Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære Løkke, klimaet fortjener mere end tre linjer i åbningstalen

Regeringen skal på banen med mere ambitiøs og konkret politik på klimaområdet, ellers sakker Danmark bagud og kloden taber.

I går godkendte vi i Europa-Parlamentet ratificeringen af klimaaftalen fra Paris, som blev til i FN-regi. Paris-klimaaftalen erstatter Kyoto-protokollen.

Det var med både stolthed og glæde, at jeg trykkede på ja-knappen. I Paris lovede verdens lande hinanden, at nu skal der altså handles. Og i EU har vi nu bekræftet, at vi er med på at forpligte os til at handle. EU’s godkendelse betyder, at aftalen meget hurtigere træder i kraft, end den ellers ville. Kina har allerede godkendt, USA også. Sammenligner vi med Kyoto, tog det 8 år at få den ratificeret. Det betyder også, at landene skal levere på seriøse og ambitiøse klimapolitiske mål.

Stort set samtidig med at vi stemte om det i Europa-Parlamentet, stod Statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen i et flot Dannebrogsudsmykket Folketing. Statsministeren talte også om klimaet. Han fortalte ganske kort, men dog med rette, at danske virksomheder er nogle af verdens bedste til grøn omstilling og klimateknologi.

Desværre var der ikke nogle nye ambitioner at hente fra statsministeren i forhold til klimaet. Det eneste, han ud over omtalen af virksomhederne foreslog, var, at Danmark også hurtigt ratificerede Parisaftalen. Og imens han talte, leverede vi andre på den opgave.

Ratificeringen er et vigtigt internationalt skridt, det kan Løkke og jeg godt blive enige om, men den vil ikke i sig selv fastholde, at danske virksomheder fortsætter med at være i front på det grønne område. Der skal altså andet og mere til. Der skal forskning, masser af investeringer og en smule økonomisk pres til, at virksomheder tænker i nye grønne løsninger.

Intet af dette hørte vi om fra talerstolen. Ingen klare og tydelige grønne politiske udspil fra regeringen. Desværre. Det ville ellers være godt både for virksomhederne selv, for jobskabelsen og for CO2-udledningen.

Danmarks hidtidige og meget vigtige bidrag i klimakampen har været ideerne, teknologierne og viden om, hvad der virker, når vi skal arbejde og leve klimavenligt, samt politisk vilje til at fastholde denne førerposition. Med denne regerings lidt tilbagelænede ”vi har da gjort det meget godt”-tilgang til klimapolitikken, kommer vi ikke til at bidrage med nye ideer, ny viden og ny teknologi i fremtiden.

Og teknologiske løsninger og smutveje er der brug for, hvis vi skal holde temperaturstigningerne i ro. Med Parisaftalen lovede verdens lande hinanden, at temperaturerne på kloden ikke må stige ret meget mere.

Allerede nu har de stigende temperaturer konsekvenser for hundredetusindvis af mennesker, som kæmper med store problemer som tørke, oversvømmelser og lignende ødelæggende vejrfænomener. Uden ambitiøse klimapolitiske indsatser fra verdens lande både sammen og hver især, vil temperaturstigningen komme helt ud af kontrol og med voldsomme klimatiske konsekvenser til følge.

Derfor er det virkelig ærgerligt, at regeringen er så uambitiøs, som tilfældet er. Ærgerligt for klodens klimasundhed. Ærgerligt fordi der er stadig et voldsomt behov for nye gode ideer til nem og effektiv grøn omstilling. Og ærgerligt fordi vi endda kan ende med at sætte arbejdspladser og konkurrencedygtighed i de grønne sektorer og industrier over styr.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Eva Kjer Hansen
19.01.18, 10:09
Det er næppe en forudsætning for at løse rollen som økonomisk vagthund, at man er tilstede inde i Finansministeriet (eller at man kan gå dertil fra den nuværende adresse lige ved Amalienborg). Læs mere
Af Naser Khader
19.01.18, 08:09
Mainstream medierne kan simpelthen ikke komme sig over, at Trump blev valgt, og de er fast besluttede på, at han skal ned med nakken. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
18.01.18, 12:52
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne. Læs mere
Af Jens Kindberg
17.01.18, 19:19
Giveren er privat, og modstanderen er kommunen, som ikke vil gøre det muligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.18, 17:36
Mediernes behandling har været udsøgt ringe. Læs mere
Af Christel Schaldemose
17.01.18, 13:35
Europa-Kommissionens længede ventede plastikstrategi kommer med langsigtede mål, men med her-og-nu-handlinger på størrelse med mikroplastik. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
17.01.18, 12:15
København skal ikke leve af statslige arbejdspladser Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
17.01.18, 08:21
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her