Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er der virkelig ingen chauffører, der vil arbejde til en fair løn?

Padborg-sagen er et skrækeksempel på, at der stadig er meget at gøre, når det gælder social dumping.

Det er noget være svineri for at sige det lige ud. Det er uacceptabelt, at nogle virksomheder nøjes med at betale folk en sulteløn, når de arbejder for et firma i Danmark. Sagen om transportfirmaet Kurt Beier brød ud i sidste uge og kører videre i denne. Og jeg har diskuteret sagen til mange debatmøder siden. Folk er forståeligt nok rasende og spørger mig, hvad der kan gøres.

Sagen er desværre den, at det er svært at stoppe på den korte bane. Men vi skal forsøge.

Først og fremmest er politiet ved at undersøge, om der er tale om menneskehandel. Men selv hvis der er tale om menneskehandel, så er det jo kommet frem, at firmaet er klar til at tilbyde chaufførerne en lidt ”bedre” løn. Så mon ikke, at firmaet kan kravle op over den grænse, der skal til, for at forholdene er i orden. En løn på 9.700 kr. om måneden er stadig alt, alt for lidt, og de filippinske chauffører har klogeligt takket nej. Det vil være umuligt for både en dansk, en filippinsk og en rumænsk chauffør at leve for den løn i Danmark og i store dele af EU.

Vi skal derfor hurtigst muligt have gjort noget ved, at det åbenbart er det nemmeste i verden at importere arbejdskraft fra Asien under dække af, at der er mangel på arbejdskraft i Polen. Den danske regering bør gå forrest i den kamp. Det ville klæde dem. Jeg tør godt garantere, at hvis en arbejdsløs chauffør fra EU får tilbudt en anstændig dansk løn, så vil han eller hun sige ja tak til jobbet på stedet. Jeg er ikke i tvivl om, at der er mangel på chauffører, der vil arbejde for en sulteløn, men jeg nægter at tro på, at der er mangel på chauffører i EU, hvis de får en ordentlig løn.

Dernæst skal vi selvfølgelig hjælpe vores fagforeninger i deres kamp for ordentlige vilkår. Blandt andet ved at sikre, at Skat holder øje med virksomhederne, og om de betaler den skat, som de skal. Arbejdstilsynet skal undersøge, om arbejdskraften er beskyttet godt nok. Og politiet skal sørge for at kontrollere, om lastbilerne og chaufførerne overholder sikkerhedsreglerne. Hvis man som firma er villig til at lade folk arbejde for en sulteløn, er det meget tænkeligt, at man som firma også er ligeglad med sikkerheden og arbejdsmiljøet.

Social dumping er et problem. Både i Danmark og andre steder i EU. De, der påstår det modsatte, vildleder. Padborg-sagen har forhåbentlig fjernet den vildfarelse. Hvis ikke vi handler nu, så risikerer vi, at borgerne i Danmark siger stop og kræver, at Danmark følger Storbritannien ud af EU. Mon ikke det så trods alt er billigere for virksomhederne at sikre folk en ordenlig løn, som man kan leve et anstændigt liv for.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere