Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De blå trækker Danmark skævt

Regeringspartierne Liberal Alliance og Konservative vil fjerne arveafgiften. Det vil efterlade et hul i statskassen, udhule velfærden og sende millioner til de rigeste nord for København. Socialdemokratiet vil lette arveafgiften for almindelige mennesker, samtidig med at vi sikrer, at der er råd til bedre velfærd.

Diskussionen om arveafgiften handler grundlæggende om, hvilket samfund vi ønsker i Danmark. Vil vi have råd til bedre velfærd i et mere lige og retfærdigt Danmark. Eller skal vi dræne statskassen for indtægter og tilgodese dem, der i forvejen har mest?

De Konservative og Liberal Alliance er sådan set befriende ærlige i den henseende. De mørkeblå partier vil sløjfe arveafgiften og dermed skabe et hul i statskassen på mere end 3 milliarder.

Pengene skal sendes nord for København, hvor de rigeste danskere bor. En gennemsnitlig borger i Gentofte vil få 9 gange mere ud af en fjernelse af afgiften, end man vil i Skive.

De Konservative og Liberal Alliance vil øge uligheden i Danmark markant. Og forslaget er dermed et nyt i rækken fra en blå regering, der fra starten har haft det sigte at tilgodese de rigeste på bekostning af den fælles velfærd.

I en situation hvor uligheden er stærkt stigende i hele Europa og resten af den vestlige verden - i øjeblikket ejer 42 af de rigeste mennesker det samme som den fattigste halvdel af verdensbefolkningen – er det helt skævt at foreslå at ændre arveafgiften på en måde, der primært kommer de rigeste til gode og oveni hatten efterlader færre penge til vores fælles sygehuse, børnehaver, skoler og plejehjem.

Socialdemokratiet er klar på at sænke arveafgiften, så almindelige mennesker, der arver moderate summer, skal betale en lavere arveafgift. Samtidig foreslår vi, at dem, der arver mest, skal betale en lidt højere arveafgift.

Vores forslag sikrer, at vi får de sammen penge ind via arveafgiften fremover. Det betyder, at der fortsat vil være penge til at finansiere vores velfærdssamfund. Vi vil langt hellere bruge opsvinget på at investere i fællesskabet - de ting der gør os rigere og dygtigere - end på at sende pengene til Gentofte.

Der findes nogen, der mener, at der ikke er forskel på blå og rød i dansk politik. Det er ikke rigtigt. De blå vil bruge pengene på skattelettelser til dem der har mest. Socialdemokratiet vil investere i vores velfærd. Det handler dybest set om, hvilket land, vi vil, Danmark skal være.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Casper Hedegaard
21.10.18, 21:41
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden var situationen en helt anden, hvor opbakningen vaklede, og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkeligheden stået i EU’s midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.18, 19:43
I næsten otte år er den samme anekdote blevet gentaget gang på gang af useriøse journalister. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.10.18, 14:10
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.18, 08:20
Uhyggeligt at fanatikere vil forhindre skatteministeren i at tale med tobaksindustrien Læs mere
Af Mikael Jalving
21.10.18, 07:30
Demokrati er et slagord i Vesten, længe før det kan nå at slå rod i Østen. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.18, 20:34
Tonen i debatten er en trussel mod folkestyret Læs mere
Af Nauja Lynge
20.10.18, 18:21
De senere måneders skandaler i den private sektor, ikke mindst i bankverdenen, må få os til at overveje, om den markedsøkonomi, som i dag er grundlaget for den vestlige verdens konstante fokus på vækst og profit, er gået for langt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.18, 16:03
Det mener flertallet i det australske senat ikke. Så er man nemlig »white supremacist«. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
19.10.18, 12:29
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling. Milliarder, som kunne bruges på sundhed, de ældre, uddannelse osv., ryger i de forkerte hænder. Og vi gør meget lidt for at undgå det. Læs mere
Af Anna Thygesen
19.10.18, 11:21
Som man siger i sladderbranchen, så kommer pressen også til den onde skilsmisse, når man selv har inviteret til det romantiske bryllup. Sådan er gamet desværre, og det har Ilse Jacobsen og Morten Albæk måske lært den seneste uges tid. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her