Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alle skal have lige adgang til natur 

I 30’erne skete der noget for naturen. Statsminister Thorvald Stauning flyttede hele Danmarks naturbevarelse over i Statsministeriet. Han ville beskytte naturen og gjorde en dyd ud af at give folket adgang til Danmarks skønne natur.

I dag samles flere hundrede tusinde mennesker på Naturens Dag. Naturen er stadigvæk populær blandt danskerne. Det sætter en stor streg under, hvor vigtigt det er, at vi har en fælles natur med stærk biodiversitet og gode adgangsforhold. Alle skal have adgang til naturen, uanset hvor i landet de bor.

Mange år efter Staunings ihærdige indsats for at give folket adgang til naturen må vi dog konkludere, at adgangsforholdene til naturen ikke er lige gode over det hele. På landet pløjes stier og markveje op. Halvdelen af markvejene i det åbne land er forsvundet over de seneste 50 år. Dem, der flytter ud af byerne for at være tættere på naturen, må mange steder nøjes med at se på den fra landevejen.

Omkring 70 pct. af skovene i Danmark er privatejede. Her må almindelige danskere ikke være om aftenen eller gå et smut uden for stien og plukke brombær eller svampe. Mange steder kan folk ikke gå langs stranden, fordi lodsejere spærrer med hegn, broer eller skilte. Der er altså desværre alt for mange forhindringer forbundet med at komme ud i naturen og alt for mange eksempler på, at offentligheden ikke kan komme ud, hvor de faktisk har adgang.

Det kræver politisk opmærksomhed og handling. I Socialdemokratiet vil vi gennemgå reglerne for at se, om der er mulighed for i fællesskab med landbrugs- og naturinteresser at gøre naturen mere tilgængelig. Eksempelvis ved at stramme reglerne for, hvornår markveje og skov- og naturstier kan lukkes eller nedlægges.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere