Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kan eller vil legetøjsbranchen ikke stoppe salget af giftigt legetøj?

På få måneder er der fundet giftige kemikalier i tre forskellige typer legetøj solgt i Danmark. Det er totalt uacceptabelt, og tålmodigheden med en legetøjsbranche, der enten ikke evner eller ønsker at stoppe salget af giftigt legetøj, er helt og aldeles opbrugt. Desværre gør regeringen intet.

De seneste måneder er sagerne om giftigt legetøj væltet frem: Der er fundet ftalater i fodbolde, skadelig kemi i svampelegetøjet Squishies og senest har DR Kontants journalister afsløret, at der er for meget boraks i legetøjsslim. Boraks er, ligesom de andre stoffer ovenfor, et hormonforstyrrende stof, der skader fertiliteten. Altså evnen til at få børn.

Hver gang en ny sag er kommet frem, har jeg opfordret miljø- og fødevareministeren til at handle. Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen lægger så ansigtet i alvorlige folder og siger, at det er også for galt, men der sker intet. Ministerens tålmodighed med legetøjsbranchen er uforståelig, og det er børnene, der betaler prisen.

Vi er nødt til at sætte hårdt mod hårdt, når legetøjsproducenter gang på gang viser, at de er ligeglade med vores børns helbred og sætter profit over kontrol med de produkter, de sælger.

Virksomhederne skal have større bøder, når der er farlig kemi i deres legetøj. Derudover skal vi også have varedeklarationer på legesagers indpakning, ligesom vi kender det fra sminke og cremer. Det kan ikke passe, at vi kan indføre det på kosmetik og parfumer, men ikke det legetøj, som vores børn tager i hænderne. Og måske skal vi have endnu hårdere sanktioner mod legetøjsbutikker, der gang på gang sælger legesager med skadelige stoffer. Hvis det havde været fødevareforhandlere, der solgte fordærvede eller giftige madvarer, så kunne man umuligt forestille sig, at det kunne fortsætte, ligesom vi har set det med bolde, Squishies og nu legetøjsslim. Så ville Fødevarekontrollen havde lukket restauranten ned.

Jakob Ellemann-Jensen siger, at han nu vil gøre det nemmere at retsforfølge legetøjsimportører, der fragter legetøj med farlige kemikalier ind i landet. Som det er nu, kan man alene retsforfølge importørerne, hvis man kan bevise, at de med vilje har solgt legetøj med skadelige stoffer i. Ellemann-Jensen siger, at han nu vil ændre lovgivningen, så man kan retsforfølge lige meget hvad. Men jeg vil se handling fra miljøministeren, før jeg tror det. Desuden er det vel egentligt ligegyldigt, om det er forsætligt eller ej. Hvis butikker tjener penge på at sælge legetøj til børn, så har de også ansvaret for, at det legetøj ikke er skadeligt. Den er faktisk ikke længere.

Vi har siden juni set hele tre eksempler på giftigt legetøj, og ministeren har stadig ikke gjort noget ved problemet. Derfor er min klare opfordring til Jakob Ellemann-Jensen: Vis, at du vil de hormonforstyrrende stoffer i vores børns legetøj til livs. Indfør større bøder til virksomheder, forhandlere og importører; sørg for, at de kan straffes; og lad os så få sat varedeklaration på legetøjet. Det skylder vi vores børn.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
18.11.19, 16:34
Ledigheden i Danmark er rekordlav på cirka 4 procent. Men for de nyuddannede akademikere er ledigheden på hele 30 procent. Der er noget helt galt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.11.19, 22:30
60-70 pct. af os abonnerer efter Cas Muddes overbevisning på arvegods fra neofascistiske grupper. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere