Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Venstre kvæler dansk landbrug

Venstre kvæler dansk landbrug i et anfald af misforstået tolerance. Det er ikke for landbrugets eget bedste, når det gamle bondeparti ignorerer, at der findes flere og flere rester af landbrugets sprøjtegifte i danske grøntsager.

Fødevarestyrelsens netop offentliggjorte pesticidrapport for 2016 er dyster læsning.

Fødevarestyrelsen har fundet, at der er sket en tredobling af andelen af sprøjtegift i danske grøntsager svarende til fund af rester af sprøjtegift i 27 procent af grøntsagerne. I rapporten fremgår det også, at der er fundet rester af landbrugets sprøjtegift på over en femtedel af dansk salat og danske kartofler, og at der er fundet sprøjtegift i op til halvdelen af den undersøgte danske spinat.

Taget i betragtning, at de nævnte grøntsager næsten var pesticidfri for fem år siden, er udviklingen stærkt bekymrende. For selvom niveauet endnu er under grænseværdierne, går udviklingen den helt forkerte vej. Og den stigende eksponering overfor sprøjtegifte (også under grænseværdierne) øger risikoen for sundhedsskadelige cocktaileffekter (effekten af at blive udsat for flere forskellige kemiske stoffer fra flere forskellige steder).

På trods af rapportens entydige konklusioner, er der ikke antydning af kritik af dansk landbrug eller smålige hensyn til danskernes sundhed at spore, når Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, kommenterer udviklingen.

Man kan stadig trygt og roligt sætte tænderne i de danske grøntsager. Det er vigtigt at markere, at niveauet er under det, hvor der skulle være sundhedsmæssige risici”, siger Erling Bonnesen, som også peger på, at måleapparaterne i dag er langt mere fintfølende end tidligere.

Jeg betvivler ikke, at Erling Bonnesen høster klapsalver hos Bæredygtigt Landbrug for sit heroiske forsøg på at tale problemerne væk. Men hos den mere eftertænksomme del af dansk landbrug bør rapporten vække til eftertanke. Vil man dansk landbrug det godt, skal der findes løsninger i stedet for undskyldninger.

De største tabere bliver landmændene, hvis ikke vi tager Fødevarestyrelsens rapport alvorlig. Venstres strudsestrategi kan ingen bruge. Det bedste salgsargument for danske landmænd – også de konventionelle – overfor deres udenlandske konkurrenter har alle dage været, at hvis du vil undgå sprøjtegifte i din mad, skal du købe danske produkter.

Socialdemokratiet går til alle pesticidforhandlinger med tanke på både natur, sundhed og dansk landbrug. Det gælder også, når vi i det nye år skal diskutere pesticidafgifter. Hvis Venstre vil dansk landbrug det bedste, så bør de smide fløjlshandskerne og sammen med Socialdemokratiet arbejde målrettet på sænke forekomsten af sprøjtegift i danske grøntsager. Til gavn for danskernes sundhed. Men i sidste ende også dansk landbrug som først og fremmest konkurrerer på kvalitet og fødevaresikkerhed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
23.03.18, 08:04
Det nationale bør og skal dyrkes. Læs mere
Af Naser Khader
22.03.18, 22:54
Vi bliver bombarderet med billeder af udhungrede børn og udpint jord, og det får os til at gribe dybt i pungen af medlidenhed. Men er det ikke i virkeligheden et forvrænget billede af Afrika, vi reagerer på? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.03.18, 17:15
Det bliver det bare ikke mere rigtigt af. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
22.03.18, 09:21
Slut med at glemme de vigtigste kort som sygesikringskortet og kørekortet. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.03.18, 11:28
Vær altid på vagt over for de velklædte skurke i politik, medier og uddannelse. Som oftest siger de ét, mener noget andet og gør noget helt tredje. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
20.03.18, 16:37
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.03.18, 12:42
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet. Læs mere
Af Josephine Fock
20.03.18, 09:37
Hvis du vil være sikker på, at PET ikke uberettiget ligger inde med oplysninger om dit sexliv, dit sociale netværk og din gæld, skal du aktivt kontakte dem selv. Det burde ikke være nødvendigt i et retssamfund. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.03.18, 08:16
Gode fagbøger rejser fælles anliggender, men medierne ser dem åbenbart ikke eller tier dem ihjel. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her