*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU skal ind i kampen mod skattely, social dumping og farlig kemi

Unionens tilstand: Kommissionsformanden skal vise vilje til at skabe konkrete resultater for EU's borgere.

I morgen holder EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker sin årlige State of the Union-tale for os Europa-parlamentarikere i Strasbourg. Den svarer til, når Statsministeren ved Folketingets åbning i oktober holder tale. Talen bruges til både at give en status på unionens tilstand og til at komme med nogle bud på, hvordan aktuelle politiske problemstillinger skal løses.

Statsministerens tale i Folketinget får megen pressebevågenhed, den dækning kan Juncker ikke forvente. Pressedækning i Danmark eller ej - jeg håber, Juncker vil komme med et klart og kontant bud på, hvordan EU's krise post-Brexit løses. Jeg er sikker på, at han nok skal kommentere Brexit, men gør han det nu på den rigtige måde. For briternes snarlige exit fra det europæiske fællesskab har bestemt sat unionen under ekstra politisk og administrativ pres.

Jeg synes, det ville klæde formanden for EU-Kommissionen, hvis han brugte anledningen til at erkende, at Brexit er et symbol på den tillidskrise, som EU står midt i. Erkendelsen er nemlig første skridt til at gøre noget ved det. Jeg er ikke i tvivl om, at det er i Danmarks interesse, at vi er med i EU. Men hvis opbakningen til verdens største fredsprojekt skal genskabes, kræver det forandringer. Jeg håber, Juncker vil skitsere nogle af disse forandringer. En indsats som bør indeholde løfter om:

En markant indsats mod skattely og skatteunddragelse. Skattehuller skal lukkes, den ekstreme skattekonkurrence, der findes i EU i dag, skal stoppes, og virksomhederne skal betale skat af deres fortjeneste i det land, hvor fortjenesten er skabt.

En markant indsats for at bekæmpe social dumping, altså det løn- og jobpres, som den fri bevægelighed i for ureguleret form fører med sig. Juncker lovede for længe siden lige løn for samme arbejde på samme arbejdsplads. Det har han ikke leveret endnu, og imens frygter millioner af EU-borgere, at deres job snart forsvinder, fordi et billigere alternativ – ofte på unfair vilkår – dukker op et andet sted. Den fri bevægelighed skal ikke være så hellig, at vi ikke kan få lov at sikre arbejdstagernes løn, sikkerhed og rettigheder.

En markant indsats for at få forbudt mere af den farlige kemi, vi omgiver os med i vores hverdagsprodukter. Industrien er hidtil lykkes med at få overbevist Juncker og co. om, at det ikke er nødvendigt at regulere og forbyde farlige stoffer. Ingen dør jo af dem, er logikken. EU burde levere her. Det er pinligt, at det er industriens interesser, EU kommissionen varetager og ikke borgernes sundhed. Det øger ikke tilliden til EU-samarbejdet.

Og endelig en markant indsats for at få iværksat den beskyttelse af EU’s ydre grænser, som burde have været der for længst. Da Schengen blev iværksat, burde der samtidigt have været lavet en skudsikker plan for en ordentlig ydre grænsekontrol. Her svigtede EU-samarbejdet borgerne. Nu er der vedtaget nogle forbedringer, og nogle værktøjer er fundet. Nu må EU-kommissionen insistere på handling med lynets hast.

EU-kommissionen står ikke alene med ansvaret, men de har initiativretten. Og nu skal de altså tage nogle initiativer, ellers forsvinder den sidste rest af tillid til samarbejdet. Det vil være godt, hvis Juncker ville sige nogle af disse ting. Håbet skal ingen tage fra mig i hvert fald.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er sosuen eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for selv at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her