Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alle skal have lige adgang til natur 

I 30’erne skete der noget for naturen. Statsminister Thorvald Stauning flyttede hele Danmarks naturbevarelse over i Statsministeriet. Han ville beskytte naturen og gjorde en dyd ud af at give folket adgang til Danmarks skønne natur.

I dag samles flere hundrede tusinde mennesker på Naturens Dag. Naturen er stadigvæk populær blandt danskerne. Det sætter en stor streg under, hvor vigtigt det er, at vi har en fælles natur med stærk biodiversitet og gode adgangsforhold. Alle skal have adgang til naturen, uanset hvor i landet de bor.

Mange år efter Staunings ihærdige indsats for at give folket adgang til naturen må vi dog konkludere, at adgangsforholdene til naturen ikke er lige gode over det hele. På landet pløjes stier og markveje op. Halvdelen af markvejene i det åbne land er forsvundet over de seneste 50 år. Dem, der flytter ud af byerne for at være tættere på naturen, må mange steder nøjes med at se på den fra landevejen.

Omkring 70 pct. af skovene i Danmark er privatejede. Her må almindelige danskere ikke være om aftenen eller gå et smut uden for stien og plukke brombær eller svampe. Mange steder kan folk ikke gå langs stranden, fordi lodsejere spærrer med hegn, broer eller skilte. Der er altså desværre alt for mange forhindringer forbundet med at komme ud i naturen og alt for mange eksempler på, at offentligheden ikke kan komme ud, hvor de faktisk har adgang.

Det kræver politisk opmærksomhed og handling. I Socialdemokratiet vil vi gennemgå reglerne for at se, om der er mulighed for i fællesskab med landbrugs- og naturinteresser at gøre naturen mere tilgængelig. Eksempelvis ved at stramme reglerne for, hvornår markveje og skov- og naturstier kan lukkes eller nedlægges.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere
Af Martin Ågerup
18.10.19, 14:19
Der, hvor kvaliteten er lav, kan højere normeringer forstærke den ringe kvalitet Læs mere
Af Anna Thygesen
18.10.19, 11:00
Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane. Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.10.19, 07:02
Hvor meget ved vi egentlig om konflikten, udover det mainstream-medierne fortæller os? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.10.19, 20:38
Nej, selvfølgelig ikke, men derfor kan hun godt vise tegn på mere sund fornuft end de sidste fem statsministre tilsammen. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.19, 16:24
Hver gang man definerer noget, så putter man det i en kasse, lukker låget på kassen og skærer det væk, som måtte stikke udenfor i sprækkerne. Læs mere