Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fælles for modstanderne af Socialdemokratiets udlændingeudspil er, at de ingen løsninger har

Socialdemokratiet har som det eneste parti i Danmark fremlagt en sammenhængende udlændingepolitik. Mange bakker op. Nogen kritiserer. Fælles for kritikerne er, at de ingen løsninger har.

Socialdemokratiet har fremlagt et sammenhængende udlændingeudspil, der adresserer asylsystemet, antallet af nytilkomne, ulandsbistand og integration. Forslaget afspejler, at skal vi lykkes i udlændingespørgsmålet efter årtiers fejlskud, skal områdets mange aspekter tænkes sammen.

Centralt i udspillet står, at antallet af nytilkomne flygtninge skal under kontrol. Tiltaget baserer sig på den indsigt, at antallet har betydning for integration, sammenhængskraft og i sidste ende vores velfærdssamfund.

En indsigt alle partier deler, men som langt færre er villige til reelt at handle på.

Antallet af nytilkomne skal nedbringes ved at rykke asylbehandlingen til et modtagecenter i nærområderne samtidig med, at Danmark stopper med at tage spontanflygtninge. De flygtninge, der tildeles asyl, skal integreres i nærområderne eller overføres til FN-systemet, hvorfra Danmark skal tage kvoteflygtninge.

Ved at rette hjælpen mod nærområderne, hvor flygtningene er, fremfor at hjælpe et absolut fåtal i Danmark, kan vi hjælpe langt flere. Og man kommer ud af den perverse situation, at de stærkeste flygtninge, der har råd til at købe assistance fra kyniske menneskesmuglere, får massiv og meget dyr hjælp i EU, imens 90 procent af verdens flygtninge overlades til et økonomisk trængt FN-system i nærområderne.    

Ændringen betyder ligeledes, at reelle flygtninge med et beskyttelsesbehov ikke skal tage den livsfarlige tur over middelhavet.

Samtidig vil asylbehandling i nærområdet få migranter uden beskyttelsesbehov - og uden udsigt til asyl - til i vid udstrækning at afholde sig fra at rejse til Europa, da muligheden for at blive i EU som illegal forsvinder.

Det sidste er afgørende, fordi færre migranter uden berettigelse i asylsystemet medfører, at ressourcerne kan bruges på de reelle flygtninge. Samtidig vil de ændrede incitamenter for migranter sætte en effektiv kæp i hjulet for de menneskesmuglere, der de seneste år har tjent milliarder - og trukket et spor af død, vold, slaveri og voldtægt efter sig.

Der findes ikke en socialdemokrat, der påstår, at udspillet er perfekt eller let at gennemføre. Heller ikke skribenten. Det bliver en udfordring at sikre ordentlige levevilkår for flygtninge, der får asyl og skal integreres i nærområdelandene fremfor i Europa. Ligesom det bliver en udfordring at sikre ordentlige forhold i de modtagecentre, hvor flygtningene afventer afgørelsen af deres asylsag.

Derfor er det fair at diskutere udspillet og være kritisk. Men før man hælder udspillet af brættet, skylder man verdens mest udsatte flygtninge at stille sig selv spørgsmålet. Hvad så i stedet for?

Status quo er en situation, hvor titusind er druknet i middelhavet. Lig efter lig - døde gravide kvinder og børn. Indenfor de seneste måneder er rædselskavalkaden blevet fulgt op af CNN med rapportager fra slaveauktioner i Libyen, hvor piger tvinges til prostitution og mænd sælges som tvangsarbejdere.

Det hele foregår på Europas dørtrin. Det hele er veldokumenteret og velkendt.

Jeg hører ingen, der åbent forsvarer status quo. Men at kritisere Socialdemokratiets udspil uden selv at have reelle alternativer ender samme sted.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.18, 08:01
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.18, 14:33
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.09.18, 10:43
Nationalstaterne har fejlet big time Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.09.18, 09:37
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand. Læs mere
Af Rune Lund
19.09.18, 08:45
Danske Bank har spillet hasard med stabiliteten og tilliden til den hele den finansielle sektor i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.18, 19:47
Grænser er tegnet om på ny hele vejen gennem historien. Det vil også ske i USA en dag. Læs mere
Af Anders Vistisen
18.09.18, 16:44
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her