Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De borgerlige slagter dansk natur

Inden for et år skal vi formentlig til folketingsvalg. De borgerlige valgtrommer slår for ringere beskyttelse af vores drikkevand, mere sprøjtegift til landbruget og et opgør med naturfredninger. Trist.

Selv kalibreret efter regeringens desværre meget lavthængende grønne fane er de seneste ugers angreb på naturen fra borgerlige politikere fra Venstre og Liberal Alliance helt ude i skoven.

Først på banen var Venstres Erling Bonnesen, der midt i danmarkshistoriens mest omfattende sag om sprøjtegiftsforurening – desphenyl chloridazon – kastede sig over at latterliggøre grænseværdien for sprøjtegift i drikkevand.

Det på trods af at den eksisterende viden om de skadelige langtidsvirkninger af sprøjtegiftsforurenet drikkevand er stærkt begrænset, hvorfor vi selvfølgelig skal holde fast i et skrapt forsigtighedsprincip i forhold til vores grundvand.

Bonnesens forsøg på at undergrave beskyttelsen af grundvandet blev fulgt op af en række borgerlige ordførere, bl.a. Venstres tidligere miljø- og fødevareminister Hans Chr. Schmidt, der alle ønsker afgiften på sprøjtegift fjernet.

På de borgerlige ordførere må man forstå, at afgiften ikke har nogen adfærdsregulerende effekt. Et temmelig besynderligt argument, al den stund at pesticidbelastningen er faldet betragteligt siden indførelsen af afgiften – der havde netop den hensigt – og at afgiften på sprøjtegift faktisk ikke er evalueret af Miljøministeriet endnu.

I stedet er det påfaldende, at den borgerlige kamp mod afgifter på sprøjtegift er tidsmæssigt sammenfaldende med et foretræde fra Sønderjysk Landboforening, der ønsker afgiften afskaffet af hensyn til landmændenes økonomi.

Det borgerlige hattrick i kampen mod naturen blev fuldendt i påskeugen med et opgør med den historiske naturfredningspraksis i Danmark.

En praksis grundlagt i 1937 af Thorvald Stauning, som giver Danmarks Naturfredningsforening lov til at rejse fredningssager, der efterfølgende selvfølgelig skal besluttes på demokratisk vis i Fredningsnævnet.

Siden 1937 er der gennemført omkring 3500 fredninger for at sikre værdifulde landskaber og naturhistoriske områder eller for at sikre befolkningen adgang til et bestemt område.

Naturfredninger er af afgørende betydning for bevarelsen af dansk natur, og selvom Danmarks Naturfredningsforening har spillet en vigtig rolle ved at rejse fredningssager, vil blandt andre Venstre og Liberal Alliance nu blokere for DN’s snart hundrede år gamle mulighed for at beskytte dansk natur med fredninger.

En række skovejeres interesser vejer for visse dele af borgerligheden højere end hensynet til naturen.

Der er mange gode grunde til, at Danmark skal have en ny S-ledet regering. Hensynet til vores fælles natur er blandt de stærkeste.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
18.01.19, 16:30
Folketinget har bevæget sig langt ind over dørtrinet, når det vil kriminalisere ytringer inden for hjemmets fire vægge, og der har det ikke noget at gøre. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.01.19, 16:30
Næppe. Men man har lov til at håbe. Lad os kigge i krystalkuglen. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.19, 11:44
Journalister bør bore mere i, hvor lægerne sjæles fra.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.01.19, 20:29
Blablabla, økonomi, blablabla Læs mere
Af Casper Hedegaard
17.01.19, 19:21
Sådan lød det fra min politiske kollega fra Nordsjælland, da vi drøftede kommunalbudget for 2019. Er det retfærdigt, at der er kommuner, der har så mange penge, at de ikke kan nå at bruge dem, hvor andre kommuner må lukke børnehaver og skoler? Læs mere
Af Signe Munk
17.01.19, 17:04
Vi risikerer reformlammelse i hele vores sundhedsvæsen. Og det er virkelig det sidste, vi har brug for. Læs mere
Af Naser Khader
17.01.19, 16:30
Vi må aldrig lade vitale dele af vores samfund være afhængige af ikkedemokratiske stater og interesser, selv om der kan være en kortsigtet økonomisk gevinst. Læs mere
Af Rune Lund
17.01.19, 13:28
Der er mere centralisering, privatisering og ulighed i sundhed på vej, hvis regeringen kommer igennem med sin reform. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.19, 09:37
En befrielse, at akademikere kan skrive så gennemført fornuftigt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her