*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dansk Folkepartis konsistente slingrekurs

Dansk Folkeparti kritiserer os i Socialdemokratiet for at slingre i kursen og reelt ikke stå ved vores udmeldninger. Problemet er bare, at jeg ikke på to hænder kan tælle alle de områder, hvor Dansk Folkeparti slingrer i kursen.
Min kollega i Europa-Parlamentet Anders Vistisen kan godt lide gamle ordsprog. Man må hyle med de ulve, man er i blandt. Sådan begynder han i hvert fald sit seneste indlæg på JP, hvor han går hårdt til både mit parti og min person for ikke at stå ved vores udmeldinger. Derfor vil jeg begynde med et andet gammelt ordsprog: Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus, Anders.
 
Anders Vistisen kritiserer Socialdemokratiet for slingrekurs på EU-området og social dumping. Slingrekurs? Skulle det komme fra et parti, der reelt ikke kan finde ud af, om de vil i regering eller ej, om de er for eller imod EU, om danskerne kan få en parallelaftale på Europol eller ej, om de vil skære i kontanthjælpen eller ej? Der er ret mange områder at komme efter. Den ene måned vil partiet i regering, men dog skal det først være efter næste valg, hvis opbakningen er lige så stor som nu. Måneden efter er regeringsdeltagelsen dog betinget af, at der iværksættes en folkeafstemning om EU. En folkeafstemning, som Dansk Folkeparti ikke selv kender indholdet af. Hvem skal anklage hvem for slingrekurs? 
 
Vi socialdemokrater er langt mere konsistente i vores politik, i vores forsvar af de svageste og i vores forsvar af lønmodtagernes interesser, end Dansk Folkeparti nogensinde har været. Og vi har taget ansvar, når der har været brug for det. Social dumping er ikke bare noget, vi taler om. Vi gør faktisk noget ved det, når vi har regeringsmagten. Det er langt fra tilfældet med Dansk Folkeparti. At tage ansvar er tydeligvis en svær sag for Danmarks største borgerlige parti, og at løbe fra regeringsmagten på denne måde er faktisk at holde sine vælgere for nar, vil jeg sige. 
 
Det samme kan siges om EU-kursen. Socialdemokratiets EU-kurs er konsistent. Vi er klare tilhængere af EU-samarbejdet. Det er hugget i sten. Dermed siger vi ikke, at der ikke er brug for forbedringer i samarbejdet, for det er der. Man skal da være ganske blind, hvis man ikke kan se, at der er behov for justeringer eller en hovedrengøring. Men siger vi dermed, at vi er imod samarbejdet? Nej, Anders Vistisen. Sig mig, hvornår er det blevet en synd at tage bestik af virkeligheden? Vi justerer med jævne mellemrum, men vi holder hovedretningen og melder klart ud til vores vælgere, hvor vi står i debatten. Det er mere, end man kan sige om Dansk Folkeparti. I sejler først mod nord, så mod syd, for så til sidst at sætte kurs stik øst. Først var I modstandere af EU, så var I lige pludselig for samarbejdet, hvis det blev forbedret (I blev dog aldrig konkrete på, hvad der skulle forbedres), og nu vil I så ud sammen med briterne, men I ved ikke lige hvordan. Den aftale skal briterne nemlig forhandle på plads for jer. Troværdigt? Langtfra. Konsistente? Ikke engang tæt på. 
 
Og til din kritik om Uber må jeg jo nok fortælle dig, at du løber med en halv vind. Vi socialdemokrater vil også have en task force, der skal sikre ordentlige forhold, og der skal sikre, at skatten bliver betalt. Det er vi helt enige i. Derfor bad vi socialdemokrater også myndighederne om at tage affære i forhold til Uber, og lige nu behandler domstolen en anmeldelse af Uber. Forskellen er, at vi socialdemokrater mener, at vi politikere bør afvente denne afgørelse, før vi sætter en sådan taskforce i verden. Afgørelsen skulle gerne komme her i begyndelsen af juli. Hvis ikke vi afventer den, så bliver vi pludselig til den dømmende magt, og sådan er vores samfund altså ikke bygget op. Derfor fremsatte Socialdemokratiet også et forslag om at sætte en taskforce i verden efter domsafgørelsen. Men det stemte Dansk Folkeparti jo imod, så hvorfor skyder I skylden på os? 
 
Som socialdemokrat er jeg ikke imod konkurrence. Det vil jeg lige slå fast. Det kan være ganske godt. Derfor er det også helt fint, at der er flere udbydere, der kæmper om forbrugernes gunst. Men helt grundlæggende skal det ske på fair vilkår. Det er det ikke, hvis arbejdsforholdene forringes eller sløres med begrundelsen om deleøkonomi. Den konkurrence, vi socialdemokrater er tilhængere af, er en reguleret konkurrence, hvor arbejdstagerne beskyttes, hvor skatten betales, og hvor sikkerheden af forbrugerne er i orden. Vi vil ikke forbyde Uber. Men vi vil sikre lige og fair konkurrence.
 
Jeg håber derfor, at Anders Vistisen og Dansk Folkeparti vil få lidt tyngde i argumenterne, næste gang I forsøger at beskylde socialdemokraterne for slingrekurs og vage holdninger. Jeres eget glashus er i hvert fald gået i stykker for længst med den ansvarsafskrivelse, I lægger for dagen. 
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.17, 15:32
Hvis ikke en skole må understrege, at julen udspringer af det kristne budskab, så er vi ude på det værdirelativistiske overdrev. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
13.12.17, 12:29
Drengebørn tager skade, hvis deres mødre har været udsat for ftalater under graviditeten. Alligevel har regeringen sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti fjernet afgiften på de skadelige ftalater. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her