Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er det sosuen eller sygeplejersken, som får for meget i løn, Sophie Løhde?

Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn.

Innovationsminister Sophie Løhde har blæst til angreb på lønnen i den offentlige sektor. ”Den offentlige sektor skal ikke være lønførende”, kan man forstå på Sophie Løhde. Lønnen skal ned. Men hvem er det egentlig, der ikke er sin løn værd, Sophie Løhde?  

For det første er det værd at bemærke, at præmissen for ministerens angreb er forkert. Den offentlige sektor er ikke lønførende sammenlignet med den private. I bedste fald er argumentet altså irrelevant. I værste fald manipulerende.

For det andet skal man være opmærksom på, at regeringen er stærkt selektive med, hvilken årrække de bruger, når de sammenligner lønudviklingen i det offentlige vs. den private sektor. Regeringen fokuserer på startåret 2008. Havde Sophie Løhde i stedet sammenlignet lønudviklingen over en længere periode, havde billedet været et andet. Som sædvanlig skal man altså være på vagt, når regeringen har haft fingrene i den kreative regnemaskine.

For det tredje skal man vide, at sammensætningen af medarbejdere i den offentlige sektor har stor indflydelse på, hvordan lønudviklingen er, når man ikke opdeler efter faggrupper, men blot sammenligner offentlig og privat. Lidt teknisk, men vigtigt.

I den offentlige sektor er der kommet relativt flere ledere og administrative medarbejdere, og derfor relativt færre varme hænder. Samtidig er andelen af løntunge akademikere og journalister i gruppen af administrative medarbejdere steget.

Hvis andelen af medarbejdere med lange uddannelser – og dermed højere løn – stiger i kommunerne, vil den gennemsnitlige løn også gøre det, men det betyder ikke, at velfærdsstatens frontsoldater – sosuerne, lærerne, pædagogerne, sygeplejerskerne osv. – nødvendigvis får mere i løn.

DR påviste tidligere i år, at kommunale direktører i flere tilfælde har fået fratrædelsesbonusser, selvom de er fortsat i jobbet. Det dur selvfølgelig ikke. Men når jeg taler med sygeplejersker, lærere og sosu-assistenter, er der saftsuseme langt imellem historierne om, hvordan de er blevet forgyldt med millionbonusser.

Jeg synes ærlig talt, at regeringen skylder at vise respekt for de mennesker, der hver eneste dag gør en kæmpe forskel med at pleje vores syge, hjælpe vores ældre og undervise vores unger. I stedet går Sophie Løhde forrest i et kollektivt og unuanceret angreb på deres løn.

Det er en ommer, og hvis regeringen vil tages seriøst, må Sophie Løhde melde klart ud: Er det sygeplejersken eller sosuen, der får for meget i løn?

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.