Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er der grund til at danse på Jamaica?

Det tyske valg gav store vælgerlussinger til de store partier. Socialdemokratiets Schulz kunne ikke vende bøtten. Merkel er fortsat kansler trods tilbagegang. Og så skal vi genopfriske en gammel børnesang.

Du husker sikkert den gamle børnesang ”Jamaica-dans”. Den starter med ordene, ”Dengang jeg kom med et skib til Jamaica, da holdt man en mægtig fest”. Da det tyske valg blev afgjort i går, blev "Jamaica" et nøgleord, men den mægtige fest blev desværre en fuser. Regeringspartierne CDU/CSU og SDP har tilsammen mistet mere end 13% af sine vælgere. Og mens Angela Merkel fortsætter som kansler, så har socialdemokraten Martin Schulz allerede meddelt, at SDP ikke bliver regeringsparti i de næste fire år.

Et klogt og nødvendigt valg, må jeg sige. Martin Schulz blev hentet ind fra Bruxelles som SDP’s store frelser. Manden der skulle slå Merkel. Men trods et opsving i meningsmålingerne så har han overhovedet ikke formået at true Merkel.

Som medlem af regeringen, har Martin Schulz på den ene side skulle forsvare den førte politik, og på den anden side kritisere Merkel. Det er en nærmest umulig opgave, gg det har de tyske socialdemokrater betalt prisen for, med det dårligste valg siden 2. verdenskrig.

Og konsekvensen bliver, at socialdemokraterne i stedet bliver største oppositionsparti. Den titel vil Schulz og co. ikke give til AfD, der er stormet ind i parlamentet med knap 13 %. Og interessant er det, hvor AfD har hentet de stemmer. Mere end en million stemmer er hentet hos Merkel. Knap 900.000 stemmer er hentet som SDP og Linke. Og næsten 1,2 millioner stemmer er hentet hos folk, der ikke stemte ved sidste valg.

Stemmeprocenten er steget med cirka 4 procent, og det kan tyde på, at rigtig mange af dem har proteststemt mod de etablerede partier, som vi også har set andre steder. Desværre. For den protest bør virkelig mane til eftertanke. Hvorfor protesterer så mange i Tyskland mod de, der har haft ansvaret? Skyldes det flygtningekrisen, de store sociale skel, at mange skal have flere jobs for bare at kunne få råd til et simpelt liv? Det er nok for tidligt at sige med sikkerhed. Men hvis ikke man i CDU og SPD begynder at forstå utilfredsheden, så har Tyskland ikke set AfD toppe endnu. 

Og hvor efterlader det her så Tyskland? Det er måske for tidligt at sige, men meget tyder på en såkaldt Jamaica-koalition mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne. Er der grund til at juble over det? Ikke rigtigt. Men ingen har lyst til at samarbejde med AfD. Socialdemokraterne har sat sig i oppositionen, så Jamaica-koalitionen er den eneste flertalsregering, der ser sandsynlig ud.

Jeg mener bestemt ikke, der er grund til at danse over det. Det er der andre, der må gøre. Og det er der givetvis også blevet hele natten.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her