Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skal lejerne betale for regeringens ghettopolitik?

Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer.

Regeringen har med sit ghettoudspil planer om at øremærke midler til renovering af boligerne i de udnævnte ghettoer. Bedre boligforhold tiltrækker beboere med flere ressourcer. Noget, der er brug for, og derfor et tiltag, der møder opbakning. Men det må ikke betyde, at Landsbyggefonden tømmes, så der ikke er midler til de mange renoveringsprojekter, der står i kø i den øvrige almene boligsektor. 90 pct. af de almene lejere bor trods alt uden for de udsatte boligområder. Og for de knap en million helt almindelige almene lejere skal der fortsat være råd til at holde et acceptabelt renoveringsniveau.

Landsbyggefondens midler er betalt af lejerne i de almennyttige boliger. Derfor er det kun rimeligt, at de også får deres del af pengene til at udbedre problemer med skimmelsvamp, vandskader, fugt og kulde i deres boligafdeling.

Når regeringen vil øremærke 12 mia. kr. til ghettoer ud af en samlet ramme på kun 21 mia. kr., vil alle andre almene boliger komme til at mangle midler til vedligeholdelse. Det bekymrer mig, at det er de almene boliger og ikke mindst lejerne, der skal undvære midler, for at nogle få områder kan løftes. Midler, som lejerne selv har lagt til side.

Der er over en halv million almene boliger i Danmark, og mere end hver sjette dansker bor i en af dem. De vil opleve en forringet vedligeholdelse af deres boliger, hvis man øremærker størstedelen af budgettet til renovering til nogle få boligområder, som er på regeringens ghettoliste.

Det er tydeligt, at det blot flytter problemerne. Hvis andre almene boliger skal betale for gildet, så rykkes problemerne. De områder, som fratages midler til renovering, påvirkes negativt og risikerer at blive de næste på regeringens ghettoliste.

Hvis midlerne i Landsbyggefonden øremærkes til ghettoerne, vil det også give mange mennesker en velbegrundet uretfærdighedsfølelse. Lejerne må se deres boliger forfalde, mens deres midler bliver brugt til at renovere ghettoer. Boligforeningerne bliver på denne måde diskrimineret på baggrund af beskæftigelsesgrad og etnisk sammensætning. Vi skal kigge på det her, og så skal vi finde ud af, hvad der er fair. Landsbyggefonden har brug for flere midler til renovering af den almene boligsektor, hvis den bliver pålagt renoveringsprojekter af ghettoerne for 12 mia. kr. Ellers rammer ghettoudspillet socialt skævt ved at lade de resterende lejere af almene boliger i stikken.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.04.19, 22:07
Primært fordi partiet er blevet for tamt. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.04.19, 10:41
Når man ser på det brogede billede i Europa-Parlamentet, kan man spørge sig selv, hvorfor højrefløjen skulle fremstå særlig ekstrem? Læs mere
Af Nauja Lynge
16.04.19, 00:38
Selvstyret bygger ikke for befolkningen. De bygger for at tjene penge til selvstyret! Læs mere
Af Nauja Lynge
15.04.19, 18:30
Den kan ramme alle, når den kommer snigende, og slår ned i forbindelse med en pludseligt opstået krise. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her