Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skal lejerne betale for regeringens ghettopolitik?

Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer.

Regeringen har med sit ghettoudspil planer om at øremærke midler til renovering af boligerne i de udnævnte ghettoer. Bedre boligforhold tiltrækker beboere med flere ressourcer. Noget, der er brug for, og derfor et tiltag, der møder opbakning. Men det må ikke betyde, at Landsbyggefonden tømmes, så der ikke er midler til de mange renoveringsprojekter, der står i kø i den øvrige almene boligsektor. 90 pct. af de almene lejere bor trods alt uden for de udsatte boligområder. Og for de knap en million helt almindelige almene lejere skal der fortsat være råd til at holde et acceptabelt renoveringsniveau.

Landsbyggefondens midler er betalt af lejerne i de almennyttige boliger. Derfor er det kun rimeligt, at de også får deres del af pengene til at udbedre problemer med skimmelsvamp, vandskader, fugt og kulde i deres boligafdeling.

Når regeringen vil øremærke 12 mia. kr. til ghettoer ud af en samlet ramme på kun 21 mia. kr., vil alle andre almene boliger komme til at mangle midler til vedligeholdelse. Det bekymrer mig, at det er de almene boliger og ikke mindst lejerne, der skal undvære midler, for at nogle få områder kan løftes. Midler, som lejerne selv har lagt til side.

Der er over en halv million almene boliger i Danmark, og mere end hver sjette dansker bor i en af dem. De vil opleve en forringet vedligeholdelse af deres boliger, hvis man øremærker størstedelen af budgettet til renovering til nogle få boligområder, som er på regeringens ghettoliste.

Det er tydeligt, at det blot flytter problemerne. Hvis andre almene boliger skal betale for gildet, så rykkes problemerne. De områder, som fratages midler til renovering, påvirkes negativt og risikerer at blive de næste på regeringens ghettoliste.

Hvis midlerne i Landsbyggefonden øremærkes til ghettoerne, vil det også give mange mennesker en velbegrundet uretfærdighedsfølelse. Lejerne må se deres boliger forfalde, mens deres midler bliver brugt til at renovere ghettoer. Boligforeningerne bliver på denne måde diskrimineret på baggrund af beskæftigelsesgrad og etnisk sammensætning. Vi skal kigge på det her, og så skal vi finde ud af, hvad der er fair. Landsbyggefonden har brug for flere midler til renovering af den almene boligsektor, hvis den bliver pålagt renoveringsprojekter af ghettoerne for 12 mia. kr. Ellers rammer ghettoudspillet socialt skævt ved at lade de resterende lejere af almene boliger i stikken.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere
Af Mikael Jalving
11.11.18, 06:35
Det er, som om jorden er blevet flad. Vrangforestillingen skyldes især liberalister og marxister. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.11.18, 15:15
Det gør forhåbentlig ingen, og så udtræder Italien af euroen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
10.11.18, 10:05
Blogindlæg om, hvordan udbetalingen af de 111 mio. kr. i socialstyrelsen kan være udtryk for en uheldig tendens, der gør staten sårbar for svindel. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her