Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark er for lille til vilde ulve

Ulven har skabt utryghed i Vestjylland, hvor eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove med ulve. Den utryghed skal vi tage alvorligt, og det er årsagen til, at ulven skal indfanges i Danmark.

Danmark er for lille et land til at have ulve. Derfor skal ulvene indfanges og holdes i reservater i Danmark eller eksporteres til større europæiske lande, hvor store sammenhængende naturområder betyder, at ulve og mennesker kan leve sammen uden problemer.

Vi bliver nødt til at tage utrygheden og frygten for ulve alvorligt, og handle på en måde så trygheden ved at være i naturen i Vestjylland genetableres for alle.

I dag er situationen, at eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove, hvor man ved, der findes ulve. Og det anbefales, at motionister ikke nyder løbeturen med musik i ørene, fordi uopmærksomhed kan betyde, at man fremprovokerer et ulveangreb.

Dertil kommer, at fåreavlere i det vestjyske har fået dræbt eller skambidt adskillige af deres dyr. En enkelt fåreavler melder fx om små 100 dræbte får og lam alene på et år.

Historien om ulve i Danmark er kun få år gammel, men forekomsten af ulve har potentiale til at ændre den måde vi bruger naturen på i de egne, hvor ulven findes. Det dur ikke. Selv få ulve kræver enormt meget plads, fordi dyrene kan flytte sig over store afstande, og da Danmark ikke råder over tilstrækkeligt store, uforstyrrede og sammenhængende naturområder, skaber de store rovdyr utryghed og problemer for de mennesker, ulvene bor op af.

Regeringen har forsøgt at komme utrygheden til livs og fåreavlerne til undsætning ved at tillade, at problemulve kan bortskydes. Det har ingen som helst effekt haft. Ligeledes har initiativer med hegnsforstærkning ikke kunnet forhindre ulveangreb på fåreflokke.

De manglende og virkningsløse initiativer har forståeligt nok ført til, at flere vestjyder spørger sig selv, om Christiansborg har øje for de lokale udfordringer med ulve. Det kan vi ikke være bekendt.

Ulven er et truet og beskyttet dyr. Derfor bør vi ikke forsøge at skyde os ud af problemerne, og det vil formentlig også være svært eller måske umuligt at få lov til. Derfor er det en langt bedre og mindre indgribende løsning, at hegne ulven inde i Danmark eller flytte den til et andet og større land i Europa.

Debatten om ulve er meget følelsesladet, og jeg har hele dagen fået mange og meget vrede mails fra mennesker, der af et godt naturhjerte og i meget insisterende vendinger opfordrer til, at vi lader ulven være.

Jeg har stor forståelse for ønsket om at passe på ulven. Men jeg vil gerne opfordre til, at alle også forsøger at sætte sig ind i den utryghed, som ulven har skabt. Vi har alle et ansvar for at passe på naturen, men vi har også et ansvar for at passe på hinanden på tværs af landet. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig for at kinesisk mineprojekt kan omgås UNESCO-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her