Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Brexit er ikke svaret på utilfredshed

Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid.

I denne uge var Tysklands Angela Merkel en tur forbi i Europa-Parlamentet for at give sit bud på Europas fremtid. Angela Merkel fik lange og stående klapsalver. Måske var de lidt længere på grund af de mange EU-modstanderne, der buhede af hende.

Senere tirsdag var det så EU-modstandernes tur til at se konsekvenserne i øjnene. En brexitaftale er landet. Og selvom den 585 sider lange aftale kun lige er fremlagt, så er ministre allerede trådt tilbage, og EU-modstanderne er utilfredse. Det forbavser ingen, der har fulgt cirkus brexit.

Merkel og brexit er lysende eksempler på to vidt forskellige veje at gå. Og selvom jeg ikke er politisk enig med Merkel, så er jeg trods alt mere på hendes side lige her: Problemerne i EU skal løses indenfor og ikke ved at melde sig ud af samarbejdet.

Jeg er dybt uenig med Merkel, når det handler om at oprette en EU-hær. Men særligt på ét punkt følger jeg hende 110 procent:

”Ikke alle problemer i Europa er problemer for EU,” sagde Merkel under sit besøg i Europa-Parlamentet. Det er også et mantra for mig som socialdemokrat, og aldrig har jeg hørt en borgerlig politiker tale så varmt for solidaritet. Men solidaritet er samtidig essensen af de udfordringer, vi står over for i EU. Og solidaritet fungerer kun, når man også udviser ansvarlighed. Ellers koster det et brexit.

EU har haft for meget fokus på at løse problemer, som løses bedre i medlemslandene, og for lidt fokus på at løse de problemer, hvor EU er svaret. Klimaforandringerne, flygtningestrømme, et fair indre marked, skattesnyd og luftforurening. Alle eksempler på områder, hvor vi i Danmark kan gøre noget, men ikke ændre noget afgørende. Her skal EU levere flere og større resultater end hidtil.

Og EU er stadig fremtiden. Det er brexit, eller noget der ligner, ikke. Det ved nogle af de mest hårdkogte brexit-tilhængere også. Forleden kunne man læse, hvordan nogle af de største tilhængere af brexit har sikret sig selv og deres børn opholdstilladelser i andre EU-lande og dermed trukket finansielle interesser ud af Storbritannien. Det er sølle, at folk som komikeren John Cleese og den tidligere UKIP-leder Nigel Farage i smug har sikret sig selv og deres værdier. De frygter selv, hvad det er, de har sat gang i. Det er trist.

Men uanset hvordan det ender, så skal vi sikre en god løsning for både Danmarks, Storbritanniens og EU´s skyld. Solidariteten, som Merkel talte så pænt om, skal fortsat være et nøgleord. Også efter brexit.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
02.06.20, 20:57
Berlingske holder mikrofonen for en mand, der opfordrer til noget af den groveste kriminalitet, der findes. Læs mere
Af Harun Demirtas
02.06.20, 13:53
Fysisk vold, der kommer af et sekunds racistisk vanvid, kan vi godt bekæmpe demokratisk. Men hvad gør man i de stærke demokratier, når demokratiet bliver bøjet og i min optik misbrugt til at udøve magt med samme formål, men bare med psykisk vold? Læs mere
Af Rune Lund
02.06.20, 13:34
- og er skyld i, at hjælpepakker ender hos virksomheder i skattely Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
02.06.20, 13:13
Det er vrøvl for alle skattekronerne, når man ikke må sige ”drenge og piger” men kun ”børn” Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO₂-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven. Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere