Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De borgerlige slagter dansk natur

Inden for et år skal vi formentlig til folketingsvalg. De borgerlige valgtrommer slår for ringere beskyttelse af vores drikkevand, mere sprøjtegift til landbruget og et opgør med naturfredninger. Trist.

Selv kalibreret efter regeringens desværre meget lavthængende grønne fane er de seneste ugers angreb på naturen fra borgerlige politikere fra Venstre og Liberal Alliance helt ude i skoven.

Først på banen var Venstres Erling Bonnesen, der midt i danmarkshistoriens mest omfattende sag om sprøjtegiftsforurening – desphenyl chloridazon – kastede sig over at latterliggøre grænseværdien for sprøjtegift i drikkevand.

Det på trods af at den eksisterende viden om de skadelige langtidsvirkninger af sprøjtegiftsforurenet drikkevand er stærkt begrænset, hvorfor vi selvfølgelig skal holde fast i et skrapt forsigtighedsprincip i forhold til vores grundvand.

Bonnesens forsøg på at undergrave beskyttelsen af grundvandet blev fulgt op af en række borgerlige ordførere, bl.a. Venstres tidligere miljø- og fødevareminister Hans Chr. Schmidt, der alle ønsker afgiften på sprøjtegift fjernet.

På de borgerlige ordførere må man forstå, at afgiften ikke har nogen adfærdsregulerende effekt. Et temmelig besynderligt argument, al den stund at pesticidbelastningen er faldet betragteligt siden indførelsen af afgiften – der havde netop den hensigt – og at afgiften på sprøjtegift faktisk ikke er evalueret af Miljøministeriet endnu.

I stedet er det påfaldende, at den borgerlige kamp mod afgifter på sprøjtegift er tidsmæssigt sammenfaldende med et foretræde fra Sønderjysk Landboforening, der ønsker afgiften afskaffet af hensyn til landmændenes økonomi.

Det borgerlige hattrick i kampen mod naturen blev fuldendt i påskeugen med et opgør med den historiske naturfredningspraksis i Danmark.

En praksis grundlagt i 1937 af Thorvald Stauning, som giver Danmarks Naturfredningsforening lov til at rejse fredningssager, der efterfølgende selvfølgelig skal besluttes på demokratisk vis i Fredningsnævnet.

Siden 1937 er der gennemført omkring 3500 fredninger for at sikre værdifulde landskaber og naturhistoriske områder eller for at sikre befolkningen adgang til et bestemt område.

Naturfredninger er af afgørende betydning for bevarelsen af dansk natur, og selvom Danmarks Naturfredningsforening har spillet en vigtig rolle ved at rejse fredningssager, vil blandt andre Venstre og Liberal Alliance nu blokere for DN’s snart hundrede år gamle mulighed for at beskytte dansk natur med fredninger.

En række skovejeres interesser vejer for visse dele af borgerligheden højere end hensynet til naturen.

Der er mange gode grunde til, at Danmark skal have en ny S-ledet regering. Hensynet til vores fælles natur er blandt de stærkeste.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
25.09.18, 16:12
Tre medarbejdere i Region Midt fik over otte millioner skattekroner med i lommen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.09.18, 10:49
Der findes ikke mangel på arbejdskraft. Der findes lønkonkurrence. Og klynk. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her