*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sædcellen skal på ret kurs igen

Også i solcremen truer farlig kemi nu sædcellens vej til ægget. Det er et politisk ansvar at få styr på kemien, så svømmekursen bliver god igen.

Sædceller bliver forvirrede af solcreme. UV-filteret forstyrrer hormonerne, så sædcellen ikke kan finde frem til ægget, der skal befrugtes. Det er som fluen, der fanges forvirret i flasken, og farer rundt uden at finde vejen ud – eller i sædcellens tilfælde - ind. For ganske nylig kom igen en ny undersøgelse fra Københavns Universitet og Rigshospitalet, der viste, at UV-filtrene sender sædcellen på slingrekurs rundt om sig selv. Eller sagt mere generelt: hormonforstyrrende stoffer er igen dokumenteret skadelige.

Hvad kommer det mig ved, tænker du måske? Dine små svømmere har aftjent deres værnepligt med tilfredsstillende resultat? Du har måske fået de børn du vil have? Eller sædcellens generelle præstationsevne er ikke noget, der tikker ind på top ti over de mest fængende emner i din hverdag.

Det kan jeg måske godt forstå.

Nogle enkelte forvirrede sædceller og en smule solcreme gør jo ikke umiddelbart den store forskel for dig. Eller du tænker, at du alligevel aldrig smider dig i liggestolen, og at sommeren i Danmark alligevel er for kort og for dårlig til, at det kan være det store problem.

Og hvorfor skal jeg som politiker beskæftige mig med det. Er ”red sædcellen” et nyt socialdemokratisk politikområde?

Det er jo et berettiget spørgsmål. Og her må jeg bare sige, at det faktisk er et større problem end de fleste går og tror. Undersøgelsen dokumenterer faktisk meget tydeligt, hvor slemt kemiske stoffer i vores hverdagsprodukter kan påvirke os mennesker.

Vi ved, at det i stigende grad er svært for folk at lave børn for egen kraft. Stadig flere søger hjælp. Det er træls for den enkelte familie, at man ikke kan få de børn, man gerne vil. Men det er også skidt for samfundet. Dels koster det mange penge i fertilitetshjælp, og dels er det selvsagt vigtigt for opretholdelsen af vores samfund, at vi får børn.

Og selvom man springer liggestolen over og tager på storbyferie om efteråret, så forsvinder problemet ikke.

UV-filtre er i andre produkter end solcreme. Mange tøjproducenter bruger eksempelvis UV-filtre i tøj, så farven ikke forsvinder. Og en række øvrige produkter i vores hverdag også indeholder forskellige skadelige stoffer: Pesticider i grøntsager, flammehæmmere i møbler, flourerende stoffer i mademballagen osv. Overalt i vores hverdag er der stoffer, der er uønskede, fordi de forstyrrer vores hormoner, skader børns hjerner eller fremkalder kræft.

Mængderne er så små pr. produkt, at det ikke er skadeligt, siger mange producenter. Og de bliver bakket op af lovgivningen. Den lovgivning vi har siger, at produkter ikke må sælges hvis de er farlige. Men vi falder ikke død om af produkterne. Og så virker det som om logikken er, at så er det ikke farligt. Men produkt for produkt påvirkes vi. Og påvirkningen i kombination, er problematisk. Nogle aborterer ufrivilligt, andre får børn med misdannelser på kønsorganer og andre igen, får bare svært ved selv at få børn. Men år for år finder vi os i det.

Det bliver med andre ord et samfundsproblem. Og dermed også politisk anliggende. Og jeg synes ikke, der bliver gjort nok. Nuvel, vi er lykkes med at forbyde nogle enkelte stoffer på EU-plan, men den store kemilovgivning REACH har ikke haft den helt ønskede effekt. Myndigheder autoriserer stadigvæk stoffer, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Og selvom vi også forsøger at kræve, at man skal erstatte farligere stoffer med mindre farlige stoffer, så viser det sig ofte over årene, at erstatningsstoffet slet ikke var så ufarligt, som vi havde håbet.

Mange organisationer og endda myndigheder, også danske, lader dog meget af ansvaret være op til den enkelte. De fortæller, at hvis du vælger økologisk, eller hvis du vasker tøjet, inden du bruger det, hvis du undgår cremer med x-, y- eller z-stof, så er du bedre stillet. Jeg gør det selv. Jeg forsøger økologi, undgår bestemte produkter og passer særligt på mine børn. Men en myre bygger ikke en myretue. Og den enkeltes ansvar eller indsats er god, men ikke tilstrækkelig.

Det er mit ansvar som politiker at få gjort noget ved det. Mit ansvar sammen med mine kollegaer i Europa og i Danmark. Politisk bør vi skubbe meget hårdere på, hvad angår at få sædcellerne på ret kurs igen. De farlige stoffer skal bekæmpes politisk og skal bekæmpes med hård hånd. Gør vi ikke det, svigter vi fremtidens generationer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.17, 11:48
Skulle man blive gymnasielærer? Så hellere lave en ironman. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her