Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nedslidte skal betale for De Konservatives skattelettelser

Med De Konservatives planer om skattelettelser for 26 mia. kr. – et beløb, som regeringspartnerne Liberal Alliance mener er alt for lavt – er forskellene i dansk politik tegnet markant op. De borgerlige går til valg på, at de rigeste skal have skattelettelser betalt af de mest nedslidte. Med andre ord: borgerlig classic.

Skattelettelser har været tys-tys i blå blok det sidste års tid. Lige siden Liberal Alliance kravlede langt op i træet under sidste års finanslovsforhandlinger, har regeringen vurderet, at det var bedst at holde mund med flere skattelettelser. Der var simpelthen ikke opbakning i Folketinget.

Men nu begynder planerne at blive hevet op af skuffen igen. Foran Finansministeriets glasdør stod Simon Emil Ammitzbøll-Bille med et stort smil og fortalte, at der på næste års finanslov er sat penge af til billigere både og privatfly. Og nu melder De Konservative sig i koret af dollargrin. De vil hæve topskattegrænsen, så man først skal betale topskat, når man tjener 800.000 kr., de vil fjerne arveafgiften, og registreringsafgiften skal ned på 75 pct.

I alt skal statskassen finansiere skattelettelser for de mest velhavende danskere for 26,1 mia. kr. Og hvem skal betale? Det skal de arbejdsløse og de nedslidte. Det er så skævt, at det skriger til himlen.

Om to år skal man ikke længere kunne komme på efterløn, hvis det står til De Konservative. Det betyder, at mennesker, der har knoklet på arbejdsmarkedet hele deres liv, ikke kan gå på efterløn, når de har ondt i ryggen og spiser piller til morgenmad. De, der har betalt ind til efterløn, kan få pengene. Bevares, men det er en høj pris at betale, for at nedslidte ikke længere selv bestemmer, hvornår de kan trække sig fra arbejdsmarkedet. De skal møde til arbejdsprøvning på jobcentret i stedet.

Og hvad, hvis kroppen er slidt, men man gerne vil fortsætte på arbejdsmarkedet? Regeringen har skrottet refusionen for kommunerne, hvis de giver arbejdsløse efteruddannelse. Det betyder, at ledige ikke kan få den uddannelse, der ellers kunne give dem adgang til et job, som de kan holde til.

Økonomien har det o.k. i Danmark, men det er ikke guldrandede tider i vores fælles offentlige sektor. Tværtimod. F.eks. er der under den nuværende regering kommet 130 færre sygeplejersker på sygehusene. Det lyder måske ikke af meget. Men tallet skal sammenholdes med, at der er kommet 54.000 flere patienter.

Det er klart, at det kan mærkes. For patienterne, men selvfølgelig også for sygeplejerskerne, der risikerer at opleve så dårlige og fortravlede arbejdsforhold, at nedskæringerne får en selvforstærkende effekt, simpelthen fordi det kan blive vanskeligt at tiltrække dygtige unge mennesker til hvervet som sygeplejerske.

Skattelettelser kan selvfølgelige være meget rare, men jeg mener nu alligevel, at vi som nation med fordel kunne overveje, om vi reelt styrker Danmark ved at skære i velfærden – i det konkrete tilfælde den del af vores fællesskab, der hjælper arbejdsløse tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg tror det ikke.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere