Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ulighed ødelægger vores samfundsmodel

Ulighed og grådighed er en trussel mod sammenhængskraften og i sidste ende vores demokrati. Derfor bør vi handle politisk for at begrænse uligheden.

Der er blevet større forskel på de rigeste og resten af befolkningen de seneste 20 år. Det er en markant stigning i uligheden, der er sket på ganske kort tid. Og det har sat sig i mange som en grundlæggende utryghed og skepsis overfor medierne, det politiske system og fremtiden. Med god grund.

For når der bliver for langt mellem top og bund, så mister vi den tillid til hinanden, der er grundlæggende for, at vores velfærdssamfund, og i sidste ende demokrati, kan fungere. Med hvidvask i Danske Bank og med 12 milliarder, der er hevet ud af statskassen af gemene svindlere og nogle af verdens største banker, så står man tilbage med fornemmelsen af, at der gælder to sæt regler. Et for de få rigeste og et for os andre.

Jeg tror følelsen af, at der er forskellige spilleregler for toppen og resten for alvor startede under finanskrisen. Krakket på Wall Street sendte hele verden ud i økonomisk nedtur, der især ramte ufaglærte jobs hårdt. Dengang betalte vi for bankerne, der var ”too big to fail.” Men for nogle banker har takken været at svigte vores tillid. Og imens lønningerne for lønmodtagere kun stiger langsomt, så er der ikke samme mådehold i bankerne og de stor virksomheders bestyrelser.

”Jeg tjener en årsløn, som jeg godt kan forstå, hvis folk synes er på grænsen til det vanvittige.” Det sagde Henrik Poulsen, der er direktør for Ørsted, forleden. Han ser den voksende ulighed som et af vores samfunds største problemer og efterlyser politiske løsninger.

Vi politikere svigter vores ansvar, hvis vi lader de privilegerede få stikke af fra os andre. Vi har gjort for lidt for at lytte til den utryghed, der har fulgt med finanskrisen og den stigende ulighed. I Socialdemokratiet vil vi genoprette tilliden til, at samfundet ikke bevæger sig i den forkerte retning.

Vi vil i Socialdemokratiet ikke blande os i, hvad folk får i løn. Men vores velfærdssamfund hænger kun sammen, hvis vi ikke lader der blive urimeligt stor afstand mellem lønmodtageren og topchefen. Derfor vil vi lægge et loft over den såkaldte variable aflønning, der ofte er den, der får toplønningerne til at stikke af. Det betyder, at man højest kan få udbetalt 20 pct. af sin løn i medarbejderaktier eller aktieoptionsprogrammer.

Derudover har vi også fire tiltag til at dæmpe uligheden generelt. Vi vil afskaffe topskatterabatten på store kapitalindkomster, og vi vil rulle VK-regeringens skattelettelse på høje aktieindkomster tilbage. Vi vil også aflyse forhøjelsen af loftet for aktiesparekontoen samt aflyse forhøjelsen af fradraget for investorer. Begge dele er ellers noget, den nuværende regering vil gennemføre.

Regeringen derimod gør intet for at stoppe uligheden. Da regeringen lancerede sin store skattereform, sagde skatteminister Karsten Lauritzen, at den ville skabe mere ulighed, og at regeringen gjorde det med åbne øjne. Regeringen ville hæve topskatten, men vi stoppede det. Og når vi gang på gang har hørt om bonusser langt udover rimelighedens grænser, har regeringen slet ikke reageret. En socialdemokratisk regering vil sætte en stopper for uligheden, inden den stikker af. Vi skal have tilliden tilbage.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der, hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere