Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU sætter ind mod social dumping, men der skal mere til

Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping.

Økonomisk vækst, arbejdspladser og større arbejdsudbud er bare nogle af de positive ting, den fri bevægelighed i EU har sikret. Det betyder ikke, at der ikke er problemer med den fri bevægelighed.

Alt for ofte ser vi sager, hvor udenlandske arbejdere bliver udsat for social dumping. Dårlig løn, dårlige arbejdsforhold og dårlige arbejdsvilkår.

Sidste år husker alle filippinerne i Padborg, der levede under slavelignende forhold til en sulteløn. For nylig afslørede DR i dokumentaren ”Slaverne i byggebranchen”, hvordan pakistanske og rumænske bygningsarbejdere på store byggerier i Holbæk gennem et år er blevet udnyttet så groft, at Center mod Menneskehandel vurderer det som menneskehandel og tvangsarbejde.

Og allersenest er der sagen om byggeriet af Facebooks nye datacenter i Odense, hvor 115 udenlandske arbejdere fra blandt andet Bulgarien, Moldova, Storbritannien og Irland har arbejdet til lave lønninger og i op til 40 dage i træk.

Det er klokkeklare eksempler på social dumping. Lønninger og arbejdsforhold presses, så arbejdsgiverne kan få udført opgaverne så billigt som muligt. Uanset om der er tale om arbejdstagere fra Filippinerne, Pakistan eller Storbritannien er det simpelthen bare ikke i orden. Når man arbejder i Danmark, skal man arbejde til dansk løn og på danske arbejdsvilkår.

I Socialdemokratiet tager vi kampene. I Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg og i vores egen europæiske socialdemokratiske gruppe. Vi vinder ikke hver gang, men vi kæmper hver gang.

Men hvad er svarene så? Fra regeringen er svaret, at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU. Men det løser jo ikke noget. Når danske arbejdere mister deres job til fordel for underbetalt udenlandsk arbejdskraft, så er svaret ikke bare at importere mere arbejdskraft, uanset om det er fra EU eller uden for EU.

Et af EU-svarene mod social dumping som er godt på vej, er den nye Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, som formentlig vil blive vedtaget snart. Her er formålet at skabe fair bevægelighed. Noget vi i Socialdemokratiet har arbejdet for længe.

Men hvad skal myndigheden lave. Det har vi også forslag til. I dag har vi i Socialdemokratiet præsenteret tre konkrete tiltag til opgøren mod social dumping

- En EU-sortliste over virksomheder der har været involveret i bevidst og systematisk social dumping.

- En EU-certificeringsordning der kan verificere virksomheder der har orden i overenskomsten og overholder nationale regler og EU-lovgivning.

- Fælles ID-kort for vandrende eller udstationerede arbejdstagere, med oplysninger om arbejdsgiveren, forsikringsoplysninger og hvordan arbejdstageren er socialt sikret.

Man kan aldrig sige om det er nok eller løser alle problemer, men det er helt sikkert store skridt på vejen. Og alene det at EU gennem arbejdsmarkedsmyndigheden får langt mere fokus på social dumping og kan bistå medlemslande, er et kæmpe skridt 

Og så undrer det mig ærlig talt, at andre danske partier der ellers påstår at kere sig om arbejdstagerne slår op i banen. Folkebevægelsen mod EU og Dansk Folkeparti har begge været kritiske over for den nye myndighed, givetvis fordi det i deres verden er lig med mere EU. Men hvad vil de så? De vil ud af EU. Bare ikke lige nu. Det løser jo ikke noget.

Dansk Folkeparti vil afvente og se, hvad der sker med brexit. Og om nogle år kan det så være, at de vil have en folkeafstemning om EU-medlemskabet. Men hvad er svaret på social dumping så indtil da? Tilsyneladende ikke noget.

Og når Folkebevægelsen mod EU selv siger, at Danmark ikke bare kan stoppe social dumping uden at gøre noget ved EU-reglerne, hvordan vil de så gøre det, når de ikke vil styrke EU på området? Udmeldelse af EU er end ikke blandt Folkebevægelsens tre største mærkesager frem mod det kommende valg, så hvis de ikke vil ud men heller ikke styrke EU-indsatsen, hvad vil de så gøre andet end at råbe højt?

Jeg glæder mig over, at vi med arbejdsmarkedsmyndigheden har taget et rigtigt skridt mod bekæmpelse af social dumping. Og så tror jeg på, at de konkrete socialdemokratiske initiativer, kan gøre en forskel. Det er nemlig vigtigt, at de problemer EU skaber, også bliver løst i EU.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
05.06.20, 10:30
Begrav den magtarrogante statsminister og find den side frem, der lægger alle oplysninger frem, så vi fortsat kan have tillid til, at alt går rigtigt til. Læs mere
Af Signe Munk
04.06.20, 16:00
Grønne ildsjæle har i årtier kæmpet for at få fjernet de store miljøbomber, vi kalder generationsforureninger. Nu har vi endelig sort på hvidt, at der skal ryddes op efter fortidens synder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.06.20, 20:57
Berlingske holder mikrofonen for en mand, der opfordrer til noget af den groveste kriminalitet, der findes. Læs mere
Af Harun Demirtas
02.06.20, 13:53
Fysisk vold, der kommer af et sekunds racistisk vanvid, kan vi godt bekæmpe demokratisk. Men hvad gør man i de stærke demokratier, når demokratiet bliver bøjet og i min optik misbrugt til at udøve magt med samme formål, men bare med psykisk vold? Læs mere