Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

To valg på to dage, tak!

2019 står i valgenes tegn i Danmark. Men det store spørgsmål er hvor mange?

Vi ved med sikkerhed, at vi i 2019 skal sætte to krydser. Et til valget til Europa-Parlamentet den 26. maj og et til valget til Folketinget, der skal være afholdt senest den 17. juni.

Men De Radikale vil gerne have yderligere et valg i år. De vil have en sikkerhedsafstemning, der kan gøre Danmark til et fuldgyldigt medlem af Europol, samtidig med at vi afskaffer forsvarsforbeholdet og kan deltage langt mere aktivt i EU’s forsvarssamarbejde.

Dårlig idé, synes jeg. Det er ikke mere end tre år siden, at vi sidst spurgte danskerne om Europol i forbindelse med afstemningen om afskaffelse af retsforbeholdet. Det blev et nej, og det må vi acceptere.

Med hensyn til forsvarsforbeholdet, så er der efter min mening ikke noget akut, der gør det påtrængende at tage den afstemning nu. Snarere tværtimod. Danmarks sikkerhed er bedst klaret i rammen af Nato. At begynde at opbygge endnu mere EU-forsvarssamarbejde nu vil formodentlig blot øge usikkerheden om Europas involvering i Nato. Og desuden betaler vi ganske meget og stadig mere i de kommende år til Nato. Hvorfor bruge penge på det samme to gange? Under alle omstændigheder skal det være totalt klart for os danskere, hvad EU’s forsvarssamarbejde skal være, før vi kan sige ja eller nej til det. Og lige nu er der både fra tysk og fransk side udtrykt interesse for at skabe en egentlig EU-hær. Det mener jeg ikke Danmark skal være med i.

Jeg har intet imod, at vi samarbejder om indkøb af eksempelvis materiel. ”Køb tre kampvogne, betal for to” er o.k., men vi ved faktisk ikke, om det kun er den slags, EU vil fremover, eller om det er meget, meget mere. Det skal vi have afklaret, før det overhovedet giver mening at tage en afstemning.

Men det er tydeligt, at De Radikale og Venstre lige nu slås for at kunne kalde sig det mest proeuropæiske parti. Det er en lidt mærkelig konkurrence, for det handler vel ikke om at være mest for. Det handler om at have visioner for og arbejde for at sikre, at EU laver det, der giver mest mening for et grænseoverskridende samarbejde. Og i øvrigt også at sikre, at EU gør det på den mest effektive måde.

Imens De Radikale vil have en samlet EU-afstemning senest i år, så går Dansk Folkeparti den anden vej. Formand Kristian Thulesen Dahl har foreslået statsministeren, at der kun skal være valg på én dag i år. DF vil nemlig have slået valgene til Folketinget og til Europa-Parlamentet sammen, så vi skal sætte to krydser den 26. maj.

Er det så en god idé? Tja, for vælgerne er det jo meget praktisk, og for valgdeltagelsen kan det ovenikøbet være en god ting. Der er langt flere, der stemmer til Folketinget end til Europa-Parlamentet. Hvis de ligger samme dag, vil det sikkert betyde, at flere også sætter kryds på stemmesedlen til EP-valget.

Men det vil betyde, at EU-debatten og EP-delen af valgkampen vil få markant mindre dækning. Som medlem af Europa-Parlamentet vil jeg meget gerne have, at vi får god tid og masser af debat om EU i medierne. Meningsmålinger viser den største interesse og tilslutning til EU i mange år. Derfor mener jeg ikke, det er rimeligt at negligere et vigtigt valg som valget til Europa-Parlamentet. Hvis vi skal have en ordentlig debat om det europæiske samarbejde og Danmarks rolle heri, så siger jeg nej tak til at have de to valg oven i hinanden. Jeg fristes jo helt til at tro, at DF helst vil være fri for at tale om EU. Og det er nye toner.

Jeg er sikker på, at vi danskere sagtens kan klare og have lyst til at gå til to valg, også selv om de skulle ligge ganske tæt op ad hinanden. Valg er godt for demokratiet, men valg og afstemninger skal kun tages, når der er noget reelt at vælge imellem.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}