Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De blå trækker Danmark skævt

Regeringspartierne Liberal Alliance og Konservative vil fjerne arveafgiften. Det vil efterlade et hul i statskassen, udhule velfærden og sende millioner til de rigeste nord for København. Socialdemokratiet vil lette arveafgiften for almindelige mennesker, samtidig med at vi sikrer, at der er råd til bedre velfærd.

Diskussionen om arveafgiften handler grundlæggende om, hvilket samfund vi ønsker i Danmark. Vil vi have råd til bedre velfærd i et mere lige og retfærdigt Danmark. Eller skal vi dræne statskassen for indtægter og tilgodese dem, der i forvejen har mest?

De Konservative og Liberal Alliance er sådan set befriende ærlige i den henseende. De mørkeblå partier vil sløjfe arveafgiften og dermed skabe et hul i statskassen på mere end 3 milliarder.

Pengene skal sendes nord for København, hvor de rigeste danskere bor. En gennemsnitlig borger i Gentofte vil få 9 gange mere ud af en fjernelse af afgiften, end man vil i Skive.

De Konservative og Liberal Alliance vil øge uligheden i Danmark markant. Og forslaget er dermed et nyt i rækken fra en blå regering, der fra starten har haft det sigte at tilgodese de rigeste på bekostning af den fælles velfærd.

I en situation hvor uligheden er stærkt stigende i hele Europa og resten af den vestlige verden - i øjeblikket ejer 42 af de rigeste mennesker det samme som den fattigste halvdel af verdensbefolkningen – er det helt skævt at foreslå at ændre arveafgiften på en måde, der primært kommer de rigeste til gode og oveni hatten efterlader færre penge til vores fælles sygehuse, børnehaver, skoler og plejehjem.

Socialdemokratiet er klar på at sænke arveafgiften, så almindelige mennesker, der arver moderate summer, skal betale en lavere arveafgift. Samtidig foreslår vi, at dem, der arver mest, skal betale en lidt højere arveafgift.

Vores forslag sikrer, at vi får de sammen penge ind via arveafgiften fremover. Det betyder, at der fortsat vil være penge til at finansiere vores velfærdssamfund. Vi vil langt hellere bruge opsvinget på at investere i fællesskabet - de ting der gør os rigere og dygtigere - end på at sende pengene til Gentofte.

Der findes nogen, der mener, at der ikke er forskel på blå og rød i dansk politik. Det er ikke rigtigt. De blå vil bruge pengene på skattelettelser til dem der har mest. Socialdemokratiet vil investere i vores velfærd. Det handler dybest set om, hvilket land, vi vil, Danmark skal være.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
12.12.18, 12:11
Statsministeren har knækket koden for rigsfællesskabets fornyelse.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
12.12.18, 11:44
Regeringen vil være dommere. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.18, 09:23
Ulighed og grådighed er en trussel mod sammenhængskraften og i sidste ende vores demokrati. Derfor bør vi handle politisk for at begrænse uligheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.12.18, 19:54
Landets mest magtfulde politiker er åbenbart tilhænger af sammensværgelsesteorier ved FN’s migrationsplan. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.12.18, 13:39
Nu er den tilbage og minder os om visse borgerlige dyder, såsom arbejdets, familiens og lokalsamfundets betydning. Læs mere
Af Nauja Lynge
11.12.18, 10:01
Spændingen i den arktiske region er optrappet. Derfor åbner PET filial i Grønland. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.12.18, 09:58
Uden det private erhvervsliv går det i alt fald ikke. Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.18, 14:05
Der er jo langt flere tidligere kriminelle ude i det danske samfund end de godt 100, der kommer til at blive placeret på Lindholm. Læs mere
Af Casper Hedegaard
10.12.18, 13:47
I kampen om at fremstå ”stram” flytter man, med forslaget om Lindholm, blot problemet i stedet for løse det Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.18, 09:42
Kritikken af Grønland har været undertrykt. Jeg forholder mig kritisk, for at vi som grønlændere kan bevare værdigheden og selv være med til at sætte en inkluderende og ligeværdig kurs. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her