*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lad os komme af med rejsecirkusset i EU, Macron

Måske giver valget af Macron mulighed for at komme af med Europa-Parlamentets rejseri mellem Bruxelles og Strasbourg. Ja tak.

Når snakken falder på EU-bureaukrati af værste skuffe, er eksemplet ofte det rejsecirkus, som finder sted mellem Bruxelles og Strasbourg.

Cirka en uge hver måned er Europa-Parlamentet desværre, til alle folkevalgtes og ansattes kæmpe irritation - på nær nogle enkelte virkelighedsfjerne franskmænd - nødt til at rejse fra Bruxelles til Strasbourg, for at afholde alle ugens møder.

Et rejsecirkus, som har stået på i årevis, som er spild af ressourcer, og som franskmændene indtil nu har holdt stædigt fast i, fordi der har været symbolsk betydning i at have parlamentet liggende i Strasbourg. Strasbourg er en grænseby mod Tyskland. Symbolikken er derfor også tydelig, men efter min mening forældet. Tidligere var den symbol på freden og samlingen af Europa. I dag er Europa-Parlamentets sæde i Strasbourg mest et symbol på det bureaukratiske EU, der ikke kan finde ud af at stoppe noget tåbeligt og dyrt. Men nu er der måske ved at ske noget.

Men efter valget af Macron og med de igangværende brexitforhandlinger, blandt andet om placeringen af de to EU-organer, det europæiske lægemiddelagentur og den europæiske bankmyndighed, som skal flyttes fra Storbritannien til EU-27, så er der måske håb for at slippe af med rejsecirkusset.

Rygterne har i hvert fald svirret de seneste dage i EU-systemet om at Frankrigs nye præsident Macron kunne være åben overfor at bytte Europa-Parlamentets hovedsæde ud med et stort og prestigefyldt EU-agentur.

Lægemiddelagenturet er et af EU’s større organer, og det kunne snildt placeres i Strasbourg. Parlamentets bygninger ville være et oplagt domicil, og lægemiddelagenturet er et stort agentur med omkring 900 ansatte. Det kunne være en acceptabel handel for franskmændene, som går meget op i den slags.

København er en af de byer, der har budt ind på at få EU’s lægemiddelagentur placeret inden for sine bymure. Og jeg synes også, at København og Danmark på mange måder er en ideel kandidat som muligt nyt hjemsted for agenturet. Vi har en meget stærk medicinal- og healthtech-sektor i Danmark, og vi har rigtig meget ekspertise på lægemiddelområdet. Så jeg støtter varmt Københavns kandidatur.

Men hvis der faktisk tegner sig en reel mulighed for at slippe af med en af de ting ved EU, som simpelthen er noget af det mest absurde, nemlig rejseriet mellem Bruxelles og Strasbourg, og noget, som millioner af EU-borgere, herunder også titusindvis af danskere, er imod, så synes jeg, det er værd at bakke op om. Rejseriet er symbolet på meningsløst bureaukrati for stort alle andre mennesker end franskmændene, og det er så afgjort værd at få gjort en ende på. Også selvom det i givet fald ville betyde, at Danmark så ikke fik agenturet - eller for dens sags skyld nogen af de 19-20 andre EU-lande, der også har budt ind på at få det.

Macron har meldt ud, at han gerne vil reformere EU, så lad det være et oplagt sted at starte. Det forlyder endda, at der er flere i hans kreds, som også kan se fornuften i at sløjfe parlamentets sæde i Strasbourg. Og det ville tjene franskmændene til ære og være EU til gavn, at vi endelig får afviklet det vanvittige rejseri.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.12.17, 10:57
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her