Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fusk med SU er endnu en grund til at bekæmpe parallelsamfund

Når tre ud af fire SU-fuskere har ikke-vestlig baggrund, kan højere straffe og mere kontrol ikke stå alene. Vi bliver nødt til at gøre op med de parallelsamfund, hvor kulturen socialiserer til bedrageri.

3 ud af 4 der tages i at snyde sig til højere SU, er ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Det er en rystende og massiv overrepræsentation. Særligt fordi ikke-vestlige indvandrere og efterkommere alene udgør 10 pct. af SU-modtagerne.

Snyderiet foregår som følger: En unge bor hjemme hos sine forældre, og er kun berettiget til hjemmeboende SU -max 2.625 kr. om måneden. Den unge skaffer sig så en C/O-adresse hos en ven, så den unge kan få udeboende SU på 6.090 kr. om måneden, og dermed mere end fordoblet sin SU. Uberettiget og ulovligt.

Tallenene understreger behovet for et opgør med mentaliteten, kulturen og værdierne i de parallelsamfund, som desværre findes i udsatte boligområder, og som er en væsentlig bagvedliggende forklaring på, hvorfor ikke-vestlige indvandrere og efterkommere gang på gang ender i de forkerte statistikker.

Oplysningerne om den etniske sammensætning i gruppen af SU-fuskere stammer fra et folketingssvar på et spørgsmål, jeg stillede uddannelses- og forskningsminister Søren Pind før jul. Historien startede i Berlingske, men har i løbet af i dag spredt sig til de fleste medier. I virkeligheden er historien ingen nyhed.

Læser man bogen Sort Land, Ahmad Mahmouds beskrivelse af livet og mentaliteten i det udsatte boligområde Askerød, eller Yahya Hassans beskrivelse af sin opvækst i Gellerup, er systematiseret snyd med sociale ydelser som SU velbeskrevet af de to førstehåndsvidner. Lignende fortælling kan genfindes i Morten Papes kraftpræstation af en roman, Planen, om forfatterens opvækst i Urbanplanen på Amager.

At vi i dag lader generationer af socialt udsatte børn og unge vokse op i parallelmiljøer, der socialiserer til socialt bedrageri, er et utilgiveligt svigt. Intet menneske fødes med et sæt værdier. Værdier og kultur er noget man lærer af sine omgivelser. Derfor svigter vi de børn, som fødes ind i miljøer, som Yahya Hassan beskriver med ordene:   

Tag ud i en hvilken som helst ghetto. Tag til Gellerup, tag til Trillegården, tag til Nørrebro, tag til Tingbjerg. Så ved du, hvordan tingene hænger sammen. Alle sælger hash, alle stjæler, alle hæler. Mine fætre gør det. Alle gør det. Jeg kender de her mennesker. Det er sådan, det miljø er”.

Børn der vokser op under de vilkår, frarøves reelt chancen for at klare sig i voksenlivet.

Yahya Hassans beskrivelse af Danmarks parallelsamfund og udsatte boligområder hører formentlig til blandt de mere kategoriske. Men at affeje digterens beskrivelse af hverdagen i Gellerup som letsindig omgang med erindringer, kan man ikke finde belæg for hos fx Morten Pape, Ahmad Mahmoud eller andre af parallelsamfundenes stærke stemmer.

Det er på høje tid, at de efterhånden mange vidnesbyrd om livet i udsatte boligområder belønnes med lige dele politisk handling og litterær hæder – indtil videre er det primært blevet til bogpriser og taletid i Deadline.

Når der skal findes løsninger, dur det ikke, at vi begrænser debatten om SU-fusk til et spørgsmål om strengere straffe og øget kontrol. Det er kun delvist svaret. Vi skal have indsatsen mod de værdier, der fremmer snyd, med.

Opgaven er at flytte parallelsamfundene mentalt og fysisk tættere på og ind i det danske – heldigvis ganske mangfoldige - fællesskab. Vi skal have integrationen til at lykkes i hele Danmark.

Socialdemokratiet har bl.a. foreslået, at vi skaber bedre muligheder for fritidsaktiviteter og fritidsjob i udsatte boligområder, at opskrivningen til vuggestuer sker automatisk, så flere familier bygger et stærkt bånd til det danske samfund tidligt i børnenes opvækst og vi har ligesom regeringen understreget behovet for at ændre beboersammensætningen i de udsatte boligområder. Blandt andet ved at rive udvalgte boligblokke ned, som det socialdemokratiske bystyre har succes med i omdannelsen af Gellerup-parken i Aarhus.

De børn som i øjeblikket vokser op i udsatte boligområder har brug for, at vi på Christiansborg omsætter alle gode viljer til politisk handling på tværs af blokkene.

De grupper og partier, der til daglig er de varmeste fortalere for velfærdsstaten, bør også være de hårdeste kritikere, når velfærdsstatens fundament af tillid undermineres af snyd.

Velfærdsstaten er ikke økonomisk truet af snyd med SU. Problemet er, at vores velfungerende gensidige forsikringssystem eroderer, hvis vi får mistanke om, at nogle grupper alene modtager ydelser uden at løfte fællesskabets forpligtelser - eller endnu værre snyder sig til ydelser.

Derfor er parallelsamfund præget af socialt bedrageri en farlig cocktail for velfærdssystemer bygget på tillid.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.19, 17:08
Det må man håbe for briternes og vores skyld. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere