Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Salg af giftigt legetøj skal have konsekvenser – ikke kun for børnene

Endnu en gang er det blevet dokumenteret, at legetøjsforhandlere har solgt sundhedsskadeligt legetøj. Vores børn mærker konsekvensen, men indtil nu har forhandlerne gået fri. Det skal være slut.

Squishies, fidgetspinnere, skumbolde, hoppedyr, plastikfodbolde, baderinge, dukker, fingermaling. Og jeg kunne blive ved. Alle er de eksempler på legetøj, der har indeholdt kemikalier, der er dokumenteret at være enten kræftfremkaldende, hormonforstyrrende, påvirke vores børns lever og nervesystem eller på andre måder være direkte skadelige for vores børns sundhed. Og i går kunne både Forbrugerrådet Tænk og DR’s ”Kontant” igen konstatere, at børneværelserne er fyldt med farlig kemi. Denne gang er det færdiglavet slim, som børnene leger med, der indeholder stoffet bor. Et stof, der er direkte sundhedsskadeligt, hvis man kommer i kontakt med det.

Det er skræmmende, men desværre ikke ualmindeligt, at der sælges giftigt legetøj til vores børn. Problemet består dog ikke i, at vi ikke har regler og krav til, hvilke stoffer og kemikalier legetøjet må indeholde. Det har vi fastsat krav til i EU’s legetøjsdirektiv. Problemet opstår ved de webshops, legetøjskæder og supermarkeder, der sælger legetøjet, og som ikke tjekker, hvorvidt det er sikkert og trygt for vores børn at lege med.

Vi kan og skal ikke acceptere virksomhedernes sløseri. Men problemet kan ikke alene løses, ved at børnene skiller sig af med deres slimlegetøj. For gang på gang importerer virksomhederne nyt farligt legetøj. Sidst var det squishien, og nu er det slimet. Men den eneste konsekvens af deres manglende omtanke er, at de tager produkterne af hylderne og udsender en officiel undskyldning. Det er simpelthen ikke godt nok.

Og undskyldninger er der nok af. Ved squishy-skandalen forklarede miljøminister Jakob Elleman-Jensen Miljøstyrelsens manglende sanktionering af virksomhederne med, at Miljøstyrelsen ikke selv har mulighed for at give bøder for overtrædelser af legetøjsdirektivet.

Og det samme sagde ministeren i går, da historien om det giftige slimlegetøj kom i medierne.

Men det er ministeren, der nøler. For i stedet for at snakke om manglende sanktionsmuligheder så kunne han prøve at ændre den danske lovgivning, der tilsyneladende forhindrer ham i at uddele bøder. For EU’s legetøjsdirektiv giver faktisk Miljøstyrelsen mulighed for at give bøder til virksomheder, der sælger legetøj, som udgør en »fare for sikkerheden eller sundheden for brugerne …«.

Derudover har Miljøstyrelsen mulighed for at skærpe straffen, »hvis den pågældende erhvervsdrivende tidligere har begået en lignende overtrædelse« af legetøjsdirektivet. Det fremgår helt klart og tydeligt. Hvis vi ikke benytter den mulighed, begår vi en stor fejl. I forvejen fejler Miljøstyrelsen ved ikke straks at advare andre EU-lande om det giftige legetøj, hvilket de ellers har pligt til.

Jeg håber, at miljøministeren snart får øjnene op for problemets omfang samt alvorlige karakter. For det er nødvendigt at sende et kraftigt signal til de virksomheder, der gentagne gange tilsidesætter almindelig sund fornuft, bryder reglerne og udsætter vores børn for sundhedsskadelige stoffer. På den måde kan vi forhåbentligt genskabe forældrenes tillid til, at det legetøj, de køber i butikkerne eller på nettet, ikke udgør en risiko for deres børns sundhed. For legetøj skal være trygt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christel Schaldemose (f. 1967) er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og har 10 års erfaring med EU-politikken. Hun er medlem af udvalget for det indre marked, miljø, fødevare og folkesundhed samt undersøgelseskomitéen, der blev oprettet i kølvandet på VW-skandalen. Fair konkurrence, flygtningepolitik og kampen mod farlige stoffer hører til hendes interesseområder.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
02.06.20, 20:57
Berlingske holder mikrofonen for en mand, der opfordrer til noget af den groveste kriminalitet, der findes. Læs mere
Af Harun Demirtas
02.06.20, 13:53
Fysisk vold, der kommer af et sekunds racistisk vanvid, kan vi godt bekæmpe demokratisk. Men hvad gør man i de stærke demokratier, når demokratiet bliver bøjet og i min optik misbrugt til at udøve magt med samme formål, men bare med psykisk vold? Læs mere
Af Rune Lund
02.06.20, 13:34
- og er skyld i, at hjælpepakker ender hos virksomheder i skattely Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
02.06.20, 13:13
Det er vrøvl for alle skattekronerne, når man ikke må sige ”drenge og piger” men kun ”børn” Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO₂-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven. Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere