*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Venstre kvæler dansk landbrug

Venstre kvæler dansk landbrug i et anfald af misforstået tolerance. Det er ikke for landbrugets eget bedste, når det gamle bondeparti ignorerer, at der findes flere og flere rester af landbrugets sprøjtegifte i danske grøntsager.

Fødevarestyrelsens netop offentliggjorte pesticidrapport for 2016 er dyster læsning.

Fødevarestyrelsen har fundet, at der er sket en tredobling af andelen af sprøjtegift i danske grøntsager svarende til fund af rester af sprøjtegift i 27 procent af grøntsagerne. I rapporten fremgår det også, at der er fundet rester af landbrugets sprøjtegift på over en femtedel af dansk salat og danske kartofler, og at der er fundet sprøjtegift i op til halvdelen af den undersøgte danske spinat.

Taget i betragtning, at de nævnte grøntsager næsten var pesticidfri for fem år siden, er udviklingen stærkt bekymrende. For selvom niveauet endnu er under grænseværdierne, går udviklingen den helt forkerte vej. Og den stigende eksponering overfor sprøjtegifte (også under grænseværdierne) øger risikoen for sundhedsskadelige cocktaileffekter (effekten af at blive udsat for flere forskellige kemiske stoffer fra flere forskellige steder).

På trods af rapportens entydige konklusioner, er der ikke antydning af kritik af dansk landbrug eller smålige hensyn til danskernes sundhed at spore, når Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, kommenterer udviklingen.

Man kan stadig trygt og roligt sætte tænderne i de danske grøntsager. Det er vigtigt at markere, at niveauet er under det, hvor der skulle være sundhedsmæssige risici”, siger Erling Bonnesen, som også peger på, at måleapparaterne i dag er langt mere fintfølende end tidligere.

Jeg betvivler ikke, at Erling Bonnesen høster klapsalver hos Bæredygtigt Landbrug for sit heroiske forsøg på at tale problemerne væk. Men hos den mere eftertænksomme del af dansk landbrug bør rapporten vække til eftertanke. Vil man dansk landbrug det godt, skal der findes løsninger i stedet for undskyldninger.

De største tabere bliver landmændene, hvis ikke vi tager Fødevarestyrelsens rapport alvorlig. Venstres strudsestrategi kan ingen bruge. Det bedste salgsargument for danske landmænd – også de konventionelle – overfor deres udenlandske konkurrenter har alle dage været, at hvis du vil undgå sprøjtegifte i din mad, skal du købe danske produkter.

Socialdemokratiet går til alle pesticidforhandlinger med tanke på både natur, sundhed og dansk landbrug. Det gælder også, når vi i det nye år skal diskutere pesticidafgifter. Hvis Venstre vil dansk landbrug det bedste, så bør de smide fløjlshandskerne og sammen med Socialdemokratiet arbejde målrettet på sænke forekomsten af sprøjtegift i danske grøntsager. Til gavn for danskernes sundhed. Men i sidste ende også dansk landbrug som først og fremmest konkurrerer på kvalitet og fødevaresikkerhed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her