Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De borgerlige slagter dansk natur

Inden for et år skal vi formentlig til folketingsvalg. De borgerlige valgtrommer slår for ringere beskyttelse af vores drikkevand, mere sprøjtegift til landbruget og et opgør med naturfredninger. Trist.

Selv kalibreret efter regeringens desværre meget lavthængende grønne fane er de seneste ugers angreb på naturen fra borgerlige politikere fra Venstre og Liberal Alliance helt ude i skoven.

Først på banen var Venstres Erling Bonnesen, der midt i danmarkshistoriens mest omfattende sag om sprøjtegiftsforurening – desphenyl chloridazon – kastede sig over at latterliggøre grænseværdien for sprøjtegift i drikkevand.

Det på trods af at den eksisterende viden om de skadelige langtidsvirkninger af sprøjtegiftsforurenet drikkevand er stærkt begrænset, hvorfor vi selvfølgelig skal holde fast i et skrapt forsigtighedsprincip i forhold til vores grundvand.

Bonnesens forsøg på at undergrave beskyttelsen af grundvandet blev fulgt op af en række borgerlige ordførere, bl.a. Venstres tidligere miljø- og fødevareminister Hans Chr. Schmidt, der alle ønsker afgiften på sprøjtegift fjernet.

På de borgerlige ordførere må man forstå, at afgiften ikke har nogen adfærdsregulerende effekt. Et temmelig besynderligt argument, al den stund at pesticidbelastningen er faldet betragteligt siden indførelsen af afgiften – der havde netop den hensigt – og at afgiften på sprøjtegift faktisk ikke er evalueret af Miljøministeriet endnu.

I stedet er det påfaldende, at den borgerlige kamp mod afgifter på sprøjtegift er tidsmæssigt sammenfaldende med et foretræde fra Sønderjysk Landboforening, der ønsker afgiften afskaffet af hensyn til landmændenes økonomi.

Det borgerlige hattrick i kampen mod naturen blev fuldendt i påskeugen med et opgør med den historiske naturfredningspraksis i Danmark.

En praksis grundlagt i 1937 af Thorvald Stauning, som giver Danmarks Naturfredningsforening lov til at rejse fredningssager, der efterfølgende selvfølgelig skal besluttes på demokratisk vis i Fredningsnævnet.

Siden 1937 er der gennemført omkring 3500 fredninger for at sikre værdifulde landskaber og naturhistoriske områder eller for at sikre befolkningen adgang til et bestemt område.

Naturfredninger er af afgørende betydning for bevarelsen af dansk natur, og selvom Danmarks Naturfredningsforening har spillet en vigtig rolle ved at rejse fredningssager, vil blandt andre Venstre og Liberal Alliance nu blokere for DN’s snart hundrede år gamle mulighed for at beskytte dansk natur med fredninger.

En række skovejeres interesser vejer for visse dele af borgerligheden højere end hensynet til naturen.

Der er mange gode grunde til, at Danmark skal have en ny S-ledet regering. Hensynet til vores fælles natur er blandt de stærkeste.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Naser Khader
25.04.19, 14:30
Der skal stilles højere krav til indvandrerkvinder, så de får en langt større tilknytning til arbejdsmarkedet. Læs mere
Af Mikael Jalving
25.04.19, 12:40
Filminstruktøren Ulaa Salim hylder en letkøbt fromhed uden hold i virkeligheden. Læs mere
Af Nauja Lynge
25.04.19, 12:29
Hun lover grønlændere egen udenrigspolitik. Statsministeren afviser at gradbøje grundloven. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.04.19, 16:08
Danmark har brug for en statsminister, der repræsenterer hele den danske stat. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.04.19, 15:09
Om cigaretafgifter, lafferkurven, topskatten og behovet for reformer Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her