Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Med Schulz bliver kanslerkampen i Tyskland intens

Spændende valg i Tyskland i år. Schulz bider Merkel i haserne. Rød mod blå-classic, tilsat et strejf af storpolitik om EU’s fremtid sat i en ren ’pro EU’-ramme.

Tyskland - vores store nabo i syd, en ekstrem vigtig handelspartner for Danmark og en af de største aktører i EU – har valg til september. Angela Merkel ønsker at blive kansler for fjerde gang. Men nu får hun kamp til stregen. I weekenden valgte de tyske socialdemokrater, SPD, ny spidskandidat. Det blev Martin Schulz. Han har siddet i Europa-Parlamentet i 23 år. I en årrække var han formand for den socialdemokratiske gruppe i Parlamentet, og de sidste fem år har han været formand for hele Europa-Parlamentet.

Med Schulz får Merkel langt mere modstand, end hun nok ønsker sig. Målinger af, hvem tyskerne foretrækker, viser i hvert fald, at Martin Schulz, inden valgkampen er gået i gang, allerede kun er få procentpoint efter Merkel.

Valget i Tyskland bliver således ret spændende. Det skiller sig dog også ud fra en række af de andre valg, vi ved, der kommer, i Europa i år. Der skal være valg i Holland i marts, fransk præsidentvalg i april og maj, og der forventes også et italiensk valg inden for en overskuelig periode.

I disse lande står populistiske partier meget stærkt op til valgene. Geert Wilders Frihedsparti står i nogle målinger til omkring 20 procent. Nogle mener, han derfor kan blive kongemager. I hvert fald mener han det selv. I Frankrig anses det nærmest for et faktum, at præsidentvalget kommer til at stå mellem den højreradikale Le Pen og den højrepopulistiske Fillon. Både mega blåt og ligeledes mega EU-skeptisk, hvis målingerne kan tages for pålydende. Begge lande var med til at starte EF, og begge er kernelande i eurozonen. Hvad der sker her, betyder rigtig meget for, hvad der sker med EU generelt. Læg hertil usikkerheden fra Italien, hvor det ikke er utænkeligt, at 5-stjernebevægelsen kan vinde regeringsmagten. De vil have Italien ud af eurozonen.

Som modvægt til disse står Tyskland. Der er EU-modstand fra Alternative fur Deutschland, og der er kritik af EU’s økonomiske politik fra Die Linke. Ingen af de to partier vil dog nu - med Schulz returnering hjem til tysk politik - formå at tage hovedfokus i valgkampen.

Det bliver derimod en kamp mellem CDU og SPD - mellem Merkel og Schulz. To personer og partier, der er yderst varme tilhængere af EU, af en relativt åben flygtningepolitik og af behovet for en yderligere integration af finanspolitikken i eurozonen.

Sat på spidsen er den største uenighed mellem de to spørgsmålet om den førte økonomiske politik. Skal der være mere blå nedskæringspolitik og hårde krav til eurozonens skrantende sydlige medlemmer, eller skal der være klassisk rød keynesiansk ekspansiv finanspolitik med et nyt solidarisk gældshæftelsessystem?

Mit bud er, at Merkel får nok at se til. Hun ikke kan tage sejren for givet. Selvom SPD ikke står vildt stærkt i målingerne lige nu og mærker presset fra AfD i form af frafaldne SPD-vælgere, så har partiet med Martin Schulz hjemkomst fået nyt blod og en campaigner af rang i front. Schulz er hamrende dygtig som debattør, som strateg og som politikudvikler.

Det bliver med andre ord rød mod blå-classic, tilsat et strejf af storpolitik om EU’s fremtid sat i en ren ’pro EU’-ramme, og uden populistisk politik fra de to kanslerkandidater. Jeg sidder klar ved skærmen for at følge dét slag. Kedeligt bliver det ikke.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her