Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mens vi venter på en ny statsminister …

Knap er stemmerne fra EP-valget talt op, og i dag skal danskerne endnu en gang sætte et kryds. Men når valget til Folketinget er overstået, og en ny regering er blevet sat, er det vigtigt, at EU og Europa-Parlamentets arbejde kommer tilbage i danskernes bevidsthed. Det er faktisk vigtigt.

I dag går vi til valg for anden gang inden for 10 dage. Jo, den er god nok. Mange har måske allerede glemt det, men for nylig havde vi valg til Europa-Parlamentet. Det er dejligt at se demokratiet være sprællevende, at se medierne være fyldt af politik, og at se folk stå på gaden og kæmpe for det, der betyder noget for dem. Jeg har dog et par ønsker til både statsministeren (hvem hun så end bliver), til de politiske partier og til medierne.

Vi fik en historisk høj deltagelse til valget til EP-valget den 26. maj. Lars Løkke tog straks æren for det, fordi han mente, det var genialt at have to valg så tæt på hinanden. I Danmark var valgdeltagelsen 10 procentpoint højere end ved valget i 2014. Men Danmark var blot en del af en europæisk tendens. I gennemsnit steg valgdeltagelsen til EP-valget med otte procentpoint i EU. Så det danske er ikke unikt.

Det tager dog ikke glæden fra mig, at mange kom frem til valgstederne og satte deres kryds. Men lad os nu ikke begå den samme fejl, som efter så mange andre EP-valg. Lad os sammen sørge for, at EU og Europa-Parlamentets arbejde fylder mere i vores bevidsthed. I det politiske arbejde og i mediernes dækning. Det er nødvendigt.

Mange danskere siger, de ikke kender os medlemmer af Europa-Parlamentet. En måling kort før valget viste, at to af tre danskere ikke kunne nævne en eneste af os valgte. Det er ikke godt nok for et demokrati. Hvis ikke folket kender sine politikere, kan folket ikke gå til os og fortælle, hvad der optager dem, og hvad vi skal gøre for dem.

Den nemme løsning er, at vores partier vælger kendisser som kandidater. Men det er efter min mening en fattig måde at løse et strukturelt problem på. Vi skal alle gøre mere. Gøre det bedre. Hvorfor er det, at EU-dækning altid skal være til sidst på møder og generalforsamlinger, om søndagen på partiernes kongresser, sidst om overhovedet i mediernes dækning? Vi skal blive bedre til at integrere EU i vores almindelige politiske arbejde.

Det er ikke nemt. Vi er 13 danskere i Europa-Parlamentet, så det er også sværere for os at være helt tæt på hele Danmark og dermed alle danske lokalsamfund. Men det er et vilkår, som vi er nødt til at indrette os efter. Vi politikere skal selvfølgelig bidrage. Skrive mere, være endnu mere ude i landet, fortælle endnu mere om vores arbejde. Men vi kan ikke gøre det alene. Vi kan kun gøre det, hvis vi alle bliver bedre. Fra partiernes formænd og ned i organisationerne og fra landsmedier til lokalmedier er det en fælles forpligtelse at gøre mere.

Valget den 26. maj viste jo, at folk godt ved, at de store spørgsmål skal håndteres fælles. Jeg er sikker på, der er mange, der gerne vil vide mere og følge med i, hvad der sker. Bare det bliver gjort spændende, nærværende, relevant. Lad os i fællesskab sørge for, at det bliver helt almindeligt, at EU også er en del af vores hverdag og af vores politiske dækning. Min opfordring er derfor til Danmarks kommende statsminister, at hun – når først regeringsdannelsen er overstået – tager et kæmpe ansvar for for alvor at få løftet EU ind i dansk politik. God valgdag til os alle.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 11836360,"DriveBy-NotAuthorized": 11836360,"Returning-Authorized": 11836360,"Returning-NotAuthorized": 11836360,"Fan-Authorized": 11836360,"Fan-NotAuthorized": 11836360,"Default": 11836360}