Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Flere børn skal brænde sig på brændenælder

Halvdelen af danske børn under seks år har aldrig brændt sig på en brændenælde. Det lyder måske meget godt, men er i virkeligheden synd for børnene, der snydes for gode og sunde oplevelser i naturen.

Min barndom var én lang fodboldkamp. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet en regnvåd læderbold i et buskads fyldt med brændenælder. Eller hvor ofte jeg ufrivilligt er stødt på den uvenlige ukrudtsplante, når jeg legede tæt ved mine bedsteforældres gård.

Ifølge Friluftsrådet forskånes halvdelen af danske børn under seks år for de brændenælderædsler, jeg er gået igennem. Stakkels børn.

For selv om leg i naturen giver både skrabede knæ og sviende rødmen fra brændenælder, betyder det også masser af motion til gavn for børnenes almene sundhed.

Leg i det fri giver børn et almindeligt og naturligt forhold til bevægelse, og uden at have videnskabeligt belæg for min påstand er jeg ret sikker på, at børn, der fra tidlig alder leger ude, får gode motions- og bevægelsesvaner, der for de fleste sikkert vil vare ved hele livet. Samtidig gør vi både vores børn og jordkloden en tjeneste, hvis vi fra barnsben understøtter, at børn udvikler et fornuftigt og bæredygtigt natursyn med respekt for både dyr og planter.

Det er ikke min mission at male et billede af, at alting var bedre i gamle dage. Der var masser af usunde vaner, f.eks. cigaretter omkring børn, og den viden, vi har i dag om skadelige og hormonforstyrrende stoffer i cremer og legetøj, var langtfra så udbredt i 1980’erne. Ej heller er computerspil og Youtube noget, fanden har skabt. Der er masser af muligheder og læring i de nye teknologier.

Min pointe er, at de ikke må træde ind i børnelivet på bekostning af oplevelser i naturen og leg i det fri. Og når halvdelen af danske børn ikke har brændt sig på en brændenælde, er udviklingen gået for vidt. Så er vores børn simpelthen ikke nok i naturen, og vi snyder dem for både læring og oplevelser.

Hvem har ansvaret? Hmm, først og fremmest os forældre. Vi kan kollektivt starte med at erkende problemet, og så få sat fokus på at få børn – og meget gerne også voksne – mere ud, uanset om de er hjemme, i institution eller i skole. Nogle steder vil det sikkert kræve flere penge – de vil være godt givet ud.

Et andet element er adgang til naturen. Alt for mange steder er den i de senere år forringet. Det skyldes flere ting, blandt andet at private lukker af for adgangen i det åbne land – også til arealer, hvor der lovmæssigt bør være adgang. Et andet problem er, at strukturudviklingen på landet går i retning af større marker og dermed færre passager mellem markerne. Her skal der kæmpes en politisk kamp for at forbedre adgangen til naturen for flere.

Det er udtryk for omtanke og omsorg at lade ens børn brænde sig på brændenælder. Overvægt og inaktivitet er langt farligere for dem på den lange bane. Derfor skal alle børn opleve naturen og brænde sig på brændenælder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
26.09.18, 10:32
EU prædiker åbenhed og ytringsfrihed, men er selv med til at begrænse ytringsfriheden. Læs mere
Af Christel Schaldemose
26.09.18, 09:17
Venstres Morten Løkkegaard spørger, om Socialdemokratiet bruger overdrivelse og frygt i debatten om social dumping. Spørgsmålet kan med rette sendes videre til Løkkegaard selv. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
25.09.18, 22:02
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.09.18, 19:33
Det er fremragende, at Italien omsider har fået en handlekraftig regering. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
25.09.18, 16:12
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.09.18, 10:49
Der findes ikke mangel på arbejdskraft. Der findes lønkonkurrence. Og klynk. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her