Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Salg af giftigt legetøj skal have konsekvenser – ikke kun for børnene

Endnu en gang er det blevet dokumenteret, at legetøjsforhandlere har solgt sundhedsskadeligt legetøj. Vores børn mærker konsekvensen, men indtil nu har forhandlerne gået fri. Det skal være slut.

Squishies, fidgetspinnere, skumbolde, hoppedyr, plastikfodbolde, baderinge, dukker, fingermaling. Og jeg kunne blive ved. Alle er de eksempler på legetøj, der har indeholdt kemikalier, der er dokumenteret at være enten kræftfremkaldende, hormonforstyrrende, påvirke vores børns lever og nervesystem eller på andre måder være direkte skadelige for vores børns sundhed. Og i går kunne både Forbrugerrådet Tænk og DR’s ”Kontant” igen konstatere, at børneværelserne er fyldt med farlig kemi. Denne gang er det færdiglavet slim, som børnene leger med, der indeholder stoffet bor. Et stof, der er direkte sundhedsskadeligt, hvis man kommer i kontakt med det.

Det er skræmmende, men desværre ikke ualmindeligt, at der sælges giftigt legetøj til vores børn. Problemet består dog ikke i, at vi ikke har regler og krav til, hvilke stoffer og kemikalier legetøjet må indeholde. Det har vi fastsat krav til i EU’s legetøjsdirektiv. Problemet opstår ved de webshops, legetøjskæder og supermarkeder, der sælger legetøjet, og som ikke tjekker, hvorvidt det er sikkert og trygt for vores børn at lege med.

Vi kan og skal ikke acceptere virksomhedernes sløseri. Men problemet kan ikke alene løses, ved at børnene skiller sig af med deres slimlegetøj. For gang på gang importerer virksomhederne nyt farligt legetøj. Sidst var det squishien, og nu er det slimet. Men den eneste konsekvens af deres manglende omtanke er, at de tager produkterne af hylderne og udsender en officiel undskyldning. Det er simpelthen ikke godt nok.

Og undskyldninger er der nok af. Ved squishy-skandalen forklarede miljøminister Jakob Elleman-Jensen Miljøstyrelsens manglende sanktionering af virksomhederne med, at Miljøstyrelsen ikke selv har mulighed for at give bøder for overtrædelser af legetøjsdirektivet.

Og det samme sagde ministeren i går, da historien om det giftige slimlegetøj kom i medierne.

Men det er ministeren, der nøler. For i stedet for at snakke om manglende sanktionsmuligheder så kunne han prøve at ændre den danske lovgivning, der tilsyneladende forhindrer ham i at uddele bøder. For EU’s legetøjsdirektiv giver faktisk Miljøstyrelsen mulighed for at give bøder til virksomheder, der sælger legetøj, som udgør en »fare for sikkerheden eller sundheden for brugerne …«.

Derudover har Miljøstyrelsen mulighed for at skærpe straffen, »hvis den pågældende erhvervsdrivende tidligere har begået en lignende overtrædelse« af legetøjsdirektivet. Det fremgår helt klart og tydeligt. Hvis vi ikke benytter den mulighed, begår vi en stor fejl. I forvejen fejler Miljøstyrelsen ved ikke straks at advare andre EU-lande om det giftige legetøj, hvilket de ellers har pligt til.

Jeg håber, at miljøministeren snart får øjnene op for problemets omfang samt alvorlige karakter. For det er nødvendigt at sende et kraftigt signal til de virksomheder, der gentagne gange tilsidesætter almindelig sund fornuft, bryder reglerne og udsætter vores børn for sundhedsskadelige stoffer. På den måde kan vi forhåbentligt genskabe forældrenes tillid til, at det legetøj, de køber i butikkerne eller på nettet, ikke udgør en risiko for deres børns sundhed. For legetøj skal være trygt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere