Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Løkke og vennerne i hårdt angreb på danske lønmodtagere

Regeringen bekender wild west-liberalistisk kulør og går til kamp for retten til social dumping. Dansk landbrug skal have lov til at ansætte praktikanter – der ikke er i praktik – fra Ukraine til 130.000 kr. om året. Og danske lønmodtagere skal i fremtiden konkurrere mod brasilianere, kinesere og indere. Den borgerlige regering har erklæret krig mod almindelige danske lønmodtagere.

Regeringen er i gang med at slå bunden ud af det danske arbejdsmarked. Det lyder voldsomt, og det er det også. Det sker under mantraet, at virksomhederne skriger på arbejdskraft, og det bliver messet i kor af regeringen og arbejdsgivernes interesseorganisationer.

I dag kan vi se, at det er Løkkes venner i landbruget, der skal have lov til at presse lønningerne ned under gulvbrædderne. Regeringen vil nemlig give landbruget lov til at ansætte ”praktikanter” fra især Ukraine til 130.000 kr. om året. Regeringen vil afskaffe kravet om, at praktikanter i landbruget skal være under uddannelse, de vil forhøje aldersgrænsen, så også voksne kan være ”praktikanter”, de vil give dem lov til at være her i halvandet år, og de vil afskaffe sprogtesten. Vupti, så er der billig udenlandsk arbejdskraft til landbruget. Social dumping på recept.

Det bekræfter desværre det, vi har set fra regeringens hånd. Hvor det mest af alt handler om at hive billig arbejdskraft til Danmark. Lars Løkke startede med at tale om, at virksomheder mangler højt specialiseret arbejdskraft. Kemiingeniører blev nævnt i flæng. Der gik dog ikke lang tid, før det stod klart, at det i stedet var svejsere, tømrere og specialarbejdere fra Kina, Indien og Brasilien, regeringen ville give mulighed for at arbejde i Danmark.

Som det er i dag, skal arbejdstagere uden for EU tjene 418.000 kr. om året for at komme til Danmark. Regeringen vil sænke beløbsgrænsen til 330.000 kr. om året for 12 tredjelande, blandt andet Kina og Indien. Det svarer til en løn på 145 kr. i timen. Regeringen åbner det danske arbejdsmarked op for milliarder af mennesker, der kan trykke de lønninger og smadre de arbejdsvilkår, vi har kæmpet for i generationer. Danske buschauffører, murere og tømrere skal konkurrere med halvanden milliard kinesere.

Og regeringens rædselskatalog går længere endnu. Regeringen vil afskaffe kravet om, at udlændinge, der kommer hertil på beløbsordningen, skal have en dansk bankkonto. En dansk bankkonto gør det ellers muligt at kontrollere, om udenlandske medarbejdere får en ordentlig løn, eller om de er udsat for social dumping.

Lars Løkkes regering vil også sænke bøden for at have en ansat, der opholder sig illegalt i landet fra 20.000 kr. pr. påbegyndt måned til 15.000 kroner pr. påbegyndt måned. I Tyskland er straffen for samme forseelse op til ca. 750.000 kroner. Regeringens stramme udlændingepolitik gælder åbenbart kun for flygtninge og ikke indvandrere uden lovligt ophold her i landet.

Regeringens udspil er helt klassisk wild west-liberalisme: Jo flere arbejdere arbejdsgiverne kan vælge imellem, jo mindre kan de betale dem i løn, og jo dårligere arbejdsvilkår kan de tilbyde dem. Samtidig går 100.000 danskere arbejdsløse, og 10.000 unge mangler en praktikplads. Jeg synes simpelthen, det er uanstændigt.

I Socialdemokratiet vil vi gerne tage os af problemet på mangel på arbejdskraft, men vi vil gøre det uden at ødelægge det danske arbejdsmarked. Vi vil droppe besparelserne på erhvervsuddannelserne og forbedre mulighederne for at få en voksenlærling. Vi vil opkvalificere fra ufaglært til faglært. Vi behøver ikke tage til Indien, Brasilien eller Kina for at hente medarbejdere. I Frankrig, Spanien og Italien er ledigheden stadig 10 til 15 procent, og her vil vi oprette midlertidige jobcentre.

Det, mener jeg, er et retfærdigt svar på manglen på arbejdskraft, der sætter vilkårene for danske arbejdere først.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der, hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere