*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Stop med at kalde danskerne umotiveret arbejdskraft

Er danskerne dovne og ikke deres løn værd? Denne opfattelse kan man få, når man lytter til de seneste udmeldinger fra danske arbejdsgivere.

Er danskerne dovne og ikke deres løn værd? Denne opfattelse kan man få, når man lytter til de seneste udmeldinger fra danske arbejdsgivere.

Tidligere i maj hørte vi, hvordan syv ud af ti nye jobs i Danmark er gået til udlændinge. Nyheden blev fulgt op af et kor af danske arbejdsgivere, der klagede over det ringe udbud af dansk arbejdskraft. Klagesangen er bestemt ikke ny. Dagsordenen har blot fået et nyt liv.

Dansk Industri satte trumf på ved at afblæse den økonomiske krise. I samme ombæring pointerede de dog, at hvis ikke Danmark blev mere produktiv og fik flere medarbejdere ud i virksomhederne, ville væksten udeblive. Især det digitale område skulle der satses på, og her var det især vigtigt, at virksomhederne havde gode muligheder for at ansætte dygtige udlændinge, lød det. Derfor var det yderst bekymrende, at et flertal i Folketinget ville skrotte den nuværende Green card-ordning, mente Dansk Industri.

Som Green Card-ordningen er nu, giver den lettere adgang til det danske arbejdsmarked for højtuddannet arbejdskraft uden for EU. Eller det var det, der var meningen. Men ordningen har i den grad ikke levet op til forventningerne. Over halvdelen af de folk, der kommer til Danmark på denne ordning, ender i enten lavtløns- eller ufaglærte jobs. Alligevel mener arbejdsgiverne, deriblandt Dansk Industri, at en skrotning af ordningen vil skade det danske erhvervsliv, da det dermed ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft.

Udmeldingen provokerer mig. I den grad. På den ene side klager arbejdsgiverne over mangel på kvalificeret arbejdskraft. På den anden side er det et faktum, at der er tusindvis af borgere - enten i a-kasserne eller på kontanthjælp - der har et brændende ønske om at komme i arbejde. Det undrer mig, at arbejdsgiverne ikke først tager fat på disse mennesker.

Der er noget fundamentalt galt med vores arbejdsmarked, når arbejdsgiverne foretrækker udenlandsk arbejdskraft, fordi de er mere ”motiverede”. Skal vi nu ikke bare være helt ærlige og kalde en spade for en spade? Mere "motiverede" lyder altså blot som ny måde at sige, at de udenlandske arbejdstagere er mindre krævende i forhold til arbejdsmiljøet og i øvrigt ofte er billigere. Der er en svaghed i vores arbejdsmarked, når arbejdsgiverne ikke tager et medansvar for at sikre opkvalificering og omskoling af de borgere, der allerede bor i Danmark, og der allerede er jobsøgende, men som måske bare mangler nogle kompetencer for at kunne bestride et af de ledige jobs.

Der er ikke noget at sige til, at nogle af vores mange ledige korser sig over de blå og lilla, når pisken over dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere i Danmark svinges, men guleroden rækkes frem til udenlandsk arbejdskraft.

Jeg anerkender, at der visse steder og i visse sektorer i Danmark mangler arbejdskraft, at blandt andet ingeniører og smede er en mangelvare. Men jeg begriber simpelthen ikke, hvorfor de danske arbejdsgivere ikke tager større ansvar for at sikre, at de kompetencer - de mangler - bliver skabt og ikke blot importeret. Og jeg begriber heller ikke, hvorfor de danske arbejdsgivere har brug for hele verden til at rekruttere folk i lønningsklassen 350.000 kr. årligt. Hvis det virkelig er helt særlige og helt uundværlige kompetencer, som disse mennesker besidder, skal de vel have noget mere i løn? Hvis vi tog en dansk nyuddannet ingeniør som eksempel, ville vedkommende jo ikke stille sig tilfreds med 350.000 kr. årligt. Og det er vel heller ikke så svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft, når arbejdsgiverne allerede - helt frit - kan rekruttere blandt 500 millioner EU-borgere, hvoraf mange er højtuddannet. Hvorfor skal der åbnes flere adgange til det danske arbejdsmarked, når der er andre løsninger at tage af? Løsninger der synes at være lige for næsen af os.

Én løsning kunne være, at arbejdsgiverne handlede i stedet for at kritisere. De kunne eksempelvis oprette langt flere praktikpladser, så de unge rent faktisk kan uddanne sig til smed eller lignende. Der er kronisk mangel på praktikpladser. Selvom flere praktikpladser ikke løser problemet i dag, er de en fremtidssikring. Samtidig burde arbejdsgiverne hjælpe med at omskole eller opkvalificere endnu flere voksne eksempelvis gennem den populære voksenlæring-ordning. Den ordning er god, fordi den rent faktisk giver voksne en overenskomstmæssig løn under uddannelse. Det vil sige, at lønnen svarer til, hvad en ikke-faglært lønmodtager får. Den indkomst er umådelig vigtig for motivationen, for når man er voksen, er udgifterne også derefter. Man har ofte børn, hus, bil osv.

Jeg underkender ikke, at der er udfordringer på arbejdsmarkedet. Der mangler reelt kompetencer visse steder. Uden tvivl. Mit budskab er, at arbejdsgiverne ikke udviser det fornødne ansvar for sagen. I for lang tid har de bare rekrutteret i udlandet - i stedet for at gøre noget for at opkvalificere folk herhjemme. Det virker for nemt.

Vi skal lade være med at kalde danskere umotiveret eller sige, at de ikke er deres løn værd. Uanset om det bliver sagt direkte eller indirekte. Den holder ikke. De fleste vil gerne arbejde, men selvfølgelig skal det være på ordentlige arbejdsvilkår, der ikke gør folk syge, og for en løn, som folk kan leve af. Det er ikke til diskussion. Det har vi i årtier kæmpet for at opnå. Men det kan være svært at få lov til at bevise sin jobvillighed, hvis udenlandsk arbejdskraft er villig til at gå for en mindre løn - ofte fordi de måske ikke ved, hvad de kan kræve af det danske arbejdsmarked.

Mit budskab er: Mangler borgerne herhjemme kompetencerne, så hjælp dem. Jo flere af de borgere, der allerede opholder sig i Danmark, som vi får i beskæftigelse, jo bedre er det for virksomhederne. Det påvirker de offentlige finanser positivt, hvilket er godt for erhvervslivet.

Der er ingen snuptagsløsninger, men der er trods alt løsninger, der kan bruges, uden at det tager år at komme i mål med dem. Det virker ærlig talt, som om viljen til at gøre det, der burde gøres, ikke er tilstede hos hverken regeringen eller arbejdsgiverne. Er sandheden i virkeligheden den, at manglen på arbejdskraft reelt er et ønske om arbejdskraft, der ikke brokker sig, og der accepterer en lavere løn, at denne arbejdskraft er nemmere at have med at gøre? Jeg håber det virkelig ikke. Inderst inde tror jeg det heller ikke, men det er nogle gange svært at tro andet, når jeg lytter til debatten.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er SOSU’en eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her