*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grådige medicinpriser udpiner vores sundhedsvæsen

Medicinalfirmaer bruger smuthuller i loven til at tage vanvittige priser. Det skal stoppes.

Eksklusivaftaler på medicin til sjældne sygdomme så som medicin til for tidligt fødte børn udnyttes til at hæve prisen med 4000 procent. Det viste DR i en dokumentar i denne uge. De viste også, at et firma havde opkøbt et lille firma, der lavede hepatitis C-medicin. Ved opkøbet hævede de priserne på produktet til helt uhyrlige summer. Vel at mærke uden at det nye firma havde haft nogen som helst udviklingsomkostninger.

Firmaets danske repræsentant mente dog, at de havde købt en lotteriseddel og ikke kunne vide, om de ”vandt”. Mærkeligt at man er villig til at betale 11 milliarder amerikanske dollars for en ”usikker” lodseddel.

For nylig har vi også set Lundbeck blive dømt for ulovlig virksomhed, da de betalte konkurrenter for at udskyde deres adgang til markedet. Selvfølgelig med henblik på at Lundbeck fik markedet for sig selv.

Alle tre eksempler vidner om ualmindelig elendig moral hos dele af medicinalbranchen. Eller hvis man ikke vil tale om moral, så viser det i hvert fald en uacceptabel grådighed. En grådighed, som jeg synes, vi skal stoppe. Så hurtigt som muligt. Aktionærerne tjener stort, imens patienterne taber stort. I Danmark har vi godt nok valgt at sige, at patienterne skal have den bedste medicin, uanset prisen. Men hvis denne grådighed fortsætter, er det slet ikke sikkert, vi kan blive ved med det.

Jeg mener, vi skal stoppe grådigheden, så hurtigt vi kan.

Selvfølgelig er det i samfundets interesse, at der er nogle, der investerer i at udvikle ny medicin og får dækket omkostningerne ved at drive forretning herved. Meget medicin redder og forlænger liv, eller øger livskvaliteten for syge mennesker.

Derfor er der også brug for, at firmaer kan satse og udvikle og sidenhen får investeringen i hus. Patenter af et vist omfang er derfor et nyttigt redskab. Men det skal gøres ordentligt.

Eksklusivaftaler bør slet ikke kunne gælde produkter, der allerede har været på markedet, inden eksklusivaftalen gennemføres. Apotekerne kunne jo fremstille medicinen til de for tidligt fødte pærelet, inden medicinalfirmaet opnåede eksklusivitet. Hvorfor så overhovedet give den eneret? Her må vi se på, om det europæiske medicinagenturs beslutning holder. Og hvis det er lovligt, skal loven laves om så hurtigt som muligt.

Ny livsvigtig eller helbredende medicin, som eksempelvis produktet mod hepatitis C, der nævnes i dokumentaren, kunne man underlægge en maksimumspris, for at produktet kan få lov at blive markedsført i EU. En pris, der afspejler de reelle udviklingsomkostninger og ikke bare en pris, der tilfredsstiller aktionærerne.

Hvis hele EU gik sammen om dette, er jeg sikker på, at firmaet ville acceptere prisen. Et marked med en halv milliard borgere vil selv ikke firmaet Gilead ønske at blive udelukket fra. Og opgive markedet tror jeg næppe, de gør, for med den grådighed så er en mindre indtjening i EU nok bedre end slet ingen indtjening i EU. Men skal det have effekt, skal EU’s medlemslande stå sammen. Ellers virker presset ikke.

Derudover skal der slås benhårdt ned på firmaer, som bruger Lundbeck-metoden ”pay for delay” - altså at betale sig fra at undgå konkurrence. Det er ifølge EU-domstolen ikke lovligt og heldigvis for det.

Hjælper intet af dette, må vi overveje, om vi skal lade det offentlige investere mere i udvikling af ny medicin og som modkrav til udviklingsmidlerne kræve lavere priser.

Den grådighed i dele af medicinalbranchen, som DR afslørede, er dybt forkastelig og skadelig for patienterne. Den skal stoppes så hurtigt som muligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her