Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvor længe skal 700 tons plastaffald i Randers vente på regeringen?

I Randers ligger et bjerg af plastic. Omkring 700 tons kødbakker, folie og plastemballage, der kunne genanvendes, men som i stedet er blevet en skamstøtte over regeringens langsommelighed og manglende grønne ambitioner.

Plasticbjerget i Randers er indsamlet og sorteret, fordi det giver fantastisk god mening af genbruge plastic. Plastic er oliebaseret, så desto mere der kan genbruges, jo bedre for klimaet. Samtidig er genbrug af plastic et vigtigt element i kampen mod den plasticforurening, der skæmmer og forurener både verdenshavene og den danske natur.

Desværre er plasticophobningen i Randers ingen enlig svale. Flere danske festivaler – og dermed deres gæster – har sorteret plastic med henblik på genbrug, blot for at konstatere at plasten måtte brændes af, fordi Danmark mangler både sorterings- og rensningskapacitet, når det kommer til plastic.

Det er helt uholdbart, at en værdifuld ressource som plastic ender i plasticbjerge i Randers eller blot brændes af, fordi vi i Danmark ikke for alvor har fået gang i den cirkulære økonomi på plasticområdet.

Regeringen har gentagne gange lovet at indkalde til forhandlinger om en plasticstrategi – så sent som i marts lovede miljøministeren, at det blev i foråret – men intet er sket. Imens afbrændes massevis af genbrugsegnet plastic, og danske virksomheder importerer plasticaffald til genbrug i deres produkter. Det er uholdbart.

Hvis den cirkulære tankegang for alvor skal slå igennem på plasticområdet til gavn for både miljø, klima og økonomien, er der behov for en bred og ambitiøs aftale.

Kommunerne skal sortere plasten, så de kvaliteter, der kommer ud i den anden ende, er ensformige og rene på tværs af kommunerne. Hvis jomfrueligt plast skal erstattes af genbrugsplast i større skala, skal virksomhederne være garanteret plastens ensformige kvalitet og forsyningssikkerheden. Det kræver, at kommunerne går i takt på området.

Virksomhederne har omvendt et ansvar for at anvende langt mere genbrugsplast, og det er afgørende, at virksomhederne ikke bruger unødigt mange forskellige plasttyper i deres produkter, så de bliver for dyre at adskille og genbruge bagefter. Samtidig er det vigtigt, at virksomhederne producerer med plasttyper, der kan faktisk kan bruges igen og igen.

Hvert eneste minut ender der svarende til en lastbil fuld af plasticaffald i verdenshavene. Samtidig brændes i tusindvis af tons plasticaffald af herhjemme. Det kan og skal vi gøre langt bedre. Indtil videre er både plasticbjerget i Randers og alle os andre nødsaget til at vente på, at regeringen finder det betimeligt at indkalde til forhandlinger om fremtidens plasticpolitik. Det haster.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her