Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvor længe skal 700 tons plastaffald i Randers vente på regeringen?

I Randers ligger et bjerg af plastic. Omkring 700 tons kødbakker, folie og plastemballage, der kunne genanvendes, men som i stedet er blevet en skamstøtte over regeringens langsommelighed og manglende grønne ambitioner.

Plasticbjerget i Randers er indsamlet og sorteret, fordi det giver fantastisk god mening af genbruge plastic. Plastic er oliebaseret, så desto mere der kan genbruges, jo bedre for klimaet. Samtidig er genbrug af plastic et vigtigt element i kampen mod den plasticforurening, der skæmmer og forurener både verdenshavene og den danske natur.

Desværre er plasticophobningen i Randers ingen enlig svale. Flere danske festivaler – og dermed deres gæster – har sorteret plastic med henblik på genbrug, blot for at konstatere at plasten måtte brændes af, fordi Danmark mangler både sorterings- og rensningskapacitet, når det kommer til plastic.

Det er helt uholdbart, at en værdifuld ressource som plastic ender i plasticbjerge i Randers eller blot brændes af, fordi vi i Danmark ikke for alvor har fået gang i den cirkulære økonomi på plasticområdet.

Regeringen har gentagne gange lovet at indkalde til forhandlinger om en plasticstrategi – så sent som i marts lovede miljøministeren, at det blev i foråret – men intet er sket. Imens afbrændes massevis af genbrugsegnet plastic, og danske virksomheder importerer plasticaffald til genbrug i deres produkter. Det er uholdbart.

Hvis den cirkulære tankegang for alvor skal slå igennem på plasticområdet til gavn for både miljø, klima og økonomien, er der behov for en bred og ambitiøs aftale.

Kommunerne skal sortere plasten, så de kvaliteter, der kommer ud i den anden ende, er ensformige og rene på tværs af kommunerne. Hvis jomfrueligt plast skal erstattes af genbrugsplast i større skala, skal virksomhederne være garanteret plastens ensformige kvalitet og forsyningssikkerheden. Det kræver, at kommunerne går i takt på området.

Virksomhederne har omvendt et ansvar for at anvende langt mere genbrugsplast, og det er afgørende, at virksomhederne ikke bruger unødigt mange forskellige plasttyper i deres produkter, så de bliver for dyre at adskille og genbruge bagefter. Samtidig er det vigtigt, at virksomhederne producerer med plasttyper, der kan faktisk kan bruges igen og igen.

Hvert eneste minut ender der svarende til en lastbil fuld af plasticaffald i verdenshavene. Samtidig brændes i tusindvis af tons plasticaffald af herhjemme. Det kan og skal vi gøre langt bedre. Indtil videre er både plasticbjerget i Randers og alle os andre nødsaget til at vente på, at regeringen finder det betimeligt at indkalde til forhandlinger om fremtidens plasticpolitik. Det haster.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her