Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Venstre kvæler dansk landbrug

Venstre kvæler dansk landbrug i et anfald af misforstået tolerance. Det er ikke for landbrugets eget bedste, når det gamle bondeparti ignorerer, at der findes flere og flere rester af landbrugets sprøjtegifte i danske grøntsager.

Fødevarestyrelsens netop offentliggjorte pesticidrapport for 2016 er dyster læsning.

Fødevarestyrelsen har fundet, at der er sket en tredobling af andelen af sprøjtegift i danske grøntsager svarende til fund af rester af sprøjtegift i 27 procent af grøntsagerne. I rapporten fremgår det også, at der er fundet rester af landbrugets sprøjtegift på over en femtedel af dansk salat og danske kartofler, og at der er fundet sprøjtegift i op til halvdelen af den undersøgte danske spinat.

Taget i betragtning, at de nævnte grøntsager næsten var pesticidfri for fem år siden, er udviklingen stærkt bekymrende. For selvom niveauet endnu er under grænseværdierne, går udviklingen den helt forkerte vej. Og den stigende eksponering overfor sprøjtegifte (også under grænseværdierne) øger risikoen for sundhedsskadelige cocktaileffekter (effekten af at blive udsat for flere forskellige kemiske stoffer fra flere forskellige steder).

På trods af rapportens entydige konklusioner, er der ikke antydning af kritik af dansk landbrug eller smålige hensyn til danskernes sundhed at spore, når Venstres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, kommenterer udviklingen.

Man kan stadig trygt og roligt sætte tænderne i de danske grøntsager. Det er vigtigt at markere, at niveauet er under det, hvor der skulle være sundhedsmæssige risici”, siger Erling Bonnesen, som også peger på, at måleapparaterne i dag er langt mere fintfølende end tidligere.

Jeg betvivler ikke, at Erling Bonnesen høster klapsalver hos Bæredygtigt Landbrug for sit heroiske forsøg på at tale problemerne væk. Men hos den mere eftertænksomme del af dansk landbrug bør rapporten vække til eftertanke. Vil man dansk landbrug det godt, skal der findes løsninger i stedet for undskyldninger.

De største tabere bliver landmændene, hvis ikke vi tager Fødevarestyrelsens rapport alvorlig. Venstres strudsestrategi kan ingen bruge. Det bedste salgsargument for danske landmænd – også de konventionelle – overfor deres udenlandske konkurrenter har alle dage været, at hvis du vil undgå sprøjtegifte i din mad, skal du købe danske produkter.

Socialdemokratiet går til alle pesticidforhandlinger med tanke på både natur, sundhed og dansk landbrug. Det gælder også, når vi i det nye år skal diskutere pesticidafgifter. Hvis Venstre vil dansk landbrug det bedste, så bør de smide fløjlshandskerne og sammen med Socialdemokratiet arbejde målrettet på sænke forekomsten af sprøjtegift i danske grøntsager. Til gavn for danskernes sundhed. Men i sidste ende også dansk landbrug som først og fremmest konkurrerer på kvalitet og fødevaresikkerhed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Christian Rabjerg Madsen (f. 1986), medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt i den Sydjyske storkreds. Christian er miljøordfører - og interesserer sig derudover for integration, værdidebatten og for at skabe et Danmark i bedre balance. Christian er opvokset i Syddanmark, uddannet i Statskundskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet både i den private og offentlige sektor.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
23.07.18, 11:12
Islam er en grusom totalitær ideolog, hvis symboler ikke hører hjemme i offentlige danske institutioner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.18, 00:22
Man tror næppe sine egne øjne, når man læser Weekendavisens og dens chefredaktørs fabuleringer om Donald Trump. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.07.18, 08:05
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering. Læs mere
Af Harun Demirtas
20.07.18, 15:04
Når du stempler kvinder med tørklæder som undertrykte, hvorfor bliver du så ikke glad, når du ser dem ude og arbejde og endda har taget en uddannelse? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.07.18, 13:31
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret? Læs mere
Af Majbritt Maria Nielsen
20.07.18, 12:51
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.07.18, 22:25
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.07.18, 19:00
Hvis Harun Demirtas vil være helt sikker på at sprede maksimalt had mellem danskere og muslimer, skal han bare fortsætte med at sige, at etniske danskere må finde et andet land, hvis de ikke er enige med Harun Demirtas. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
19.07.18, 17:54
I Randers ligger et bjerg af plastik. Omkring 700 tons kødbakker, folie og plastemballage, der kunne genanvendes, men som i stedet er blevet en skamstøtte over regeringens langsommelighed og manglende grønne ambitioner. Læs mere
Af Jens Kindberg
19.07.18, 11:37
Der er aldersgrænse på hyggelotto, men ikke på hardcore gambling. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her