Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alle skal have lige adgang til natur 

I 30’erne skete der noget for naturen. Statsminister Thorvald Stauning flyttede hele Danmarks naturbevarelse over i Statsministeriet. Han ville beskytte naturen og gjorde en dyd ud af at give folket adgang til Danmarks skønne natur.

I dag samles flere hundrede tusinde mennesker på Naturens Dag. Naturen er stadigvæk populær blandt danskerne. Det sætter en stor streg under, hvor vigtigt det er, at vi har en fælles natur med stærk biodiversitet og gode adgangsforhold. Alle skal have adgang til naturen, uanset hvor i landet de bor.

Mange år efter Staunings ihærdige indsats for at give folket adgang til naturen må vi dog konkludere, at adgangsforholdene til naturen ikke er lige gode over det hele. På landet pløjes stier og markveje op. Halvdelen af markvejene i det åbne land er forsvundet over de seneste 50 år. Dem, der flytter ud af byerne for at være tættere på naturen, må mange steder nøjes med at se på den fra landevejen.

Omkring 70 pct. af skovene i Danmark er privatejede. Her må almindelige danskere ikke være om aftenen eller gå et smut uden for stien og plukke brombær eller svampe. Mange steder kan folk ikke gå langs stranden, fordi lodsejere spærrer med hegn, broer eller skilte. Der er altså desværre alt for mange forhindringer forbundet med at komme ud i naturen og alt for mange eksempler på, at offentligheden ikke kan komme ud, hvor de faktisk har adgang.

Det kræver politisk opmærksomhed og handling. I Socialdemokratiet vil vi gennemgå reglerne for at se, om der er mulighed for i fællesskab med landbrugs- og naturinteresser at gøre naturen mere tilgængelig. Eksempelvis ved at stramme reglerne for, hvornår markveje og skov- og naturstier kan lukkes eller nedlægges.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her