Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark er for lille til vilde ulve

Ulven har skabt utryghed i Vestjylland, hvor eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove med ulve. Den utryghed skal vi tage alvorligt, og det er årsagen til, at ulven skal indfanges i Danmark.

Danmark er for lille et land til at have ulve. Derfor skal ulvene indfanges og holdes i reservater i Danmark eller eksporteres til større europæiske lande, hvor store sammenhængende naturområder betyder, at ulve og mennesker kan leve sammen uden problemer.

Vi bliver nødt til at tage utrygheden og frygten for ulve alvorligt, og handle på en måde så trygheden ved at være i naturen i Vestjylland genetableres for alle.

I dag er situationen, at eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove, hvor man ved, der findes ulve. Og det anbefales, at motionister ikke nyder løbeturen med musik i ørene, fordi uopmærksomhed kan betyde, at man fremprovokerer et ulveangreb.

Dertil kommer, at fåreavlere i det vestjyske har fået dræbt eller skambidt adskillige af deres dyr. En enkelt fåreavler melder fx om små 100 dræbte får og lam alene på et år.

Historien om ulve i Danmark er kun få år gammel, men forekomsten af ulve har potentiale til at ændre den måde vi bruger naturen på i de egne, hvor ulven findes. Det dur ikke. Selv få ulve kræver enormt meget plads, fordi dyrene kan flytte sig over store afstande, og da Danmark ikke råder over tilstrækkeligt store, uforstyrrede og sammenhængende naturområder, skaber de store rovdyr utryghed og problemer for de mennesker, ulvene bor op af.

Regeringen har forsøgt at komme utrygheden til livs og fåreavlerne til undsætning ved at tillade, at problemulve kan bortskydes. Det har ingen som helst effekt haft. Ligeledes har initiativer med hegnsforstærkning ikke kunnet forhindre ulveangreb på fåreflokke.

De manglende og virkningsløse initiativer har forståeligt nok ført til, at flere vestjyder spørger sig selv, om Christiansborg har øje for de lokale udfordringer med ulve. Det kan vi ikke være bekendt.

Ulven er et truet og beskyttet dyr. Derfor bør vi ikke forsøge at skyde os ud af problemerne, og det vil formentlig også være svært eller måske umuligt at få lov til. Derfor er det en langt bedre og mindre indgribende løsning, at hegne ulven inde i Danmark eller flytte den til et andet og større land i Europa.

Debatten om ulve er meget følelsesladet, og jeg har hele dagen fået mange og meget vrede mails fra mennesker, der af et godt naturhjerte og i meget insisterende vendinger opfordrer til, at vi lader ulven være.

Jeg har stor forståelse for ønsket om at passe på ulven. Men jeg vil gerne opfordre til, at alle også forsøger at sætte sig ind i den utryghed, som ulven har skabt. Vi har alle et ansvar for at passe på naturen, men vi har også et ansvar for at passe på hinanden på tværs af landet. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere