Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Venstre og regeringen er totalt passive over for sprøjtegift i drikkevandet

95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand.

I Danmark er der fra 2016 til 2017 sket en femdobling i antallet af tilfælde, hvor danske vandværker har sendt sprøjtegiftsforurenet drikkevand ud til forbrugerne. Det vil sige drikkevand, hvor indholdet af sprøjtegift - primært fra landbruget - overskrider reglerne for, hvor meget sprøjtegiftsrest, der må være i vandet.

Den store synder er stoffet desphenyl chloridazon, og vandsektoren anført af brancheorganisationen Danva kalder situationen for den mest alvorlige forurening af grundvandet nogensinde.

Flere steder i landet taler lokale vandværker om, at de umuligt at blive ved med at bruge penge på at finde nye kildepladser, for så snart de finder nye kilder, finder de også ny forurening. Det er således både folkesundheden og vandforbrugernes – og dermed alle danskeres – pengepung, der er under angreb som en konsekvens af forureningen.

På trods af situationens åbenlyse alvor er regeringen totalt passive. Og faktisk mere optagede af at skælde ud på oppositionen end af at finde løsninger på drikkevandskrisen.

Således kunne man i Altinget i går (18.09) læse, at Venstres miljøordfører Erling Bonnesen var godt træt af, at pesticider i drikkevandet får oppositionen til at fare i flint. En reaktion som Venstres miljøordfører samme sted kaldte for ”en skræmmekampagne”.

Personligt kan jeg som miljøordfører for Socialdemokratiet dårligt se det som andet end ros, at Venstre har bemærket, at jeg sammen med oppositionen ”farer i flint” over danmarkshistoriens største forurening af drikkkevandet.

Alt andet havde været grov pligtforsømmelse. Og det mest groteske er sådan set, at Venstre har langt mere travlt med at beskylde oppositionen for skræmmekampagner, end de har med at løfte deres regeringsansvar og sikre, at danskerne nu og i fremtiden kan drikke rent og sundt grundvand fra hanen.

Socialdemokratiet har foreslået, at vi forbyder landbrugets brug af sprøjtegift, der hvor drikkevandet er mest udsat, nemlig der hvor vi henter det op tæt på boringerne. Derudover er der brug for en national handleplan udarbejdet sammen med vandsektoren, hvor vi forholder os til, hvordan den nuværende forurening håndteres.

Det er ingen tvivl om, at den alvorlige situation for grundvandet kalder på politisk handling. Regeringen gør intet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der, hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere