*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tilliden til fødevaresikkerheden skal genoprettes

Sommerens æggeskandale har vist store brister i det europæiske fødevaresamarbejde. Skandalen lægger op til debat om, hvorvidt der skal strammes yderligere op på reglerne omkring fødevaresikkerhed.

Vi kan ikke undgå at spise fødevarer fra andre lande. Derfor er vi afhængige af, at de øvrige EU-landes fødevarekontrol fungerer. Desværre har æggeskandalen vist, at der er plads til forbedringer.

Skandalen har indtil videre berørt 15 EU-lande. Heriblandt Danmark hvor Fødevarestyrelsen har fundet næsten 30 ton æg, der er forgiftede. De fleste af æggene er blevet solgt.

Æggene er blevet forurenet med insektgiften fipronil, der - heldigvis - i de mængder det er fundet i æggene, ikke er sundhedsskadelige. Men giften er ulovlig i forbindelse med fødevareproduktion, og har absolut intet at gøre i hverken dyre- eller menneskekroppe.

Det, der er skræmmende i den her sag, er, at de hollandske myndigheder tilsyneladende allerede i november sidste år blev gjort opmærksomme på problemet. Alligevel gik der over et halvt år, før det blev offentliggjort, at millioner af forgiftede æg allerede var sendt ud i Europa. Det er simpelthen ikke godt nok!

Vi skal kunne stole på, at de fødevarer vi køber i butikkerne eller får serveret i kantinen eller på restauranter, ikke indeholder stoffer der er sundhedsskadelige. Måske er giften endt i æggene ved en fejl. Vi ved det ikke. Men uanset hvad så er det de enkelte landes myndigheders ansvar i samarbejde med EU at få stoppet en spredning, inden det er for sent. Vi kan hverken vente halve eller hele år på, at der sker noget, når vi taler om fødevaresikkerhed. Og i den her sag tyder det på, at EU og de hollandske myndigheder har fejlet.

Seneste nyt er, at 5.000 tyske fjerkræ forgiftet med fipronil er blevet fundet af myndighederne i Polen. Og frygtscenariet er naturligvis, at vi hverken har set de sidste forgiftede æg eller fjerkræ. Men frygten er naturligvis også, om vi så kan være sikre på,  hvad vi ellers putter i munden.

Vi skal have tillid til at landenes myndigheder og EU samarbejder, når en sag er ved at opstå. Derfor er det uacceptabelt, at de hollandske myndigheder ikke agerede hurtigt nok. Og derfor er det også værd at kigge nærmere på, om kontrollen af fødevarerne er god nok, hvis det, som tilfældet er, i så stor stil overlades til medlemslandene at agere.

EU’s kommissær for fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis, har indkaldt til et krisemøde om sagen. Det er godt, og det er nødvendigt, for der skal strammes op på fødevaresikkerheden inden for EU’s grænser. Men spørgsmålet er, om møder gør det alene. Jeg tvivler. Vores fødevarer transporteres i dag over mange landegrænser, inden maden når vores spiseborde. Det er et faktum. Derfor bliver vi også nød til at sørge for, at kontrollen hen over grænserne bliver langt bedre.  Det er naturligvis noget jeg vil følge op på i løbet af efteråret, for det nytter ikke, at vi skal gå rundt og være bange for, at vores fødevarer skader os.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her