Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fælles for modstanderne af Socialdemokratiets udlændingeudspil er, at de ingen løsninger har

Socialdemokratiet har som det eneste parti i Danmark fremlagt en sammenhængende udlændingepolitik. Mange bakker op. Nogen kritiserer. Fælles for kritikerne er, at de ingen løsninger har.

Socialdemokratiet har fremlagt et sammenhængende udlændingeudspil, der adresserer asylsystemet, antallet af nytilkomne, ulandsbistand og integration. Forslaget afspejler, at skal vi lykkes i udlændingespørgsmålet efter årtiers fejlskud, skal områdets mange aspekter tænkes sammen.

Centralt i udspillet står, at antallet af nytilkomne flygtninge skal under kontrol. Tiltaget baserer sig på den indsigt, at antallet har betydning for integration, sammenhængskraft og i sidste ende vores velfærdssamfund.

En indsigt alle partier deler, men som langt færre er villige til reelt at handle på.

Antallet af nytilkomne skal nedbringes ved at rykke asylbehandlingen til et modtagecenter i nærområderne samtidig med, at Danmark stopper med at tage spontanflygtninge. De flygtninge, der tildeles asyl, skal integreres i nærområderne eller overføres til FN-systemet, hvorfra Danmark skal tage kvoteflygtninge.

Ved at rette hjælpen mod nærområderne, hvor flygtningene er, fremfor at hjælpe et absolut fåtal i Danmark, kan vi hjælpe langt flere. Og man kommer ud af den perverse situation, at de stærkeste flygtninge, der har råd til at købe assistance fra kyniske menneskesmuglere, får massiv og meget dyr hjælp i EU, imens 90 procent af verdens flygtninge overlades til et økonomisk trængt FN-system i nærområderne.    

Ændringen betyder ligeledes, at reelle flygtninge med et beskyttelsesbehov ikke skal tage den livsfarlige tur over middelhavet.

Samtidig vil asylbehandling i nærområdet få migranter uden beskyttelsesbehov - og uden udsigt til asyl - til i vid udstrækning at afholde sig fra at rejse til Europa, da muligheden for at blive i EU som illegal forsvinder.

Det sidste er afgørende, fordi færre migranter uden berettigelse i asylsystemet medfører, at ressourcerne kan bruges på de reelle flygtninge. Samtidig vil de ændrede incitamenter for migranter sætte en effektiv kæp i hjulet for de menneskesmuglere, der de seneste år har tjent milliarder - og trukket et spor af død, vold, slaveri og voldtægt efter sig.

Der findes ikke en socialdemokrat, der påstår, at udspillet er perfekt eller let at gennemføre. Heller ikke skribenten. Det bliver en udfordring at sikre ordentlige levevilkår for flygtninge, der får asyl og skal integreres i nærområdelandene fremfor i Europa. Ligesom det bliver en udfordring at sikre ordentlige forhold i de modtagecentre, hvor flygtningene afventer afgørelsen af deres asylsag.

Derfor er det fair at diskutere udspillet og være kritisk. Men før man hælder udspillet af brættet, skylder man verdens mest udsatte flygtninge at stille sig selv spørgsmålet. Hvad så i stedet for?

Status quo er en situation, hvor titusind er druknet i middelhavet. Lig efter lig - døde gravide kvinder og børn. Indenfor de seneste måneder er rædselskavalkaden blevet fulgt op af CNN med rapportager fra slaveauktioner i Libyen, hvor piger tvinges til prostitution og mænd sælges som tvangsarbejdere.

Det hele foregår på Europas dørtrin. Det hele er veldokumenteret og velkendt.

Jeg hører ingen, der åbent forsvarer status quo. Men at kritisere Socialdemokratiets udspil uden selv at have reelle alternativer ender samme sted.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Naser Khader
25.04.19, 14:30
Der skal stilles højere krav til indvandrerkvinder, så de får en langt større tilknytning til arbejdsmarkedet. Læs mere
Af Mikael Jalving
25.04.19, 12:40
Filminstruktøren Ulaa Salim hylder en letkøbt fromhed uden hold i virkeligheden. Læs mere
Af Nauja Lynge
25.04.19, 12:29
Hun lover grønlændere egen udenrigspolitik. Statsministeren afviser at gradbøje grundloven. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.04.19, 16:08
Danmark har brug for en statsminister, der repræsenterer hele den danske stat. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.04.19, 15:09
Om cigaretafgifter, lafferkurven, topskatten og behovet for reformer Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her