Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark er for lille til vilde ulve

Ulven har skabt utryghed i Vestjylland, hvor eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove med ulve. Den utryghed skal vi tage alvorligt, og det er årsagen til, at ulven skal indfanges i Danmark.

Danmark er for lille et land til at have ulve. Derfor skal ulvene indfanges og holdes i reservater i Danmark eller eksporteres til større europæiske lande, hvor store sammenhængende naturområder betyder, at ulve og mennesker kan leve sammen uden problemer.

Vi bliver nødt til at tage utrygheden og frygten for ulve alvorligt, og handle på en måde så trygheden ved at være i naturen i Vestjylland genetableres for alle.

I dag er situationen, at eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove, hvor man ved, der findes ulve. Og det anbefales, at motionister ikke nyder løbeturen med musik i ørene, fordi uopmærksomhed kan betyde, at man fremprovokerer et ulveangreb.

Dertil kommer, at fåreavlere i det vestjyske har fået dræbt eller skambidt adskillige af deres dyr. En enkelt fåreavler melder fx om små 100 dræbte får og lam alene på et år.

Historien om ulve i Danmark er kun få år gammel, men forekomsten af ulve har potentiale til at ændre den måde vi bruger naturen på i de egne, hvor ulven findes. Det dur ikke. Selv få ulve kræver enormt meget plads, fordi dyrene kan flytte sig over store afstande, og da Danmark ikke råder over tilstrækkeligt store, uforstyrrede og sammenhængende naturområder, skaber de store rovdyr utryghed og problemer for de mennesker, ulvene bor op af.

Regeringen har forsøgt at komme utrygheden til livs og fåreavlerne til undsætning ved at tillade, at problemulve kan bortskydes. Det har ingen som helst effekt haft. Ligeledes har initiativer med hegnsforstærkning ikke kunnet forhindre ulveangreb på fåreflokke.

De manglende og virkningsløse initiativer har forståeligt nok ført til, at flere vestjyder spørger sig selv, om Christiansborg har øje for de lokale udfordringer med ulve. Det kan vi ikke være bekendt.

Ulven er et truet og beskyttet dyr. Derfor bør vi ikke forsøge at skyde os ud af problemerne, og det vil formentlig også være svært eller måske umuligt at få lov til. Derfor er det en langt bedre og mindre indgribende løsning, at hegne ulven inde i Danmark eller flytte den til et andet og større land i Europa.

Debatten om ulve er meget følelsesladet, og jeg har hele dagen fået mange og meget vrede mails fra mennesker, der af et godt naturhjerte og i meget insisterende vendinger opfordrer til, at vi lader ulven være.

Jeg har stor forståelse for ønsket om at passe på ulven. Men jeg vil gerne opfordre til, at alle også forsøger at sætte sig ind i den utryghed, som ulven har skabt. Vi har alle et ansvar for at passe på naturen, men vi har også et ansvar for at passe på hinanden på tværs af landet. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
20.02.19, 11:43
Dansk Folkeparti kan igen få sin vilje med Lars Løkke og regeringen, uanset hvor uklogt det er. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her