36
Vi diskrimineres og udsættes for fordomme og skal som minimum høres omkring rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.02.20, 16:30
Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne. Læs mere
Af Signe Munk
27.02.20, 14:30
Vi er for dårligt forberedte på det, der har ramt os lige nu – og som vil ramme os oftere. Vi skal have en samlet plan for, hvad vi gør ved de klimaforandringer, der truer med at drukne os. Læs mere
Af Rune Lund
27.02.20, 13:08
Flere multinationale selskaber har igen ikke betalt en eneste krone i skat Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
26.02.20, 21:58
Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.02.20, 21:51
En finsk politiker er genstand for politiundersøgelse, fordi hun går imod (LGBT)strømmen. Et varsel for Danmark? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
26.02.20, 16:00
Socialdemokraternes opgør med arbejdskraftens fri bevægelighed er tom snak - heldigvis. Selv om masser af socialdemokrater bedyrer, at der skal ske noget, så bliver det ved ordene. Læs mere